20120527416 - 複製.JPG
卡卡好似吾系太鐘意塊草墊..因為佢扒系到都系一半草墊一半散熱板..系米因為吾慣咋?
佢照肯食野..但系佢塊草墊系食野先行過去..
如果兔友有問題要我改善卡卡既籠..好樂意你地提出話我知.
happyyuki 2012-5-28 12:03:52 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-27 11:58 PM
卡卡細個出街袋有木板..不過比ah媽拎左去..要問返佢拎先得..
10蚊度都有?出街袋塊木板會吾會大得制??? ...

嗯!! 印象中, 行JUSCO既十蚊店, 係賣鐵網網果個AREA有木板賣的, 唔係好大塊, 但都夠用
卡卡KaKa`; 2012-5-28 12:23:13 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-28 12:02 AM
總理話叫卡卡代佢食埋

無衣車如果人工好都應該可以, 不過, 我未試過, 等依幾日我試下得5得

咁即系要cut左abc膠d特出黎既位置..咁我明..但d布系花園街買???
卡卡KaKa`; 2012-5-28 12:23:48 AM
happyyuki 發表於 2012-5-28 12:03 AM
嗯!! 印象中, 行JUSCO既十蚊店, 係賣鐵網網果個AREA有木板賣的, 唔係好大塊, 但都夠用
...

我要星期6先出去睇到...
all_loving_it 2012-5-28 03:43:54 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-28 12:23 AM
咁即系要cut左abc膠d特出黎既位置..咁我明..但d布系花園街買???

ABC膠墊就好似puzzle敢, 係靠每塊陰陽位併合而成, 如果將每塊既"突"出位置剪走佢反而有問題

ABC膠墊用套套住, 最好先將每塊膠墊既合併位用線縫好, 將膠墊之間固定, 5係既話, 你將膠墊入落套既時候, 膠墊會容易走位, 好難攪

下圖有顏色既部份代表ABC膠墊, 而黑色虛線所示就係膠墊同膠墊之間既縫合線, 敢樣就會係入套同兔兔玩既時候令膠墊走位, 會方便好多

all_loving_it 2012-5-28 03:44:38 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-28 12:23 AM

有時間可以去睇睇
all_loving_it 2012-5-28 03:45:19 AM

如果你怕做套麻煩, 你可以考慮直接買夾棉布料黎代替, 夾棉布有厚有薄, 你可以根據需要既大細剪裁, 若怕只用一層太薄, 你可以用兩層, 再5夠用3層重疊, 然後將4邊4面縫合好, 依個方3法連ABC膠墊都5需要

all_loving_it 2012-5-28 03:48:06 AM

如果你用夾棉布做套, 你可以做一層, 入面放塊雲石都可以, 敢樣對散熱有幫助, 亦5會兔兔直接踩住雲石禁硬
all_loving_it 2012-5-28 03:50:33 AM

夾棉布就係平日天冷睡袍既質料, 5少BB既衣服都係用夾棉布黎做, 比較軟身同舒服

花園街有無我5肯定, 因為我平時係去深水埗基隆街白楊街到搵材料多, 有興趣你可以去睇睇

夾棉布圖片 :
卡卡KaKa`; 2012-5-28 08:07:39 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-28 03:43 AM
ABC膠墊就好似puzzle敢, 係靠每塊陰陽位併合而成, 如果將每塊既"突"出位置剪走佢反而有問題

ABC膠墊用套 ...

姐系玩既時候先用呢個?但豬仔板仲有吉位.掉哂D草落黎同埋佢D屎屎...
卡卡KaKa`; 2012-5-28 08:09:12 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-28 03:45 AM
如果你怕做套麻煩, 你可以考慮直接買夾棉布料黎代替, 夾棉布有厚有薄, 你可以根據需要既大細剪裁, 若怕只 ...

姐系深水步有得買?姐系2樣都得???
卡卡KaKa`; 2012-5-28 08:12:11 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-28 03:50 AM
夾棉布就係平日天冷睡袍既質料, 5少BB既衣服都係用夾棉布黎做, 比較軟身同舒服

花園街有無我5肯定, 因為 ...

我琴日見卡卡吾上草墊,我用毛巾包住塊草墊.佢又肯上..有尿左塊毛巾到..平時佢都吾會尿系到,系TOLIET去..
上我床就尿左好多..所以就冇比佢再上床玩..夾棉布系米都有可能尿尿?咁我整2塊一日換?
all_loving_it 2012-5-28 08:25:15 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-28 08:12 AM
我琴日見卡卡吾上草墊,我用毛巾包住塊草墊.佢又肯上..有尿左塊毛巾到..平時佢都吾會尿系到,系TOLIET去..
...

係有可能用夾棉布一樣尿尿

有時多左新野墊底, 兔兔會係上面尿尿, 總理都會一有新野就上去尿尿, 離左幾日又5會係敢

不過, 只只兔兔5同, 你可以到時觀察一下

你視乎實際需要再睇下整幾多替換, 我反正有尿無尿一定日日洗換
all_loving_it 2012-5-28 08:31:35 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-28 08:07 AM
姐系玩既時候先用呢個?但豬仔板仲有吉位.掉哂D草落黎同埋佢D屎屎... ...

5好比兔兔踩豬仔板呀, 籠入面都5好

你可以佢玩你先鋪依個,

但籠入面你一定要搵野鋪係豬仔板上面, 至於鋪咩你可以諗有咩合適
all_loving_it 2012-5-28 08:35:38 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-28 08:07 AM
姐系玩既時候先用呢個?但豬仔板仲有吉位.掉哂D草落黎同埋佢D屎屎... ...

如果係籠入面兔兔5只係廁所尿尿同便便, 而個籠有豬仔板, 上面有"孔", 有便便同尿尿同草碎掉落去好正常
all_loving_it 2012-5-28 08:38:45 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-28 08:09 AM
姐系深水步有得買?姐系2樣都得???

用咩墊住比兔兔玩有好多選擇, 你可以視乎方便取材都可以, 無話特定要邊種先好

快速發帖