我聽人講話可以用碎紙機碎左廚房抹手紙比鼠鼠做墊材.
但其實得吾得架
因為我試過一次.見佢地即刻塞入口.
怕佢地會食左/吞左..
所以即刻無用到..

究竟可吾可以用抹手紙做墊材?
鼠鼠會吾會食左= =?
食左對佢地又有咩影響?
另外仲想問埋,除左運動球同摩天輪
仲有無其他玩具可以比鼠鼠玩下咁=3=?

吾該哂><
J.Milner 2012-8-13 04:14:05 PM
其實佢地即刻塞入口, 係一種天性黎
佢地唔會食, 佢地會番入自己既屋仔, 之後吐番出黎築巢
係一個好極端既情況先會食
就係完全無糧食既情況之下
食左當然唔好, 正如人誤吞紙一樣
即使無毒, 都好難消化
除左運動球/轉轉/摩天輪之外
可以放佢地出黎一個特定空間既乾淨地面(最好先吸麈後抹地)
由佢地隨意走動
Kkkit 2012-8-13 10:48:34 PM
J.Milner 發表於 2012-8-13 04:14 PM
其實佢地即刻塞入口, 係一種天性黎
佢地唔會食, 佢地會番入自己既屋仔, 之後吐番出黎築巢
係一個好極端既情 ...

吾該哂><
咁我下次用哂紙粒試下轉抹手紙比佢地用
hamstertroy 2012-8-15 04:38:22 AM

墊材建議用SCOTT廚房抹手紙

紙與木糠一樣品質參差
在香港沒有見過實驗室木糠等等比較好的木糠
紙墊材我亦只有用SCOTT廚房抹手紙, 至少它不含螢光劑

權衡輕重, 廚房抹手紙是比較安全, 對呼吸道好太多
還有尿的質量變化等可以看得很清楚
不過不要用普通紙巾, 甚至廁紙
一來品質沒用來處理食物的好, 二來比較容易溶於口中

我是一年四季都用廚房抹手紙的
尿墊材天天換 (紙造的愛心廁所), 其他乾淨的視情況來個大換
多年來完全沒有敏感, 臭味, 不潔等問題

幼細一條條, 盡量給多些厚些, 這樣很舒服安全感也大些
我自己用碎紙機的, 出來的效果比較有巢的感覺

正常鼠寶只係愛用紙築巢, 唔會吞食
如果真係會主動食墊材的話, 其實個D甚麼甚麼沙就更可怕
因為沙粉塵多對呼吸道是比較敏感, 醫生都說可以盡量避免
吃下肚更加有造成腸道阻塞的風險

例如大吉便會咬沐浴沙!
所以其實廁所沙, 沐浴沙之類我也都早就不用了...

J.Milner 2012-8-17 11:10:36 AM
hamstertroy 發表於 2012-8-15 04:38 AM

紙與木糠一樣品質參差

大吉媽你終於番黎啦
Kkkit 2012-10-25 02:19:27 AM
hamstertroy 發表於 2012-8-15 04:38 AM

紙與木糠一樣品質參差

解釋好詳細,吾該哂><
因為比較忙,所以有一排都無上泥.
而加先見到您既回應.
您提到您早就吾用沐浴沙
所以我有d好奇 您平時會用咩幫鼠鼠沖涼架?
hamstertroy 2012-11-3 03:56:51 AM
Kkkit 發表於 2012-10-25 02:19 AM
解釋好詳細,吾該哂><
因為比較忙,所以有一排都無上泥.
而加先見到您既回應.

甚麼廁所沙, 沐浴沙我早就不用了...
因為沙粉塵多對呼吸道是比較敏感, 醫生都說可以盡量避免
又有吃下肚造成腸道阻塞的風險, 例如大吉便會咬沐浴沙!

還有寶寶們本身會自己清潔的, 所以常常清乾淨有尿的地方已經很乾爽
另外短毛長毛都建議每天幫忙梳毛, 以促進血液循環並梳走掉毛
可先用 虱梳 (小把的密齒梳) 逆毛梳, 再用 BB軟毛牙刷 順毛梳
當然梳毛這個親子時光絕對要待鼠寶跟人熟稔, 開始有了信任才好

尿尿方面, 個人認為如果鼠寶會在指定地方尿的話 (尤其黃金鼠)
可以試用紙廁所
始終比鼠寶隨時突然喜歡來幾口
然後可能腸道阻塞的沙/砂來得安全放心

現在我都是先觀察寶寶們喜歡尿在哪裡 (例如角落)
然後每天用抹手紙新鮮製造''愛心廁所''
有時也會來個新據點的, 那便加個''2號廁所'', 雙劍合壁就這樣
紙廁所的話尿的質量變化等亦可以看得很清楚

基本上我的黃金寶寶每個都可以這樣, 絕對乾淨打理超輕鬆
銀狐寶寶是還可以, 只是尿尿地點相對沒那麼穩定
不過有些鼠寶可能會喜歡周圍尿, 不能勉強, 只要勤清潔就好!

**有關參考詳見我簽名檔的BLOG!

快速發帖