天氣禁熱,心思思想逗吓bB開心,尋日去咗艾粒rabbit睇下好咩好野食.見到oxbow organic meadow hay,買咗返屋企,即刻開比佢食.
嘩!佢衝埋黎,好鬼快就食晒 
日日都係timothy hay都係要諗吓計仔,令日個餐單多d變化先至得 
貓仔兔 2012-5-7 04:38:45 PM 來自手機
Bb真係幸福呀....哈哈...
Dylan 2012-5-7 04:43:54 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-7 04:38 PM
Bb真係幸福呀....哈哈...

我每次見到bB起勢敢食草,我都覺得好幸福
mizumi 2012-5-7 05:42:25 PM
我兔豬都係食緊呢隻草, 因為佢唔係好鐘意食 t 草, 我上次問 dr ma, 佢話 organic meadow hay係第二好的草, 所以兔兔鐘意食都好好架~
不過要留意裡面有好多種草混合, 包括 alfalfa, 唔好一次過比咁多 alfalfa 佢, 我次次比草佢都揀走d a草架~
Dylan 2012-5-7 05:47:40 PM
mizumi 發表於 2012-5-7 05:42 PM
我兔豬都係食緊呢隻草, 因為佢唔係好鐘意食 t 草, 我上次問 dr ma, 佢話 organic meadow hay係第二好的草,  ...

即刻飛返屋企揀 
mizumi 2012-5-7 05:51:20 PM
Dylan 發表於 2012-5-7 05:47 PM
即刻飛返屋企揀 

你真係24孝媽媽~~其實唔使揀清哂, 中間夾住少少都ok既~
講多個秘密你知, 小心佢之後唔肯食 t 草, 因為呢隻草太香啦, 我兔豬而家係迫於無奈先去食 t 草咋~
all_loving_it 2012-5-7 06:07:10 PM
mizumi 發表於 2012-5-7 05:51 PM
你真係24孝媽媽~~其實唔使揀清哂, 中間夾住少少都ok既~
講多個秘密你知, 小心佢之後唔肯食 t  ...

依只草我都日日餵緊, 每日4只兔兔食半包,  T草你比邊只牌子佢食呀?

佢地草係APD + MOMI又無食少, APD九秒九狂食
all_loving_it 2012-5-7 06:09:13 PM
我都比依只草, 不過, 入面既Alfafa我挑晒出黎無比佢地食
mizumi 2012-5-7 06:11:19 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-7 06:07 PM
依只草我都日日餵緊, 每日4只兔兔食半包,  T草你比邊只牌子佢食呀?

佢地草係APD + MOMI又無食少, APD九 ...

我比 momi 1st cut 佢, 之前試過 oxbow, apd 1st cut 同 momi 2nd cut, 全部都唔食, 終於成包掉咗, 反而 momi 佢都肯食吓囉, 隻臭豬真係揀飲擇食到不得了
all_loving_it 2012-5-7 06:11:23 PM
mizumi 發表於 2012-5-7 05:42 PM
我兔豬都係食緊呢隻草, 因為佢唔係好鐘意食 t 草, 我上次問 dr ma, 佢話 organic meadow hay係第二好的草,  ...

我都比依只草, 不過, 入面既Alfafa我挑晒出黎無比佢地食

特別我既兔兔都年紀開始大而且並中兩個有肝腎貧血病, 所以要小心控制佢地飲食
all_loving_it 2012-5-7 06:18:41 PM
mizumi 發表於 2012-5-7 06:11 PM
我比 momi 1st cut 佢, 之前試過 oxbow, apd 1st cut 同 momi 2nd cut, 全部都唔食, 終於成包掉咗{:3_101 ...

有D兔兔係敢, 你只兔豬可能連口味都好專一, 5係揀飲擇食, 因為APD貴, 佢怕你破費忍口5食
mizumi 2012-5-7 06:19:56 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-7 06:11 PM

特別我既兔兔都年紀開始大而且並中兩個有肝腎貧 ...

兔兔身體唔好真係要小心飲食~
我有時會心軟比條alfalfa枝佢當零食, 間唔中食一條應該冇問題?
不過呢隻草質素好參差, 呢排好 green, 唔知係咪因為春天d草靚d, 但有時見好黃, 你買0個d係咪 都係咁架?
mizumi 2012-5-7 06:25:03 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-7 06:18 PM
有D兔兔係敢, 你只兔豬可能連口味都好專一, 5係揀飲擇食, 因為APD貴, 佢怕你破費忍口5食 ...

咁乖豬 係就好啦~ 不過佢同我慳草, 但係食貴菜呢, 羅馬生菜....
all_loving_it 2012-5-7 06:33:10 PM
mizumi 發表於 2012-5-7 06:19 PM
兔兔身體唔好真係要小心飲食~
我有時會心軟比條alfalfa枝佢當零食, 間唔中食一條應該冇問題?
不過呢隻草 ...

1條半條5會有事, Momi 1st有時幾黃, 而2nd有時係好多枯草, 我自己通常會將比較黃, 枯草同花花挑出黎5比佢地食
all_loving_it 2012-5-7 06:34:26 PM
mizumi 發表於 2012-5-7 06:25 PM
咁乖豬 係就好啦~ 不過佢同我慳草, 但係食貴菜呢, 羅馬生菜.... ...

你只兔兔好勁, 識得同你拉上補下, 好過咩都食貴野

快速發帖