自從4月15日去Dr Ma道check up,果時只得1400g Dr Ma話佢skinny咗d尋日兔爸見 bB瞓低擠咗個出黎 ,好似肥咗.
我就拿個磅出黎同佢磅下重,嘩!短短 15日就重咗200g
自從我拿走咗個草架之後,佢就起兔籠地下食草,每日一加草就見佢不停食食食,食好耐.好乖乖 

肚腩仔加細屁屁
貓仔兔 2012-5-4 01:37:48 PM
快要變成肉兔了!

貓貓兔標準要幾重架?咁咪大隻過獅子兔LAW?
Dylan 2012-5-4 02:25:51 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-4 01:37 PM
快要變成肉兔了!

貓貓兔標準要幾重架?咁咪大隻過獅子兔LAW?

肥嘟嘟,我中意
貓貓兔,體重約3lbs - 6lbs
獅子兔,體重約4lbs - 7lbs
mizumi 2012-5-4 06:01:25 PM
Dylan 發表於 2012-5-4 02:25 PM
肥嘟嘟,我中意

我隻寶貝係獅子兔,上個月中去 dr ma度磅, 佢有 1.75kg, dr ma 話佢唔超過 1.8kg就ok, 但係我諗佢好快超標啦, 到時要同佢減肥就慘咯~
Dylan 2012-5-4 08:24:10 PM
mizumi 發表於 2012-5-4 06:01 PM
我隻寶貝係獅子兔,上個月中去 dr ma度磅, 佢有 1.75kg, dr ma 話佢唔超過 1.8kg就ok, 但係我諗佢好快超標 ...

係呀!係呀!如果超重,腰同腳負荷會好大
貓仔兔 2012-5-4 08:49:12 PM 來自手機
Dylan 發表於 2012-5-4 02:25 PM
肥嘟嘟,我中意

但係我睇兔兔網,獅子兔唔會過4磅架wor...
happyyuki 2012-5-4 08:50:12 PM
BB 剪左毛真係好舒服咁喎

肚腩呢樣野, 忌廉賓一直長線持有.......
貓仔兔 2012-5-4 08:52:09 PM 來自手機
mizumi 發表於 2012-5-4 06:01 PM
我隻寶貝係獅子兔,上個月中去 dr ma度磅, 佢有 1.75kg, dr ma 話佢唔超過 1.8kg就ok, 但係我諗佢好快超標 ...

哎呀...咁兔兔要減肥係好慘架,因為佢地太為食喇!你要keep住佢嘅體重呀!
mizumi 2012-5-4 09:53:45 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-4 08:52 PM
哎呀...咁兔兔要減肥係好慘架,因為佢地太為食喇!你要keep住佢嘅體重呀!

其實我最擔心係我兔豬唔係太鐘意食草,而家連糧都唔大興趣, 雖然都會食, 但係冇之前咁雀躍囉~~
好彩佢都鐘意食菜菜, 不過我打算比少d菜同糧, 等佢食返多d草~
mizumi 2012-5-4 09:55:45 PM
Dylan 發表於 2012-5-4 08:24 PM
係呀!係呀!如果超重,腰同腳負荷會好大

係呀,因為佢長期有個肚腩仔所以上次專登問 dr ma 佢係咪好肥, 好彩佢話佢唔算肥囉~
Dylan 2012-5-4 10:23:45 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-4 08:49 PM
但係我睇兔兔網,獅子兔唔會過4磅架wor...

我係兔兔寶典架
Dylan 2012-5-4 10:34:46 PM
mizumi 發表於 2012-5-4 09:53 PM
其實我最擔心係我兔豬唔係太鐘意食草,而家連糧都唔大興趣, 雖然都會食, 但係冇之前咁雀躍囉~~
好彩佢都鐘 ...

你兔兔幾多歳呢,其實成兔就可以介糧架呢!bB7個月大我就幫佢介喇,菜就比多咗,有豐富維生素C同大量纖維,水份
貓仔兔 2012-5-4 10:37:15 PM
好彩佢都鐘 ...

可能食得太多菜無胃口,我嗰隻而家未滿一歲有1.31kg,dr.ma都話佢大定左架喇,所以唔好俾佢太肥會健康啲我而家都係俾佢食一餐兔糧渣,佢最初唔習慣會好期待,而家習慣左就乖乖食草lu...
mizumi 2012-5-4 10:40:22 PM
Dylan 發表於 2012-5-4 10:34 PM
你兔兔幾多歳呢,其實成兔就可以介糧架呢!bB7個月大我就幫佢介喇,菜就比多咗,有豐富維生素C同大量纖維 ...

我兔豬大約十個月大, 做咗絕育
dr ma 話每日早晚比各一匙糧佢食, 所以我都係呀, 平時長期有 momi 1st cut, oxbow organic meadow hay, 有時會比果樹草同燕麥草, 零食就比草餅 (有自己整同 r 記買0個d) 小麥粒同燕麥片~
我驚戒糧佢會少咗營養呀, 例如維他命 b 之類...
Dylan 2012-5-4 10:41:50 PM
好彩佢都鐘 ...

纖維唔夠好易腸停,兔兔食草果時,牙齒係左右磨合,對牙齒健康。而食糧係上下咬合。

快速發帖