我覺得朱朱唔係幾鍾意食momi
所以我想轉草..
APD  High Fiber Timothy Hay 定Oxbow Western Timothy Hay 好呢~_~?
不過我之前買Oxbow既一箱草入面係有蟲
但係佢又幾鍾意食啵~_~
Dylan 2012-5-13 01:58:58 PM
其實偶爾有蟲都好正常,momi 亦會有,如果你負擔得起 APD 都好架,不過 Oxbow 都唔錯。我買唔起 APD 喇
happyyuki 2012-5-13 02:47:37 PM
我兔兔食開MOMI 2ND CUT的
尋日開始加1ST CUT落去* 雖然佢食得冇咁積極...但都要狠心少少要佢食1ST CUT*
今朝既便便果然變得大大的黃金, 要慢慢轉慢慢努力!!!
mimkey5566 2012-5-13 03:18:35 PM
Dylan 發表於 2012-5-13 01:58 PM
其實偶爾有蟲都好正常,momi 亦會有,如果你負擔得起 APD 都好架,不過 Oxbow 都唔錯。我買唔起 APD 喇 ...

APD好貴架咩?
all_loving_it 2012-5-13 03:35:57 PM
APD T草同Momi一樣有分1st cut 同 2nd, 幾香, 質量比較好, 好多兔兔都會鐘意食
Oxbow T草無分, 一pack里面有花, 枝莖, 比較多草碎, 質量一般般

我屋企4只兔兔T草以前係食Oxbow, 而家轉左係APD + Momi
all_loving_it 2012-5-13 03:36:56 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-13 03:18 PM
APD好貴架咩?

APD既價錢大約係Momi 同 Oxbow 既double
mimkey5566 2012-5-13 03:38:06 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-13 03:35 PM
APD T草同Momi一樣有分1st cut 同 2nd, 幾香, 質量比較好, 好多兔兔都會鐘意食
Oxbow T草無分, 一pack里面 ...

你APD溝momi食a_a?
咁我試下買apd睇佢鍾唔鍾意食~_~
Dylan 2012-5-13 05:21:16 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-13 03:18 PM
APD好貴架咩?

我只係買包 APD 1st cut 10 oz 都要成 $61
Dylan 2012-5-13 05:29:51 PM
APD 5lb $260
Momi 22lb $398
Oxbow 25lb $495
如果以25lb來做單位,APD $1,300 / Momi $452 / oxbow $495
mimkey5566 2012-5-14 02:07:20 AM
Dylan 發表於 2012-5-13 05:29 PM
APD 5lb $260
Momi 22lb $398
Oxbow 25lb $495

哇..真係好貴
咁兔兔鍾唔鍾意食
Dylan 2012-5-14 09:16:37 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-14 02:07 AM
哇..真係好貴
咁兔兔鍾唔鍾意食

其實只要係封得夠密實,d草香味無流失,bB都鐘意食
KathyChan 2012-5-21 03:36:47 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-14 02:07 AM
哇..真係好貴
咁兔兔鍾唔鍾意食

其實 都唔算好貴!!!

以我啊B一隻近2歲既貓貓溝賓尼, 3星期食一箱 5磅的~

我男友2隻貓貓兔就一個月2箱5 LB ..

一日12蚊左右 , 一日你食少2串魚旦就係返度!!

OR 一個月你買少2件衫 都係返度....

但就可以保証到兔兔食草量

APD 佢地係食好多的

咁其實計落, 食得多草就會少D機會牙仔長

咁就唔使去磨牙~~  

兔兔又會少一個唔舒服既因素 ,  長遠黎講係慳返醫藥$ 架

Dylan 2012-5-21 05:46:56 PM
KathyChan 發表於 2012-5-21 03:36 PM
其實 都唔算好貴!!!

以我啊B一隻近2歲既貓貓溝賓尼, 3星期食一箱 5磅的~

阿b1個月食12.5lb草草架
你食禁少既 -.-
係呀,我宜家d$$留黎用作阿b既食用,都好少買野比自己lu
反正買阿bd野比起自己d野平好多,就算買好多好多兔兔野,都係幾百蚊,1件衫都要幾百蚊啦,1盒化妝品又係幾百蚊.為咗阿b,我已經無專注力去買自己既野lu
KathyChan 2012-5-22 12:59:12 PM
Dylan 發表於 2012-5-21 05:46 PM
阿b1個月食12.5lb草草架
你食禁少既 -.-
係呀,我宜家d$$留黎用作阿b既食用,都 ...

但DR.MA已經話佢好大食LU

可能品種問題LA~
Dylan 2012-5-22 01:20:15 PM
KathyChan 發表於 2012-5-22 12:59 PM
但DR.MA已經話佢好大食LU

可能品種問題LA~

Dr Ma 話阿 b a little bit skinny
兔爸 mama 話阿 b 腳仔幼,似我 

快速發帖