1P 幣
因為我第一次養兔兔唔知點幫他沖涼
有人話用水.....可是我怕他凍呀
右有人話用沖涼粉.....可是有人話用粉唔好
我可以點呀.....你們可唔可以教教我
happyyuki 2012-4-15 05:38:10 PM
兔兔會自己清潔身體
如果你見到有DIRTY左既地方, 可以用毛巾溼少少水抺下, 但記得抺返乾
我都好無知咁買左支沖涼粉, 但一直冇用過*
深紅蒼月 2012-4-15 06:35:33 PM
happyyuki 發表於 2012-4-15 05:38 PM
兔兔會自己清潔身體
如果你見到有DIRTY左既地方, 可以用毛巾溼少少水抺下, 但記得抺返乾
我都好無知咁買左 ...

"我都好無知咁買左"我都是
花芝媽 2012-4-15 06:37:26 PM
你應該去看  出面的 兔兔寶典   好多資料 知識可以係個到找到@@  
奶茶媽 2012-4-15 08:52:51 PM

如無意外都唔好同佢地沖涼
除非真係佢all爛屎痴哂係patpat
就算真係沖, 都唔好成隻沖
濕下腳仔patpat就算
因為兔毛好難乾, 而家summer都算好
如果唔係好易失溫死, 所以有咁多人話"兔仔唔掂得水"
當然唔係唔掂得, 不過真係好危險
同埋耳仔入水就好麻煩....
另外, 你嚇親佢, 分分鐘係會攞佢命架, 唔係誇大唔係講笑,
因為兔兔的情緒係控制佢的腸胃同食慾

如果真係非洗不可, 你都只好洗少少
水溫大概39度
一定要完全吹乾, 同埋時間唔好太耐

all_loving_it 2012-4-15 09:51:45 PM
happyyuki 發表於 2012-4-15 05:38 PM
兔兔會自己清潔身體
我都好無知咁買左 ...

唔可以話無知, 你出發點係想兔兔好, 只係出面有好多錯誤既資訊誤導人, 可能推銷你買個sales都知咩係岩, 咩係錯

反正而家知道正確點咪得得囉
all_loving_it 2012-4-15 10:46:33 PM
兔兔平日每自己清潔身體, 所以不必特意同兔兔沖涼, 如非必要5好同兔兔沖涼 (必要既意思指兔兔身上沾有尿, 軟便之類, 單靠濕毛巾, 紙巾無法徹底清潔干淨)

雖然不用同兔兔沖涼, 如果兔兔係長毛, 你日日要同佢梳毛, 短毛最少3日梳一次, 而且要定期定兔兔剪甲

另如兔兔有用廁所, 廁所同籠內墊材日日要換, 廁所要日日洗, 籠都要3日洗一次

照顧兔兔係一門不斷要學習既課題, 唔好隨便聽街外人講, 因為好多都係錯誤既資訊, 你係新手, 多D去睇兔兔寶典, 兔協網頁同家兔協會網頁, 入面好多你必需認識既資料
candy_ysf 2012-4-16 03:58:03 PM
千其千其千其唔好用水ar,兔兔會病架~
佢地識自己清潔,
一旦有屎屎痴住D毛毛,可以用濕毛巾按一陣就得,
唔得GE,可以剪左佢 

快速發帖