請問大家既兔兔T草食開Oxbow轉食Momi 1st / 2nd

如有, 請問係Momi 1st 定2nd, 轉草之後, 兔兔食多左定食少左?  

另Momi既T草係質量方面穩5穩定?

yanyi:) 2012-4-15 09:17:06 AM
隻隻兔兔轉草後情況都唔同架喎…
呠呠有轉過,食1st cut,
開頭就同之前食oxbow既份量差唔多,
不過食左兩三個月個衰囡又食厭左-_-
跟住就同佢轉番oxbow,
跟住食半年佢又厭厭地,所以宜家都兩溝俾佢食,
Momi d草真係一水水,
要睇下果排你好唔好彩~
始終草既品質都會受天氣影響,
不過大多數都粗同綠既,
只係有時就香但唔綠,有時就綠但唔香,
兔兔轉完會點真係試過先知
kwan104kwan 2012-4-15 09:26:54 AM

我買草經驗半年,一向都係買momi,

頭個兩三個月買 1st cut,之後就轉 2nd cut。

~~~1st cut 既草 8,9月就好D,

兔兔都有食,

但當然佢就棟晒D枝走,

所以佢就學識左:自行分類!

有草碎約兩碗,

但10月就大部份都係枝,佢就唔食!

簡直係向我投訴!!!

~~~而2nd cut就係由10月左右開始轉,

當時既草都有少量枝,

而且11,12月既草都好碎!

一袋都會有兩三碗草碎!

不過佢就食得好愉快!

(正當我擔心佢唔夠纖維時,我就做左兔協義工兩次,

見識到oxbow既草大部份都係葉,我就唔擔心啦!)

到依家3月,係我買半年草以黎,

最靚既草!一條條,無乜碎草!

效果好似11月既oxbow草咁靚!

佢地會心甘情願,開心咁,食晒所有草!

反而我就想加另外一隻草入去,

正計劃買oxbow,

但因為oxbow草係箱入面,而且好大箱,

睇唔到靚唔靚,亦好似有排食咁!

所以兔兔一路就只聞樓梯響,就未能親身一試!

都係佢地主人~我  貪平,一次過訂左全年既momi草!

happyyuki 2012-4-15 03:31:44 PM
忌廉賓頭一個月係食KAYTEE既T草, 基本上佢係唔鍾意食
加草係完全唔興奮, 唔餓都唔食, 我見唔對路, 唔知係唔係小朋友唔鍾意食粗枝, 所以轉左MOMI 2ND CUT俾佢*

MOMI既2ND CUT, 而家食緊第3袋既5.5lbs, 第一次打開MOMI, 先感受到咩叫做草!!
KAYTEE 果D 真係又黃又粗, 諗起都覺得對忌廉賓唔住, 要佢頭一個月食埋D 衰草
MOMI真係好香好綠, 第一箱果兩袋都有少少青色既枝 (我隻衰兔唔食支, 會西出黎)
但第2袋 (同第一袋同一箱的) 竟然有D枯黃!
而4月頭買既果箱就少D 支, 深綠左, 仲碎左D*
不過OVERALL 我隻忌廉賓好鍾意MOMI, 而家加幾多食幾多....越來越肥
奶茶媽 2012-4-15 05:28:43 PM 來自手機
真係好香,但係好多枝,我食1cut,
唔碎,但係兔兔唔中意食枝
剩好多
all_loving_it 2012-4-16 02:17:43 PM
yanyi:) 發表於 2012-4-15 09:17 AM
隻隻兔兔轉草後情況都唔同架喎…
呠呠有轉過,食1st cut,
開頭就同之前食oxbow既份量差唔多,

敢我先買包MOMI試食裝比佢地試, 睇下佢地鐘5鐘意

Oxbow5係5好, 佢地都幾鐘意, 不過, O記既草比較碎, 有時仲幾多粉狀, 所以想試試第只
all_loving_it 2012-4-16 02:20:03 PM
kwan104kwan 發表於 2012-4-15 09:26 AM
我買草經驗半年,一向都係買momi,

頭個兩三個月買 1st cut,之後就轉 2nd cut。

侏老板好挑食, 5鐘意既部份枝莖5食, 佢見到唔岩胃口既, 咪用口"擔"埋一邊, 自動分門別類

你一次個訂足一年, 好勁

all_loving_it 2012-4-16 02:23:54 PM
997134 發表於 2012-4-15 05:28 PM
真係好香,但係好多枝,我食1cut,
唔碎,但係兔兔唔中意食枝
剩好多

係呀, 雖然Momi聽講5錯, 好多兔友都話幾香, 1st係多枝莖, 我侏老板多數5會點食, 雖然話就話枝莖比較好, 但如果兔兔5鐘意食, 食好少, 又好似無咩用

佢鐘意食既咪食多D, 計起上黎應該吸收到既纖維唔會太少吧.............
all_loving_it 2012-4-16 02:26:11 PM
happyyuki 發表於 2012-4-15 03:31 PM
忌廉賓頭一個月係食KAYTEE既T草, 基本上佢係唔鍾意食
加草係完全唔興奮, 唔餓都唔食, 我見唔對路, 唔知係唔 ...

我都覺得K食真係好麻麻, 所以我好多年前買個一小包就再無買過, 之後都係買Oxbow, 不過, Oxbow有時好鬼碎
奶茶媽 2012-4-16 05:06:52 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-16 02:26 PM
我都覺得K食真係好麻麻, 所以我好多年前買個一小包就再無買過, 之後都係買Oxbow, 不過, Oxbow有時好鬼碎{ ...

我果次一箱草
1/3 都係唔食得
all_loving_it 2012-4-16 05:09:59 PM
997134 發表於 2012-4-16 05:06 PM
我果次一箱草
1/3 都係唔食得

係呀!  我將D草碎煲水比佢地飲, 唔想就敢掉左佢
jc1991 2012-4-16 05:39:48 PM
我試過由MOMI轉OXBOW,再轉返做MOMI.
開頭諗住OXBOW貴D出名D,令令會食多D.
但係OXBOW D 草試過連續幾個月唔令之後我就轉返做MOMI.
MOMI 2ND CUT D 草令令比較鍾意食, 多葉小莖, 埋OXBOW好似無得揀1ST CUT定2ND CUT.
依家令令都照食,無咩問題出現.
jc1991 2012-4-16 05:40:49 PM
但係OXBOW D 草試過連續幾個月唔令之後我就轉返做MOMI.
MOMI 2ND CUT D 草令令比較鍾意食, 多葉小莖, 埋OXBOW好似無得揀1ST CUT定2ND CUT.
依家令令都照食,無咩問題出現.
all_loving_it 2012-4-16 06:01:37 PM
jc1991 發表於 2012-4-16 05:39 PM
但係OXBOW D 草試過連續幾個月唔 ...

Oxbow既質量真係好多時唔係太好, 最慘係好多碎
brendang 2012-4-16 09:54:11 PM
Youdo都係食momi嘅,食得都好好.佢鍾意食2ndcut多啲,可能香D呱,不過我都有比1stcut佢雖然佢只係食幾條,但係1cut粗D,比佢磨嚇下後面D牙都好嘅

快速發帖