我家辣椒兩歲,今朝(19/6)突然唔食野,T草、兔糧、草粉全不吃,只吃木瓜丸(給了他一粒)
上午十時許,帶他去了屯門DR GERRY睇,摸到個胃有少少脹,留左響診所照顧大半天,
姑娘話用針筒餵到草粉佢食,照左X光發現「冇」氣脹,最後開左兩隻藥,FOR腸蠕動的,
同叫我餵草粉。觀察多兩三日...

剛才回家(6點幾),用針筒餵佢,食極少,約3ML,都唔主動食,菜心就食左一條半,
辣椒個樣好似諗好耐先食咁,同之前狂食差好遠,請問大家有什麼見解??
syt174698 2012-6-19 07:26:29 PM
兔兔有無便便?你現在只可以迫佢食草粉,唔可以比兔兔停腸,有時獸醫都未必知道。兔兔好幸運有你呢個主你咁細心留意,你試下按兔兔肚仔,會有用呀,加油。
愛糖糖 2012-6-19 07:27:42 PM
你試下個按摩下個肚仔
剛回到家的兔兔都會怕
今日我帶mo仔去美容佢都在家clamp down左成個hr先變反狂食mode
你keep住比草粉[佢第一次食可以五知係咩黎所有少食,mo仔都係咁]
D菜都可以幫到佢D腸動下,
最最最最main pt係,佢有沒有臭臭?
如果今晚仲沒有就要去睇多次(五好拖!!!)
小黑與我 2012-6-19 07:40:13 PM
會唔會太熱?
all_loving_it 2012-6-19 07:58:25 PM
愛糖糖 發表於 2012-6-19 07:27 PM
你試下個按摩下個肚仔
剛回到家的兔兔都會怕
今日我帶mo仔去美容佢都在家clamp down左成個hr先變反狂食mode ...

你同mo仔睇左醫生未呀?
愛糖糖 2012-6-19 08:02:52 PM
Dr 就book左
但美容果面叫我五洗
我過2日去
all_loving_it 2012-6-19 08:05:35 PM
兔兔突然5依野有好多因素, 包括天氣, 溫度, 心情, 健康同其它好多好多因素!

你嘗試先將室內溫度維持係24度以下, 再同佢輕力順時針方向按摩腹部連續2小時, 用針筒餵佢食草粉, 草粉同水比例開稀d, 續少續少餵佢食, 如果佢一次5肯食多, 你就增加餵佢既次數

另蔬菜方面, 如果佢真係自己5肯點食, 你可以渣汁用針筒慢慢餵佢飲

亦可以比薄荷佢, 因為薄荷係可以增加兔兔既食欲
愛糖糖 2012-6-19 08:11:26 PM
辣椒點啊依家?
Dylan 2012-6-19 10:20:58 PM
你有無開冷氣比佢,日頭好熱
penny922 2012-6-19 11:53:03 PM
由於我要湊BB同番工,好擔心聽日番工時間冇人貼身服侍佢。(今晚已經曠工...)
剛才晚上9點幾處理辣椒到11點,主要是餵他吃草粉,之前佢病、絕育,點都會食菜同草粉,但而家好似咩興趣都冇晒咁。
都唔明診所點用針筒餵佢食草粉(我不嬲用匙羮餵,佢會舔),根本吸唔入(塞住),最多吸到1ML左右,而家佢唔肯舔,我焗住用針筒。一路餵,一路漏,因為佢有時唔吞咁...
我仲用毛巾儘量抹乾佢嘴巴附近,因怕佢潮濕生皮膚病,好煩、好擔心呀~~
補充︰便便方面,佢9點左右響廳到痾左30粒左右細細的,之後便沒有了,佢得兩歲多咋~頭兩年醫過皮膚、膿瘡,洗左好多錢,好彩醫得好,仲由初期食極唔肥,到養到而家大大隻隻,以為佢會健健康康,誰不知....百般滋味...(哭)
貓仔兔 2012-6-20 12:23:57 AM 來自手機
penny922 發表於 2012-6-19 11:53 PM
由於我要湊BB同番工,好擔心聽日番工時間冇人貼身服侍佢。(今晚已經曠工...)
剛才晚上9點幾處理辣椒到11點 ...

唔好喊!要繼續加油!草粉吸唔到可試下加多啲水至吸會易啲,屋企有無菜?可以俾啲佢食,補充水份...如果仲無好轉,我諗可能你可能要帶佢睇dr.,你太唔開心,兔兔會感覺到,影響食欲架!
加油呀,兔媽媽!!
smallsuishan 2012-6-20 08:34:38 AM
如果兔兔情況沒有改善, 請立即換醫生

腸既病 真係唔可以輕視
兔兔有冇扮雞坐? 如果扮雞坐可能係肚痛... 有冇止痛藥
如果兔兔有便便, 佢既情況已經好好了!~
加油!!!!!!!!!!!!!!!
penny922 2012-6-20 08:36:24 AM
有俾菜辣椒,只吃了數啖,一條都食唔晒。凌晨三點我餵他吃了一次草粉,份量不多。今早(06:00)看他,依舊沒飲水、沒食草,只痾了一篤尿,便便只有13粒細細的。
昨天照x-ray醫生話睇唔到佢有氣脹,但今早摸他肚仔,某位置(兔的右下方)較硬,有兔友知這位置是什麼嗎?
現在上班,要靠我爸爸照顧住辣椒,很擔心有沒有好好地餵他...
我應否再去看醫生呢? 以為$600-800埋單的我,昨天花了$1460 (做絕育都只是$1300),最貴的竟是照x-ray ($600)
貓仔兔 2012-6-20 10:42:39 AM 來自手機
penny922 發表於 2012-6-20 08:36 AM
有俾菜辣椒,只吃了數啖,一條都食唔晒。凌晨三點我餵他吃了一次草粉,份量不多。今早(06:00)看他,依舊沒 ...

可以救兔一命係無價嘅,不如你同佢轉醫生啦,立即打去dr.ma/dr.tiger睇下可唔可以睇下兔兔,加油呀,記得提爸爸開冷氣同餵佢飲水,食草粉!
Dylan 2012-6-20 12:49:53 PM
不如你 book Dr Tiger 啦,再無好轉就要打點滴喇

快速發帖