今日我隻鼠仔的左眼濕淋淋的,眼睛細左.仲有少少白色的膿~點解呢?
而且佢咀巴下面好似損左(有少少結左焦的血塊咁)
大家可以睇相就知道了
尋日佢仲好好的唔知道點解今日變成咁?
佢尋日係咁咬個膠箱蓋同鐵籠,係咪咁樣整傷左?
知道的朋友快些告訴我點醫好佢的傷勢
我隻鼠仔差不多3個月大,平時好活潑冇什麼病的!
PS:佢身上的白色粒粒係沖涼沙唔係皮屑!
按圖可放大

wesky 2008-10-3 01:36:01 PM
眼濕可能係因為有野入左眼, eg 塵, 沙..
試下將墊料轉做廚紙, 減少塵既形成

另外, 你有冇俾轉佢玩??
倉鼠咬籠好多時係因為太無聊
增加一些玩具俾佢, 可以減少咬籠
如玩具都唔得, 咁就可以需要換個膠籠, 等佢無得咬
jackie623528 2008-10-3 01:43:36 PM
To:Wesky
首先多謝你的回覆!
我有俾轉轉輪佢玩.如果冇野玩佢就會咬鐵籠多些
如果佢係膠箱成日會咬頂蓋的
如果放佢出來玩多些就唔會咬咁多
係呢我隻鼠仔佢傷得嚴重嗎?有什麼方法可以醫治?(除左睇獸醫之外)
wesky 2008-10-3 01:48:16 PM
我唔係太睇到佢傷左邊度 o.o
如果傷口好細的話, 應該無咩問題
倉鼠的復原能力好快, 只要保持環境衛生, 改用廚紙,
應該好快就會康復

如果環境許可, 可以用倉鼠圍欄整住花園仔俾佢玩下
俾多d 玩具佢玩吧, 等佢無咁悶~
jackie623528 2008-10-3 02:00:36 PM
你放大圖片就睇到
佢左眼有水出同咀巴下面損左
係呢廚紙係邊度有得買呀?:014:
wesky 2008-10-3 02:39:15 PM
廚紙係超市買就得架啦
size 大約三卷普通紙巾咁大~~
小草妹 2008-10-3 05:08:01 PM
我見到鼠鼠個身有白點點:056: :056:
jackie623528 2008-10-4 10:23:37 AM
小草妹:
果些係沖涼沙:048:

快速發帖