墊材

Dylan 發表於 2012-05-15 12:31|只看該作者|倒序瀏覽|打印
之前一直都用back 2 nature再造紙粒,吸水表現一般.所以轉咗cat’s best木砂,雖然呢隻係松木砂,但係只要起製造過程去除phenolic compounds就可以
但係我發現bB鐘意食哩隻貓砂
gum到底再造紙粒,木砂,麥草粒既吸水表現如何,有無兔友比較過呢
syt174698 2012-5-15 01:15:23 PM
紙砂同木砂,我都用過,木砂吸水後會發漲,紙砂唔會,但吸水就一般,所以我依家兩溝一齊放係兔兔厠所度
mizumi 2012-5-15 01:25:07 PM
back 2 nature 我用過一包, 其實都ok, 不過之後轉咗用oxbow麥草粒, 吸味吸水都好,不過會有積留0係個兔廁度,刷都刷唔甩, 後尾試用一包 carefresh natural, 表現一般, 吸味唔夠好, 而家打算再試 Breeder Celect cat litter.
我覺得再造紙粒會好d, 聽講 breeder celect 會比 back 2 nature 好d
Dylan 2012-5-15 01:27:26 PM
oxbow聲稱佢既麥草粒,吸水力比佢原本體積多300巴仙
Dylan 2012-5-15 01:29:52 PM
mizumi 發表於 2012-5-15 01:25 PM
back 2 nature 我用過一包, 其實都ok, 不過之後轉咗用oxbow麥草粒, 吸味吸水都好,不過會有積留0係個兔廁度, ...

係呀!我比較過呢2隻,真係breeder celect 比 back 2 nature 好
mizumi 2012-5-15 01:32:29 PM
Dylan 發表於 2012-5-15 01:29 PM
係呀!我比較過呢2隻,真係breeder celect 比 back 2 nature 好

不過我又有諗過用尿片放入兔廁,因為兔豬bb時唔識去廁所, 我買咗兩大包尿片,而家都冇用, 所以諗緊好唔好剪成1/4咁放入去代替墊料
Dylan 2012-5-15 02:08:29 PM
mizumi 發表於 2012-5-15 01:32 PM
不過我又有諗過用尿片放入兔廁,因為兔豬bb時唔識去廁所, 我買咗兩大包尿片,而家都冇用, 所以諗緊好唔好剪 ...

好呀!用得唔好浪費又環保,如果第時去睇e son咪去$12店買d新黎用,尿片放得耐潮濕會有菌.24小時開冷氣先會keep耐d
mizumi 2012-5-15 03:09:55 PM
Dylan 發表於 2012-5-15 01:27 PM

係好吸水架, 而且就算兔兔食咗都冇問題, 不過你洗廁所會洗得好辛苦囉
mizumi 2012-5-15 03:11:32 PM
Dylan 發表於 2012-5-15 02:08 PM
好呀!用得唔好浪費又環保,如果第時去睇e son咪去$12店買d新黎用,尿片放得耐潮濕會有菌.24 ...

我有一包開咗用咗一半都冇, 另外一包全新未開, 為咗包尿片24小時開冷氣, 咁我咪破產
Dylan 2012-5-15 04:33:10 PM
mizumi 發表於 2012-5-15 03:11 PM
吓 我有一包開咗用咗一半都冇, 另外一包全新未開, 為咗包尿片24小時開冷氣, 咁我咪破產 ...

敢你拿拿淋同晒佢先,咪得攞!
Dylan 2012-5-15 04:37:34 PM
mizumi 發表於 2012-5-15 03:11 PM
吓 我有一包開咗用咗一半都冇, 另外一包全新未開, 為咗包尿片24小時開冷氣, 咁我咪破產 ...

$12店好細包,唔洗放禁多起屋企au,大片既1包有3片,細片既1包就好有6片.

上次我去q-pxt,個sales話我知$12店果d1包有幾片jack

貓仔兔 2012-5-15 04:57:40 PM 來自手機
Dylan 發表於 2012-5-15 01:27 PM

但係呢隻兔兔好鍾意食...雖然話食得,不過我諗食得多都唔好...因為兔兔有腳枕,而家都係用carefresh natural
Dylan 2012-5-15 05:02:56 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-15 04:57 PM
但係呢隻兔兔好鍾意食...雖然話食得,不過我諗食得多都唔好...因為兔兔有腳枕,而家都係用carefresh natu ...

carefresh吸尿吸嗅表現如何呢
mizumi 2012-5-15 05:07:52 PM
Dylan 發表於 2012-5-15 04:37 PM
$12店好細包,唔洗放禁多起屋企au,大片既1包有3片,細片既1包就好有6片.

上次我去q-pxt ...

我知啊~以前買過吉之島10蚊店0個隻都係一包三片,後尾見佢唔咬尿片, 所以訂貨訂咗三大包, 一包五十片, 佢用咗大約一包就學識去廁所,所以而家屋企仲有成百塊
mizumi 2012-5-15 05:08:51 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-15 04:57 PM
但係呢隻兔兔好鍾意食...雖然話食得,不過我諗食得多都唔好...因為兔兔有腳枕,而家都係用carefresh natu ...

咦..好彩我兔豬唔食

快速發帖