1P 幣
D人成日話兔兔五洗飲太多水
我呀仔1日飲成210~300ml ge水水
但D臭臭仲係一粒粒
但五係好乾爽
但又未到痴手
正五正常咖
all_loving_it 2012-4-8 04:47:58 AM

你的兔兔是從你朋友手中領養, 你有需要先跟朋友了解一下兔兔的健康, 飲食習慣同性格

兔兔飲水量跟季節, 溫度, 氣候, 年齡, 體重及食物飼料有很大關連, 在正常的情況下, 兔兔體內含水份約佔體重70%, 如體內流失水份超過20%的水份, 兔兔會因此死亡

一般來說, 兔兔攝取水份是進食干物 (即不含水份的食物, 如干草, 兔糧)的1.5至 2倍, 若在夏季更可達到4倍, 如兔兔有食用蔬果, 因為蔬果中含有水份, 飲水量會相對減少

水對兔兔來說是十分重要, 因為食下的干物必需靠水來幫助消化, 吸收, 營養物質代謝及體溫調節等生理上的需要, 亦是不可缺少的營養物質

所以每天必需提供足夠的水供兔兔可隨時飲用

如果不是季節轉換 (即溫度差異)或飲食方面有特別的改變, 兔兔飲水量不會有太大差距, 如兔兔突然飲水量顯著增加或減少, 有可能是身體方面出現問題, 便需要帶同兔兔到醫生那裡作檢查及進一步了解

愛糖糖 2012-4-8 10:26:45 AM
我問過我朋友
但她甚麼也說不知道
甚麼也說
"我是但比"
我也不知如何是好...
我打算遲點去和呀仔做body check
去spca做好不好的說??
花芝媽 2012-4-8 11:14:11 AM
去D 專睇兔仔既醫生到比較好. 都係2百幾..  但如果兔仔身上有毛病先要計埋藥錢
warm_warm 2012-4-8 12:57:18 PM
我上星期帶仔仔去dr ma道做body check,都係$250
happyyuki 2012-4-8 02:01:54 PM
我個囡都飲200-300咁上下!
前果排天氣熱, 有一日佢飲左400以上*
可能佢係賓尼兔, 真係好食得好飲得好痾得
BODY CHECK 去DR MA 到丫, 我下星期都會去*

快速發帖