我家2隻兔兔( 1男 1女 )係3月中買返黎....買個陣佢話3個月大..

照計而家應該4個幾月差唔多5個月大 ... 佢地幾時會開始發情 定係隻隻兔仔既發情期都唔同?

2隻都係獅子兔...但係唔知點解睇落隻女D毛多過隻仔好多....正常係咪混左種

我同佢地梳毛個陣...反轉隻仔望下...不過望極都唔知邊度係蛋蛋 有冇人可以話到比我知蛋蛋既正確位置
all_loving_it 2012-5-5 02:09:50 PM

兔兔係4-5個月會開始出現發情, 公兔發情表現係不停dum後腳,噴尿, 三更半夜不停咬籠, 5理三七二十一搵到野就騎上去, unun, 鐘意圍著主人既腳打圈並發出“咕咕”既聲音, 有時更會出現攻擊性, 破壞性行為, 如跟同伴打交, 咬主人, 掘地等
而母兔發情時會用下巴摩擦食具, 籠門, 有機會出現假懷孕現象, 如乳頭漲大, 拔毛, 擔草做窩, 甚至產生乳汁, 性情變得暴躁

假如你將公兔同母兔放埋一起既話往往會係男追女跑, 但好多時因為公兔不停要去騎母兔, 如果母兔係5願意, 好多時會演變為雙方打交既暴力事件

如果你發現公兔騎係母兔個頭到, 你要馬上將佢地分開, 因為即使平日好溫馴既母兔, 如果不停比公兔追住黎騎, 母兔係好大機會發火, 佢一發脾氣就有可能會咬傷公兔既生殖器, 會發炎, 好長手尾

另發情期間係兔兔脾氣較差, 儘量5好刻意去招惹佢地

另要知道兔兔一旦成功交配, 就機乎可以成孕, 若年紀太細既母兔懷孕, 基於身體機能既因素, 好可能會難產或會懷有死胎 , 所以如果係同時養2只5同性別既兔兔, 最好做足分隔措施, 以免意外懷孕

公兔旦旦既位置係生殖器官兩旁

如果佢兔女, 你反轉之後可以好明顯目到佢有乳頭

貓仔兔 2012-5-5 06:02:48 PM 來自手機
樓上已經好詳細,你千萬唔好俾兔女生bb呀,會短命啲架...而且所費不菲又好難照顧得好架!
happyyuki 2012-5-5 10:50:35 PM
忌廉賓就黎7M 大啦, 可能已經發情喇嗎!!!!?哈哈哈
成日仲覺得佢係BB仔….. 兔兔真係大得好快 由佢細細粒咁而家大大隻
由以前飲水要企起身扶住籠邊, 到而家舉高頭就飲到
由豎耳變成垂耳....真係覺得時間過得好快*

BTW, 我想請教下, 其實噴尿係點? 同發情有關的嗎!?
其實發情係一日某個時間咁發生, 定係會一個PERIOD都發情咁?
咁絕左育又會唔會發情呢!? 哈哈哈, 好似D記者追問問題咁

因為我都計劃緊要帶忌廉賓去絕育喇=)
DR MA 就話呢2-3個月內我READY就可以帶佢去絕育,
但係自己個心真係好緊張, 不竟我仲未照顧得兔兔好好, 連剪甲甲抱抱都做唔到… 而且都好怕手術會有意外..*
貓仔兔 2012-5-6 12:43:47 AM 來自手機
happyyuki 發表於 2012-5-5 10:50 PM
忌廉賓就黎7M 大啦, 可能已經發情喇嗎!!!!?哈哈哈
成日仲覺得佢係BB仔….. 兔兔真係大得好快 由佢 ...

我都好擔心呀...又怕兔免發脾四,痛同恨頭罩食唔到野.. 唉...佢都差唔多成一歲...都要考慮清楚幾時做...
happyyuki 2012-5-6 01:11:37 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-6 12:43 AM
我都好擔心呀...又怕兔免發脾四,痛同恨頭罩食唔到野.. 唉...佢都差唔多成一歲...都要考慮清楚幾時做... ...

個心真係好忐忑, 都知絕育應該後生既時候做* 咁會RECOVER得快D*
但個心又覺得好對佢唔住, 要佢去TAKE 呢個RISK...
而且最好要請星期5既假帶佢去絕育, 起碼WEEKEND可以睇實佢*
好多野諗.......
Dylan 2012-5-8 01:46:20 PM
7月可以desex架喇,book咗先
貓仔兔 2012-5-8 04:27:56 PM
happyyuki 發表於 2012-5-6 01:11 AM
個心真係好忐忑, 都知絕育應該後生既時候做* 咁會RECOVER得快D*
但個心又覺得好對佢唔住, 要佢去TAKE 呢 ...

係呀....而且屋企人都唔太贊成....佢地都覺得好可憐,而且雄兔生CANCER機會低...但係我都睇過有D雄兔年齡大左發情時會唔食野....真係進退兩難....
KathyChan 2012-5-18 01:03:00 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-8 04:27 PM
係呀....而且屋企人都唔太贊成....佢地都覺得好可憐,而且雄兔生CANCER機會低...但係我都睇過有D雄兔年齡 ...

um 其實你唔使咁擔心ge

仔recover 得快過囡好多

4月尾果時我地帶左芝麻去絕育,
佢7個月大.
係..雖然手術係有風險, 但我地都信芝麻仔可以好叻叻咁冇事醒返ge!!

結果佢做完手術果晚已經識自己甩左個頭罩=_=
我只係餵左佢食2次草粉,佢好快就自己食草
仲想出黎玩!!
不過我地都係一星期後先比佢出黎...因為佢跑得太西利
貓仔兔 2012-5-18 01:44:06 PM
KathyChan 發表於 2012-5-18 01:03 PM
um 其實你唔使咁擔心ge

仔recover 得快過囡好多

我都有問過DR.MA,佢話頭罩要戴3日....都要再同屋企人傾....因為大家都覺得咁做好可憐,但係我已經講過蛋蛋生CANCER嘅風險,佢從來都無UN UN,又無噴尿架...其實我係有少少擔心佢食野個度,養左佢8個月已經腸慢過3次...我都知做左好啲...不過,都係等佢腸胃好番D先!

快速發帖