無便

阿蚊 發表於 2012-07-01 21:48|只看該作者|倒序瀏覽|打印
話説上星期一喵喵唔食野睇左醫生,返黎食左藥肯食返野
到今日藥差唔多食哂,帶佢去九龍診所dr. betty cheung覆診順便睇埋隻耳仔啲癣
係診所佢都好生猛係咁掙扎
跟住返到屋企一陣,佢又開始唔食草,又扮雞坐
我開左一匙草粉,加埋醫生開既益生菌餵佢,都叫食哂既
出去個袋有雪種,有放草
究竟佢咩事呢?焗親?嚇親?肚痛?暈車浪?
小黑與我 2012-7-1 10:52:58 PM
係咪剛搭完車太驚?
返到屋企抖完有無好啲?如果再唔食要keep住餵草粉
wesky 2012-7-1 11:42:32 PM
過一陣應該無事既, 留意下
阿蚊 2012-7-2 12:15:26 AM
大約七點返到屋企
到宜家為止佢時好時壞咁
叫做食哂啲藥同食左幾啖草
痾左大約十粒爛屎,另外有幾粒細細粒
仲係扮緊雞……擔心
小黑與我 2012-7-2 12:22:16 AM
阿蚊 發表於 2012-7-2 12:15 AM
大約七點返到屋企
到宜家為止佢時好時壞咁
叫做食哂啲藥同食左幾啖草

佢平時係咪好驚出街架?你有無餵草粉佢食?
阿蚊 2012-7-2 02:19:07 AM
平時唔會出街,係呢兩次係唯一要去咁遠
啱零晨點半餵左佢食,應該食左十五至二十支
all_loving_it 2012-7-2 03:11:50 AM
如果你兔兔怕出街, 再加上佢係診所到受驚既話, 好大可能會令佢腸休克, 有5願食野同便便5正常既情況

你要同佢順時針方向按摩腹部連續2個鐘, 繼續餵草粉, 如果佢自己5飲水, 你都要人手餵佢飲
阿蚊 2012-7-2 10:59:57 AM
今朝起身喵睇落已經無咩事,有人經過會八,廁所有尿,便便都有幾多
會唔會係食左抗真菌藥所以牛左呢?有無朋友試過餵完抗真菌隻藥水或者查左藥膏會咁?
今日診所休息,我好無停藥,聽日打去問下先呢?
all_loving_it 2012-7-2 07:47:22 PM
阿蚊 發表於 2012-7-2 10:59 AM
今朝起身喵睇落已經無咩事,有人經過會八,廁所有尿,便便都有幾多
會唔會係食左抗真菌藥所以牛左呢?有無 ...

你係咪指喵喵而家用緊抗生素藥物?
阿蚊 2012-7-2 09:38:54 PM
因為星期日帶佢覆診時,醫生開埋醫佢耳背真菌既藥
有一支抗真菌既藥水,一支消毒耳仔既藥水同一支查耳仔既藥膏
當夜食完一次佢就發生以上問題,今日就無咩事咁
所以我今日無再畀藥水佢食,淨係幫佢消毒耳背同查藥膏咋
all_loving_it 2012-7-2 10:15:13 PM
阿蚊 發表於 2012-7-2 09:38 PM
有一支抗真菌既藥水,一支消毒耳仔既藥水同一支查耳仔既 ...

如果兔兔有用抗生素藥物係會影響胃口

因為抗生素除左會殺真菌, 害菌亦會殺腸內益菌, 所以會影響腸道的正常環境

all_loving_it 2012-7-2 10:19:37 PM
阿蚊 發表於 2012-7-2 09:38 PM
有一支抗真菌既藥水,一支消毒耳仔既藥水同一支查耳仔既 ...

抗生素要按時按療程食完, 5好未經醫生指示下自己停用

如果兔兔用藥後胃口不好, 你可以先同醫生咨詢

阿蚊 2012-7-3 12:18:26 PM
今日打左去診所問醫生,佢都話咁情況都奇怪啲,所以都建議我等藥先,照查藥膏同消毒先

快速發帖