我最近養了2個幾月既垂耳賓尼兔..是長毛叫 coffee. 女仔. 但想問問怎樣清潔 :

1) 眼頭下面有d 硬左既眼屎仔. 點樣可以溫和些清走它呢?
2) 有時會有眼分秘物..是用生理鹽水連棉花棒抺走? 溫水可以嗎?
3) 塊面和近眼位置有時 d 毛會打結..用什麼梳順d 毛? 不是鋼梳吧?
4) 長耳仔要主人一個月清潔1-2次..用棉棒 +  生理鹽水輕輕推出來便可? 因說要按摩耳根?
5) 腳板仔比較啡色 dirty..可用 johnson & johnson 既濕紙巾幫佢清潔嗎? 佢會 "lam" 落肚有問題嗎?

我都有養隻 3yr-old 兔仔但短毛又好乾淨. 故無今次長毛咁難打理..請幫忙回覆我呀..謝謝各位 ^^

wesky 2012-5-30 07:49:43 AM
1. 濕少少tissue 抹走,痴得唔太緊就咁整走就得
2. 兩樣都可以,沾濕棉棒輕抹
3. 用直梳慢慢梳,小心眼仔
4. 唔一定要抹耳嘅
5. 只用清水,濕紙巾有清潔劑,兔仔經常 lam 腳對身體有害,用清水就好
manmanwongwong 2012-5-30 10:18:42 AM
謝謝你呀. wesky..那我要買把直梳..是鋼 or 膠呢? 但膠會有靜電吧
manmanwongwong 2012-5-30 12:04:29 PM
問了人是鋼梳了. thank ^^
all_loving_it 2012-5-30 12:33:09 PM
1. 兔兔眼仔有硬左既眼屎, 可以用棉花球或棉簽濕少許生理鹽水輕柔拭擦眼仔4周, 特別係已經變硬既眼屎都需要拭擦, 目的係令變硬既眼屎軟化, 然後將眼仔附近既毛毛稍為整理, 并輕輕拭擦, 用棉簽將已軟化既眼屎清理, 清理後用干淨既棉花球將眼仔附近濕左既部份擦乾, 保持毛髮干爽, 避免潮濕, 毛髮潮濕容易引起真菌感染

2. 如果發現兔兔眼仔有異物, 應先用少量生理鹽水沖洗眼仔, 令眼仔濕潤, 再用棉簽濕少許生理鹽水將異物清除兔兔眼仔極為脆弱, 很易受感染, 所以要用生理鹽水清潔, 不建議用溫水清理, 因為水中有好多細菌, 有機會令兔兔眼仔受細菌感染

備註 : 兔兔眼皮好敏感, 所以係清潔同護理既過程要特別溫柔小心, 千其5好係眼屎未軟化之前去強硬或大力清理, 後果可以非常嚴重, 有機會令眼角損傷, 令眼角同眼瞼位置發炎

3. 兔兔面上既毛可以用密齒梳輕輕力梳, 同佢梳毛既時候, 梳齒位置要對住自己, 5係兔兔一緊張郁動既時候或5者梳既時候5小心失手, 梳齒部份可能會整到兔兔

因為長毛既兔兔有好多毛毛, 而且空氣之中既微塵, 草碎同兔兔本身既毛髮好容易依附係兔兔既毛囊位置, 所以一定要同佢梳走去架, 用密齒梳會較容易梳走

密齒梳圖片 :

4. 垂耳兔因為身體構做問題, 絕大部份無法自行清潔耳仔入面既耳垢, 所以賓尼兔比較容易得中耳炎,
清潔耳仔方法請見 : http://petkd.net/thread-21735-1-1.html

5. 清潔腳仔用清潔既毛巾同溫水即可, 5洗用濕紙巾架, 因為濕紙巾有化學物質同酒精之類, 用佢黎同清潔兔兔, 依d物質會留係兔兔既毛毛到, 佢又食返落肚, 反而對兔兔5好

同兔兔清潔護理既生理鹽水要用透明無色既一種
all_loving_it 2012-5-30 12:35:14 PM
manmanwongwong 發表於 2012-5-30 10:18 AM
謝謝你呀. wesky..那我要買把直梳..是鋼 or 膠呢? 但膠會有靜電吧

兔兔面上既毛可以用密齒梳輕輕力梳, 同佢梳毛既時候, 梳齒位置要對住自己, 5係兔兔一緊張郁動既時候或5者梳既時候5小心失手, 梳齒部份可能會整到兔兔

因為長毛既兔兔有好多毛毛, 而且空氣之中既微塵, 草碎同兔兔本身既毛髮好容易依附係兔兔既毛囊位置, 所以一定要同佢梳走去架, 用密齒梳會較容易梳走

密齒梳圖片 :

Dylan 2012-5-30 12:35:52 PM
manmanwongwong 發表於 2012-5-30 12:04 PM
問了人是鋼梳了. thank ^^

每日用手輕力摔走眼屎,唔洗用水
掩眼仔,梳面
垂耳兔一定要幫佢清潔耳仔,向外按摩按摩
腳板仔用開水抹,用紙巾印乾,每日梳一梳
針梳要有膠粒果隻

manmanwongwong 2012-5-30 12:43:41 PM
好清楚啊..謝謝你們..那我按著做先 ^^
笨蛋仔 2012-5-30 02:11:09 PM
我隻賓尼兔識得自己清潔耳仔
manmanwongwong 2012-5-30 02:24:45 PM
笨蛋仔..唔知我隻 COFFEE 長大會否同你那隻一樣樣咁可愛呢 ^^

快速發帖