三三你要撐下去

threefour 發表於 2012-04-05 21:47|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
領養了一對賓尼兔兩個月了,回來不久,帶着三三到兔協上護理班,兔協的姐姐告訴我三三的腳蒼很嚴重,而且看來有點年老,精神不太好!擔心下便到dr.Hugh檢查,基本上身體健康,醫生說兔兔剛到,着我再留意留意!三三在家很吃得,每天菜菜半斤,兔糧早晚一匙,每天加幾多草草也會通通吃光,
飲水,尿尿便便也正常!但不但不長肉,來
家兩星期後體重下滑,於是再到dr.Hugh那兒驗血,三三的腎肝指數超了數倍,所以吃得但完全吸收不到,每況愈下,這個月每天還要吃上數種不同的腎藥,兔協的三寶,150cc草粉分四餐,可是一點進展也沒有,早兩星期及今天也覆診去,醫生叫我們要有心理準備!今天,跟兔協姐姐joanna聯絡,她叫我不要太灰心,着我找dr.Ma,她說馬醫生在這方面很有經驗,希望真是可以幫到三三,雖然只是短短兩個月時間,但我真的不想失去你,而四四也很需要哥哥在身邊的,三三加油呀,媽媽愛你
wesky 2012-4-5 10:34:42 PM
三三你要加油丫!
all_loving_it 2012-4-5 10:36:58 PM
很抱歉聽到你兔兔生病的消息, 但請不要灰心, 三三一定會好起來......

我現時家中有3只是領養回來, 其中2只領養已是長期病患, 醫生說了不會完全康復, 有1只因為上了年紀所以都有肝腎貧, 亦是每天要食不同的藥, 藥草, 補給品, 同時需要每天有一定護理, 亦要經常復診, 但我都不會放棄, 因為我深信兔兔都會跟我一起努力
kylie 2012-4-5 10:37:35 PM
三三加油
happyyuki 2012-4-5 10:51:19 PM
三三加油!! 三三你遇上一個好主人*所以要努力撐住呀!
貓仔兔 2012-4-5 10:56:19 PM 來自手機
三三要加油,繼續食食食呀...三三媽都要加油一定會平安渡過今次難關!!!support!!!
奶茶媽 2012-4-5 11:03:09 PM
我隻兔同你一樣都係dog rescue度領養
三三有事我都好難過
希望冇事啦!!!!
god bless you!!
syt174698 2012-4-5 11:04:36 PM
樓主,你即刻去book,話個情況比診所姑娘,dr.ma好似下星期三先返工,唔好再拖,三三要靠你比正能量佢,我哋班兔友都會支持三三,唔好放棄.
Dylan 2012-4-6 12:48:02 AM
三三加油呀唔好灰心呀
threefour 2012-4-6 02:40:04 PM 來自手機
謝謝大家,我們都不會放棄的
warm_warm 2012-4-6 05:03:07 PM
三三你要加油呀!!!!大家都支持你!!!!!
樓主,你快d book左 dr. ma 先啦
總之要keep住食藥+三寶
你可以問埋dr.ma 幾時可以食埋冬蟲草丸+靈芝丸
threefour 2012-4-6 05:18:32 PM 來自手機
warm_warm 發表於 2012-4-6 05:03 PM
三三你要加油呀!!!!大家都支持你!!!!!
樓主,你快d book左 dr. ma 先啦
總之要keep住食藥+三寶

Book咗,已告知情況,但也要最快下星期四先有位,真好擔心!蟲草已經食緊,每天一粒分兩餐,雲芝丸那隻牌子適合兔兔呢?
warm_warm 2012-4-6 09:31:58 PM
我仔仔係食開日本阪聖野生靈芝丸
其實我自己都係食開呢個牌子,不過就係食隻平d,唔係野生靈芝
而我為左仔仔健康,所以買過哂一批貴d既靈芝+冬蟲草丸比仔仔食
threefour 2012-4-6 11:14:57 PM 來自手機
warm_warm 發表於 2012-4-6 09:31 PM
我仔仔係食開日本阪聖野生靈芝丸
其實我自己都係食開呢個牌子,不過就係食隻平d,唔係野生靈芝
而我為左仔 ...

明白,我明天去看看!謝謝
貓仔兔 2012-4-8 05:56:09 PM 來自手機
亦有兔兔食蟲草即磨粉,你可以參考下!^^
加油呀!

快速發帖