Lancy(兔協名) 係一隻獅子兔 白中帶小小啡 8個月大

今日係Lancy番屋企第5日啦 我幫佢改左個名 叫小Milk

佢好可愛 好叻 點解咁講呢~?

由第一日係兔協度上完堂 聽講兔兔番到屋企可能會唔食野 好驚

所以要俾佢係籠度住幾日安定落黎先

但係阿Milk 佢未番到屋企已經係個袋度食草

由我上堂到番到屋企大約3個鐘都無亂大小便

番到屋企先去廁所 而且食得訓得好正常

第二日我幫佢加草果陣佢仲敢出黎玩tim

第四日已經學識係廁所小便

每次有大小便都會番入籠~

只係佢仲未俾我抱

講住咁多先 大家多多指教

附上小Milk相~

IMG_2679.jpg IMG_2732.jpg IMG_2728.jpg IMG_2722.jpg IMG_2721.jpg IMG_2720.jpg IMG_2716.jpg IMG_2699.jpg IMG_2698.jpg IMG_2697.jpg IMG_2694.jpg IMG_2693.jpg IMG_2692.jpg IMG_2687.jpg IMG_2685.jpg IMG_2684.jpg IMG_2683.jpg IMG_2751.jpg

kwan104kwan 2012-5-23 12:46:12 AM
佢啡色眼線,

望落去隻眼特別大!

咁乖

俾個叻佢啦!
Admin 2012-5-23 12:53:21 AM
多謝你支持領養!
Lancy 好靚女
all_loving_it 2012-5-23 01:26:50 AM

歡迎你同小MILK

我其中有3只兔兔都係兔協領養, 佢地返屋企之後都5驚人, 可能係兔協見慣人啦

其中總理佢好得意, 黎左3日都來自己走過黎要我抱抱, 好可愛

好多兔兔如果係兔協已經識同肯用廁所尿尿便便, 就真係5洗用時間訓練, 返屋企有廁所就自然識去

另外, 見到你用緊既籠係有網板, 最好將個隔網拆走或者鋪野墊住, 5好比兔兔直接踩上去, 兔兔腳板構做, 有別貓狗, 直接踩兔兔會好5舒服, 而且因為不平整, 輕則生腳枕, 腳枕會惡化為腳蒼, 嚴重更會化膿紅腫

若不幸患上腳蒼, 要醫好耐, 好難好, 即使醫好之後, 亦很易復發, 好難斷尾, 嚴重既話, 兔兔要折肢

同時, 腳墊之間有孔, 孔邊位會同兔兔腳板磨擦, 有機會引致令腳板甩毛同其它問題
lovin_gloria 2012-5-23 10:49:50 AM
之前睇兔協個網見到Lancy已經覺得佢好可愛~~

咁Lancy真係好乖喎~~我相信佢好快可以俾你抱啦~~~
lovin_gloria 2012-5-23 10:51:10 AM
Lancy兔爸...想問下你個草兜邊度買架? 隻size都夠晒大, 岩晒我阿女~~~
freeling820 2012-5-23 11:47:48 AM
lancy好叻叻呀!
歡迎你
貓仔兔 2012-5-23 12:44:24 PM
好可愛呀!睇兔爸D兔兔裝備好齊全,真係照顧到兔兔嘅需要,而且好細心做好晒準備功夫,俾個LIKE你!不過你個圍欄要加高D,唔係好易JAILBRECK 或易有意外呀!(例如兔跳唔過兔腳KICK住圍欄....)要小心一點!
KenYau 2012-5-23 12:55:27 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-23 01:26 AM
歡迎你同小MILK

我其中有3只兔兔都係兔協領養, 佢地返屋企之後都5驚人, 可能係兔協見慣人啦

多謝提醒 我會放草墊落去
KenYau 2012-5-23 12:56:52 PM
lovin_gloria 發表於 2012-5-23 10:51 AM
Lancy兔爸...想問下你個草兜邊度買架? 隻size都夠晒大, 岩晒我阿女~~~

個草兜係DIY咖 你可以去家品店 OR 10蚊店搵下岩自己SIZE既 再用D勾裝上去掛實就OK~
KenYau 2012-5-23 12:58:36 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-23 12:44 PM
好可愛呀!睇兔爸D兔兔裝備好齊全,真係照顧到兔兔嘅需要,而且好細心做好晒準備功夫,俾個LIKE你{:3_ ...

哈哈 佢岩岩黎唔敢走佬 琴日想走佬果陣我已經將個圍欄打直番 E+有成60cm高~
KenYau 2012-5-23 12:59:52 PM
kwan104kwan 發表於 2012-5-23 12:46 AM
佢啡色眼線,

望落去隻眼特別大!

兔協黎左一隻新兔兔同阿Milk一樣樣 不過男仔黎 毛短D 上次我差D認錯左
KenYau 2012-5-23 01:00:41 PM
lovin_gloria 發表於 2012-5-23 10:49 AM
之前睇兔協個網見到Lancy已經覺得佢好可愛~~

咁Lancy真係好乖喎~~我相信佢好快可以俾你抱啦~~~{:3 ...

好想快D抱佢
貓仔兔 2012-5-23 01:12:58 PM
KenYau 發表於 2012-5-23 12:58 PM
哈哈 佢岩岩黎唔敢走佬 琴日想走佬果陣我已經將個圍欄打直番 E+有成60cm高~ ...

D兔兔好勁揪架!我個圍欄有93CM,不過有次佢跳上去,捉住左個圍欄唔上唔落...嚇死禾!我個隻都係獅子兔,佢而家可以不用助跑跳上7XCM高飯檯呀...而家佢可能跳唔過,不過都要小心D呀兔爸爸...
all_loving_it 2012-5-23 02:08:34 PM
KenYau 發表於 2012-5-23 12:55 PM
多謝提醒 我會放草墊落去

5洗客氣

快速發帖