all_loving_it 2012-5-23 01:26:50 AM

歡迎你同小MILK

我其中有3只兔兔都係兔協領養, 佢地返屋企之後都5驚人, 可能係兔協見慣人啦

其中總理佢好得意, 黎左3日都來自己走過黎要我抱抱, 好可愛

好多兔兔如果係兔協已經識同肯用廁所尿尿便便, 就真係5洗用時間訓練, 返屋企有廁所就自然識去

另外, 見到你用緊既籠係有網板, 最好將個隔網拆走或者鋪野墊住, 5好比兔兔直接踩上去, 兔兔腳板構做, 有別貓狗, 直接踩兔兔會好5舒服, 而且因為不平整, 輕則生腳枕, 腳枕會惡化為腳蒼, 嚴重更會化膿紅腫

若不幸患上腳蒼, 要醫好耐, 好難好, 即使醫好之後, 亦很易復發, 好難斷尾, 嚴重既話, 兔兔要折肢

同時, 腳墊之間有孔, 孔邊位會同兔兔腳板磨擦, 有機會引致令腳板甩毛同其它問題
all_loving_it 2012-5-23 02:08:34 PM
KenYau 發表於 2012-5-23 12:55 PM
多謝提醒 我會放草墊落去

5洗客氣
all_loving_it 2012-5-23 02:14:00 PM
KenYau 發表於 2012-5-23 12:58 PM
哈哈 佢岩岩黎唔敢走佬 琴日想走佬果陣我已經將個圍欄打直番 E+有成60cm高~ ...

60cm個高度如果係侏儒兔都ok, 但獅子兔貓貓兔5夠架, 如果佢跳過跨欄小事

萬一佢click係個圍欄就大件事,

起碼要加多30cm先可以
all_loving_it 2012-5-23 02:19:26 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-23 01:12 PM
D兔兔好勁揪架!我個圍欄有93CM,不過有次佢跳上去,捉住左個圍欄唔上唔落...嚇死禾!我 ...

係呀, 兔兔好勁, 可以跳好高, 所以我一出街就會將可以跳高既範圍用圍欄欄住, 我加高個圍欄有150cm, 再用網板封頂, 佢就5會跳到上去, 5係既話, 就係出事, 由其大兔兔更加危險

快速發帖