話算開始左試菜同食菜菜programme都一段時間,
忌廉賓都好適應左唐生菜同油麥菜*
為左食條菜, 仲識變臉↓↓↓↓↓

幾兇悍!!!

今日見菜心靚靚, 買左幾棵返黎, 俾佢試兩塊...
點知佢食完第一塊既葉, 就好黯然咁行開左
我嘗試俾第2塊佢都冇睬我*
而家放係到, 佢都係間唔中咬下個邊, 心諗 "E, 咩黎架, 咁難食既"
就行開...哈哈哈哈, 激死人!

士多啤梨又唔食, 菜心又唔食!!* 真係好咀雕!

all_loving_it 2012-5-5 08:49:51 PM
好多兔兔都5多鐘意菜心

忌廉賓5鐘意都會食完第1塊, 算比面

如果係侏老板同小填格格咬一細啖5鐘意就會直接掉低走開, 5會再食第2啖, 更5會食完一塊, 再間5中走去咬個邊, 所以你都值得安慰
奶茶媽 2012-5-5 09:00:27 PM
奶茶好鐘意菜心架
happyyuki 2012-5-5 09:34:00 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-5 08:49 PM
好多兔兔都5多鐘意菜心

忌廉賓5鐘意都會食完第1塊, 算比面

哎呀, 好奇怪呀*
頭先佢咬下塊邊果塊我見佢唔鍾意, 於是掉左*
但我頭先又貪得意俾過塊新既佢, 佢又食架喎!!!
咁我好開心咁再俾多塊佢啦, 佢就聞兩聞, 去食草
到底呢隻野諗緊咩*
happyyuki 2012-5-5 09:35:42 PM
奶茶媽 發表於 2012-5-5 09:00 PM
奶茶好鐘意菜心架

頭先佢又肯食多塊, 我怕係我自己誤會左佢唔鍾意, 攪到佢以後食唔到菜芯咁可惜
(好似迫佢食菜菜咁.....做人亞媽心情真係好複雜...)
all_loving_it 2012-5-5 09:56:46 PM
happyyuki 發表於 2012-5-5 09:35 PM
頭先佢又肯食多塊, 我怕係我自己誤會左佢唔鍾意, 攪到佢以後食唔到菜芯咁可惜
(好似迫佢食菜菜 ...

無話可5可惜既, 仲有好多種蔬菜係可以比兔兔食

而且溫室同有機種植既菜菜都有好多選擇, 都好好食架

有機種植更加安全
all_loving_it 2012-5-5 10:00:08 PM
happyyuki 發表於 2012-5-5 09:34 PM
哎呀, 好奇怪呀*
頭先佢咬下塊邊果塊我見佢唔鍾意, 於是掉左*
但我頭先又貪得意俾過塊新既佢, 佢又食架喎 ...

你試下擺多兩塊, 如果到聽日菜心依然無食或者食好少, 敢就係5鐘意菜心囉
happyyuki 2012-5-5 10:28:24 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-5 10:00 PM
你試下擺多兩塊, 如果到聽日菜心依然無食或者食好少, 敢就係5鐘意菜心囉

我TOTAL 放多4塊係個籠到, 佢食哂D 葉, 條小莖唔食* 真識食*
天日CHECK埋便便, 個菜LIST就可以多一款菜菜lu~~~
Dylan 2012-5-5 10:54:40 PM
其實兔兔口味要時間調節,一開始會抗拒,但慢慢又會嘗試;継而就會接受。你要重復試煉,敢就可以吸收多種營養維他命啦。
bB好中意食菜芯架
happyyuki 2012-5-5 10:57:46 PM
Dylan 發表於 2012-5-5 10:54 PM
其實兔兔口味要時間調節,一開始會抗拒,但慢慢又會嘗試;継而就會接受。你要重復試煉,敢就可以吸收多種營 ...

冇錯呀* 我呢個做人亞媽既太心急, 成日諗住兔兔應該好興奮咁食食食食食* 哈哈
syt174698 2012-5-6 12:10:16 AM
我三個寶貝都好咀刁,唔食就唔食,諗住兔奴會投降,成日蝦我,三個寶貝口味都唔同,買菜都要買三種,激死
mizumi 2012-5-6 01:34:35 AM
其實兔兔口味要時間調節,一開始會抗拒,但慢慢又會嘗試;継而就會接受。你要重復試煉,敢就可以吸收多種營 ...

係呀,我兔豬一開始好鐘意食油墨菜同娃娃菜,突然有一日佢就唔食娃娃菜, 油墨菜, 唐生菜都仲鐘意食,豆苗,小棠菜同菜心就應酬我食吓, 不過都成日食剩d莖囉~
早兩日我試吓比蕃茄佢, 佢第一日唔鐘意食, 第二日又鐘意喎
我諗佢好似人咁,成日食既嘢食得多會厭啩
all_loving_it 2012-5-6 06:28:48 PM
syt174698 發表於 2012-5-6 12:10 AM
我三個寶貝都好咀刁,唔食就唔食,諗住兔奴會投降,成日蝦我,三個寶貝口味都唔同,買菜都要買三種,激死 ...

佢地係有要求姐, 我屋企侏老板同小植格格係絕不投降, 再肚餓都5會食, 我一日各比3種5同既佢地食
all_loving_it 2012-5-6 06:31:43 PM
happyyuki 發表於 2012-5-5 10:28 PM
我TOTAL 放多4塊係個籠到, 佢食哂D 葉, 條小莖唔食* 真識食*
天日CHECK埋便便, 個菜LIST就可以多一款菜菜 ...

敢你幫佢食佢5鐘意既部份
all_loving_it 2012-5-6 06:58:17 PM

是的, 兔兔每日起碼是要食3種5同既蔬菜, 最好係不同顏色才可以吸收到需要的維生素同營養, 維持身體健康同需要

快速發帖