1P 幣
天氣開始熱, 想同佢剪毛
但係冇經驗, 唔知點整
暫時未有時間去兔協上堂, 我考緊a level~
要用d咩剪刀? 除左腳底唔剪外, 有咩要注意??

呢排呢, 我見佢有打黑痴
一天大約1-2個
有冇問題?

花芝媽 2012-3-30 06:23:48 PM
我用普通交剪同佢剪。。。  就咁剪嫁咋=3=
好似人地幫你剪頭髮咁剪@@ 

打黑癡會唔會食緊草吸左D草碎呀。。 定屋企多塵??
all_loving_it 2012-3-30 08:06:07 PM
應該用普通剪刀剪就可以

打黑痴原因有好多, 係咪真係食草既時候打, 如果係, 就多數因為草碎刺激到兔兔, 你轉餵O記草, O記草係比較碎, 可能因為敢既原因......

我都係餵O記草, 因為怕草碎會刺激到兔兔, 所以我每開一包新草之後, 會用有孔既盒將草過濾, 將比較碎既草分開, 會避免刺激到兔兔既呼吸系統
奶茶媽 2012-3-30 08:08:54 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-30 08:06 PM
應該用普通剪刀剪就可以

打黑痴原因有好多, 係咪真係食草既時候打, 如果係, 就多數因為草碎刺激到兔兔, 你 ...

但唔係呀~ 佢唔係食緊ge時候打
琴日係玩玩下打左個黑痴
就冇事啦

今日就佢lay埋左係sofa後面
一出返黎就fingfing頭
打左2個黑痴
奶茶媽 2012-3-30 08:09:25 PM
花芝媽 發表於 2012-3-30 06:23 PM
我用普通交剪同佢剪。。。  就咁剪嫁咋=3=
好似人地幫你剪頭髮咁剪@@ 

係咪就咁剪短就可以?
我唔係好放心拎出去比人剪
d人好暴力
我拎過佢比人解一次結,
佢都好似有d驚
all_loving_it 2012-3-30 08:26:56 PM
997134 發表於 2012-3-30 08:08 PM
琴日係玩玩下打左個黑痴
就冇事啦

如果你屋企外在既環境無咩改變 (即無比之前大塵), 附近無裝修整路依d情況, 你就要注意, 有機會係上呼吸道感染, 近排好多兔兔唔舒記, 有唔少都係上呼吸道問題......

你留意下佢有無打黑痴次數增加, 有無鼻水, 如果有敢既情況, 你就要注意一下

LittleBunny 2012-3-30 08:34:43 PM
狗仔用既電剪,剪得好靚架,剪得好輕鬆
貓仔兔 2012-3-30 08:37:48 PM 來自手機
997134 發表於 2012-3-30 08:08 PM
琴日係玩玩下打左個黑痴
就冇事啦

係咪梳化底多塵呀?抹口下佢啦!
chuk 2012-3-30 09:40:16 PM
我係用剪頭髮個D, 好似易D剪同唔會篤親兔兔=D 衰女會周圍郁
我諗如果冇鼻水多數都係敏感
花芝媽 2012-3-30 09:47:21 PM
電剪我都有呀...  但我覺得仲麻煩過教剪= _ =   有冇人要個電剪 ...  
90蚊....   有冇人要   我都係用過一下..    係用一下就放埋一邊用返交剪
貓仔兔 2012-3-31 09:20:30 AM 來自手機
LittleBunny 發表於 2012-3-30 08:34 PM
狗仔用既電剪,剪得好靚架,剪得好輕鬆

電剪就咁產?你個隻兔兔會唔會郁來郁去?有咩計定住佢呀?我嗰隻獅子兔黎無咩耐性,怕會整親佢,請多指教!^^
貓仔兔 2012-3-31 09:23:39 AM 來自手機
花芝媽 發表於 2012-3-30 09:47 PM
電剪我都有呀...  但我覺得仲麻煩過教剪= _ =   有冇人要個電剪 ...  
90蚊....   有冇人要   我都係用過一 ...

我都有見你剪芝麻毛毛啲相,有咩方法可以令兔咁乖呢?係咪因為花生同芝麻細細隻咁,好難用到電剪?
LittleBunny 2012-3-31 10:30:46 AM
貓仔兔 發表於 2012-3-31 09:20 AM
電剪就咁產?你個隻兔兔會唔會郁來郁去?有咩計定住佢呀?我嗰隻獅子兔黎無咩耐性,怕會整親佢,請多指教!^^ ...

我係地下剪咋,按住個頭仔
奶茶媽 2012-3-31 12:44:02 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-3-30 08:06 PM
應該用普通剪刀剪就可以

打黑痴原因有好多, 係咪真係食草既時候打, 如果係, 就多數因為草碎刺激到兔兔, 你 ...

我今日幫佢剪毛,剪剪下成地都係毛,跟住佢打左十幾個黑痴
奶茶媽 2012-3-31 12:46:17 PM 來自手機
chuk 發表於 2012-3-30 09:40 PM
我係用剪頭髮個D, 好似易D剪同唔會篤親兔兔=D 衰女會周圍郁
我諗如果冇鼻水多數都係敏感 ...

冇鼻水呀,咁樣嚴重嗎?

快速發帖