1P 幣

1)經常話兔仔唔好用格網...但係兔仔最中意坐係個三角廁所格網到....咁有冇冇問題
2)兔仔係咪只係尿尿係d墊材到???  如果識去廁所係咪唔會周圍屙屎
3)隻腳黃黃地...用暖水抹過..但係都唔白返?
4)你地d草係鋪係地定係放入食物盆到??
5)如果每日都唔定時喂糧比佢有冇問題???有草比佢食的
6)一反轉隻兔仔就反抗...咁點幫佢剪指甲
7)d 梳好似好吉咁...會唔會整親佢地
隻兔仔得3個月大....
好多細節問題希望大家幫忙

donaldkwok 2012-5-31 09:48:44 PM
冇人理我
Dylan 2012-5-31 10:41:06 PM
donaldkwok 發表於 2012-5-31 09:48 PM
冇人理我

哈哈哈!
1會有腳瘡
2唔係,要教!唔係,發脾四同撒野會4處尿尿
3腳毛毛色本身都係黃黃地色
4放籠地下,食物5好放地下,會有蚤蛋
5腸胃要適應,5好差太遠
6摸下頭仔,同佢傾下計
7溫柔d,用有膠粒既針梳
Dylan 2012-5-31 10:51:49 PM
donaldkwok 發表於 2012-5-31 09:48 PM
冇人理我

2便便5一定上厠所
Dylan 2012-5-31 10:54:38 PM
冇人理我

6唔好返,如果佢無安全感!可以好似小朋友,逗住佢手手,坐你大脾
donaldkwok 2012-5-31 11:15:40 PM
Dylan 發表於 2012-5-31 10:41 PM
哈哈哈!
1會有腳瘡
2唔係,要教!唔係,發脾四同撒野會4處尿尿

ya~~我意思就係籠地下....咁你個食物盆放咩???

同埋你個籠地下有冇用墊抖??
donaldkwok 2012-5-31 11:17:42 PM
膠粒既針梳???  姐係寵物店買果隻鐵線唔岩??
hh0 2012-6-1 06:11:54 AM 來自手機
你兔兔係短毛定長毛?長毛用針梳,但唔好要有膠粒既,因為D粒粒好易甩。唔好咁大力係唔會傷到皮膚的。短毛就唔好用針梳,用平梳或者按摩刷
hh0 2012-6-1 06:17:27 AM 來自手機
腳仔黃黃地係踩過尿,除左用濕布抹下,仲要定時梳下腳板底D毛,慢慢係會白雪雪返的。你兔兔咩色?有D兔兔腳底未必係白
hh0 2012-6-1 06:23:57 AM 來自手機
食物盆我只用來放兔糧,早晚一匙。一個籠就用草架,另一個籠就散草鋪地。
Dylan 2012-6-1 09:52:08 AM
hh0 發表於 2012-6-1 06:11 AM
你兔兔係短毛定長毛?長毛用針梳,但唔好要有膠粒既,因為D粒粒好易甩。唔好咁大力係唔會傷到皮膚的。短毛 ...

阿b果把用咗3年,膠粒都無甩,點解會禁易甩既?!
Dylan 2012-6-1 09:56:55 AM
donaldkwok 發表於 2012-5-31 11:17 PM
膠粒既針梳???  姐係寵物店買果隻鐵線唔岩??

綱梳一樣啱,不過長毛既話針梳易梳姐!
針梳膠粒有 cushioning 作用,無膠粒好利阿b有3把梳,綱梳,針梳,按摩梳
Dylan 2012-6-1 10:41:58 AM
donaldkwok 發表於 2012-5-31 11:15 PM
ya~~我意思就係籠地下....咁你個食物盆放咩???

同埋你個籠地下有冇用墊抖?? ...

阿b介咗糧,所以食物盆放蕃茄有汁之類既食物
草球,草架唔入草,佢會食得好攰,當家具玩具,草球吊半空,草架外掛當信箱,Marukan 果個好令.

至於墊材就有牧草,再加貓砂.
之前用 back 2 nature 紙粒.
而家用緊 cat's best 木砂,上面再舖 aspen shaving 木槺.
之後會試 oxbow eco-straw littre 麥草粒 + aspen shaving 木槺.
我買過 carefresh 但係無用得,比咗倉鼠用,好多粉塵同毛絨,覺得好保暖,d粉塵我都頂唔順.如果你真係要買,最好買裸色,無染色,健康又環保,價錢又最化算.
Sawb226 2012-6-1 03:31:27 PM
Dylan 發表於 2012-6-1 10:41 AM
阿b介咗糧,所以食物盆放蕃茄有汁之類既食物
草球,草架唔入草,佢會食得好攰,當家具玩具,草球吊半空 ...

點樣為之"蕃茄有汁之類的食物"? 除左草同菜, 你仲會比什麼佢食? !!
Dylan 2012-6-1 03:53:34 PM
Sawb226 發表於 2012-6-1 03:31 PM
點樣為之"蕃茄有汁之類的食物"? 除左草同菜, 你仲會比什麼佢食? !!

士多啤利,蘋果,車里子,水蜜桃,藍莓,西瓜,菠蘿當零咀

快速發帖