上一年我家會長開冷氣給兔兔, 雖然電費好貴但都捨得~

上星期, 我受好多個同事影響, 她們說: 無人在家長開冷氣/風扇是很危險的.....唔怕一萬, 至怕萬一

見到兔兔這幾天受熱好可憐, 我一收工就衝回家看他, 星期一至五朋友的約我都全推掉~

現在籠子放了4個冷凍的冰種, 今天散熱鋁板亦送來了, 這樣可以嗎? 足夠嗎??????

好擔心好擔心他會熱熱, 很怕他會中暑~!!

我想問下你們, 你們是如何預防炎夏的呢???
請幫幫忙, 告訴我, 讓我參考......thank you so much!!!!!
嘟嘟大少爺 2012-6-27 03:13:02 PM
如果上一年長開冷氣都沒事~
那應該不會很危險才對
很少冷氣機發生爆炸之類的
因為冷氣機有危險會自動CUT機(新的冷氣機會這樣,安全起見建議你換一部新的冷氣機吧
所以很少會發生意外

至於風扇,基本上沒開冷氣的話
只開風扇是沒什麼用處的
因為吹出來的風也是會熱熱的

冰種總有溶的時候
尤其是現在這麼熱
拿出來後很快就會溶掉了
加上你上班/上學的時間應不會很短
回來後冰種都溶光了
所以也是沒什麼用

散熱鋁板比冰種更差
就別提了

所以開冷氣真的是最好的方法
兔協也是24小時開冷氣
員工下班後就沒人了
但是他們也選擇開冷氣
可見冷氣是最好的選擇
hh0 2012-6-27 03:35:29 PM 來自手機
其實睇你兔籠擺放位置,陰涼通風無陽光曬到就無問題。一向都無特別開冷氣,近幾年已經咩都無用,冰種,雲石,凍板,乜都無。兔兔已經適應到自然環境。如果太擔心中暑又唔想長開冷氣,唯有改用冰種試下,呢度好多兔友都有用冰種散熱
momo_babymomo 2012-6-27 03:51:40 PM
hh0 發表於 2012-6-27 03:35 PM
其實睇你兔籠擺放位置,陰涼通風無陽光曬到就無問題。一向都無特別開冷氣,近幾年已經咩都無用,冰種,雲石 ...

謝謝你~ 正能量呀!!!!
養小寵物不是件易事~ 有時真的蠻煩心唉~
以我家來看, 陰涼地方就不能太靠窗怕會有陽光到, 就明天試放籠子在廳枱旁吧

all_loving_it 2012-6-27 04:23:00 PM

我屋企就係24小時開冷氣, 已經係10年都係敢, 從未有問題發生

我個人做法係屋企3部冷氣, 3部冷氣輪流黎開

而且每3個月搵專人上黎檢查

敢咪安全
all_loving_it 2012-6-27 04:32:27 PM
momo_babymomo 發表於 2012-6-27 03:51 PM
謝謝你~ 正能量呀!!!!
養小寵物不是件易事~ 有時真的蠻煩心唉~
以我家來看, 陰涼地方就不能太靠窗怕會有 ...

其實係無咩煩, 好多野在乎用咩角度去睇

我自己就係24小時開冷氣, 有人話長開冷氣5安全, 原因係電器長開問題

我覺得如果屋企5只一部冷氣, 輪流去開, 而且定期搵人檢查根本發生意外係微乎其微

開冷氣電費問題, 依個係捨5捨得花費兔兔身上既問題多d, 自己係屋企都涼冷氣, 因為覺得熱, 敢試想像一下兔兔, 如果真係5明, 可以嘗試自己著件毛衣, 帶條頸巾, 5好開冷氣, 坐係個兔籠旁邊, 側邊再放個冰種, 你就可以明白無冷氣兔兔幾辛苦
martin_suki 2012-6-29 03:33:06 AM
hh0 發表於 2012-6-27 03:35 PM
其實睇你兔籠擺放位置,陰涼通風無陽光曬到就無問題。一向都無特別開冷氣,近幾年已經咩都無用,冰種,雲石 ...

大熱天時, 就算放無陽光既地方一樣係幾十度, 對兔兔黎講一樣好熱好辛苦, 你既兔兔5係習慣左, 只係投訴無門, 避迫接受
hh0 2012-6-29 06:29:50 AM 來自手機
係通風既地方,正如向南樓同西北樓裏面既感覺都不—樣,我話訓覺唔使開冷氣仍然舒適,但亦有人需要開行冷氣先訓到覺。兔兔既生活環境並不是must ,兔兔跟我咁多年,我亦了解到什麽是需要什麽不需要。但請勿斷章取義。

快速發帖