今日我同媽咪去左兔協嘅義賣會 我見到有兩隻兔兔係7月31日去到兔協http://www.hkrabbit.org/?cat=4&rabbitID=5315&paged=3 有隻好可愛 隻眼仔好大好精靈  不過聽講好多人都想領養左佢 我希望佢有一個好嘅主人
all_loving_it 2012-8-13 03:20:16 PM
siutung 發表於 2012-8-13 03:15 PM
我屋企養左兔兔,倉鼠同魚

依d好正常, 亦5會對兔兔既情緒同安全構成危險

因為部份兔兔真係好驚貓狗, 就算幾純都好, 兔兔都會嚇餐死

我好八卦, 之前問過你有無養貓狗
all_loving_it 2012-8-13 03:22:57 PM
siutung 發表於 2012-8-13 03:15 PM
我屋企養左兔兔,倉鼠同魚

小動物如果係個個都錫佢既家庭生活比單純得主人錫佢, 對佢地黎講真係差好遠
siutung 2012-8-13 03:25:54 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 03:16 PM
因為兔兔如果由媽媽餵奶, 兔奶入面有抗體同本身兔兔需要既營養, 而餵代乳會欠缺某d元素, 所以一定要同佢 ...

好似人一樣 飲母乳會令到個bb身體強壯d
all_loving_it 2012-8-13 03:30:30 PM
siutung 發表於 2012-8-13 03:25 PM
好似人一樣 飲母乳會令到個bb身體強壯d

係呀, 佢地無媽媽照顧同人手餵奶, 佢地都可以存活落黎已經好好, 佢地幾經波折先可以生存落黎, 我相信佢地會係只堅強既兔兔
siutung 2012-8-13 03:32:42 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 03:22 PM
小動物如果係個個都錫佢既家庭生活比單純得主人錫佢, 對佢地黎講真係差好遠 ...

我媽咪朝朝番工之前一定會入我房睇下阿b 同佢玩下先出門口 我媽咪話:咁係因為我番左工見唔到佢我會掛住佢所以一定要睇下佢
siutung 2012-8-13 03:40:18 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 03:30 PM
係呀, 佢地無媽媽照顧同人手餵奶, 佢地都可以存活落黎已經好好, 佢地幾經波折先可以生存落黎, 我相信佢地 ...

一定會好健康
all_loving_it 2012-8-13 03:49:39 PM
siutung 發表於 2012-8-13 03:32 PM
我媽咪朝朝番工之前一定會入我房睇下阿b 同佢玩下先出門口 我媽咪話:咁係因為我番左工見唔到佢我會掛住佢 ...

阿b好好彩可以生活係禁多人錫佢既家庭

而且, 我覺得你地5只單純用個心錫佢, 單純對佢好5出奇, 更重要同難得係你同媽咪願意了解點正確照顧兔兔, 對佢點先真正係好, 又上兔協做義工

all_loving_it 2012-8-13 03:55:23 PM
siutung 發表於 2012-8-13 03:40 PM
一定會好健康

如果依個世界多d你依種家庭同主人, 小動物一定會幸福好多

侏儒兔大定都係比較細只, 體重5會超過1.2kg
siutung 2012-8-13 04:00:26 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 03:49 PM
阿b好好彩可以生活係禁多人錫佢既家庭

而且, 我覺得你地5只單純用個心錫佢, 單純對佢好5出奇, 更重要同 ...

養寵物係要比多d耐性同時間 要當佢地係bb咁
siutung 2012-8-13 04:02:17 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 03:55 PM
如果依個世界多d你依種家庭同主人, 小動物一定會幸福好多

侏儒兔大定都係比較細只, 體重5會超過 ...

細細隻好可愛
yingxbb 2012-8-13 05:20:44 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 03:16 PM
因為兔兔如果由媽媽餵奶, 兔奶入面有抗體同本身兔兔需要既營養, 而餵代乳會欠缺某d元素, 所以一定要同佢 ...

其實我都有興趣養豬腳薑d bb~
感覺養1隻被遺棄既兔兔生落黎既bb..養大佢..意義仲大....
愛糖糖 2012-8-13 05:28:19 PM
yingxbb 發表於 2012-8-13 05:20 PM
其實我都有興趣養豬腳薑d bb~
感覺養1隻被遺棄既兔兔生落黎既bb..養大佢..意義仲大.... ...

同時責任也更大
all_loving_it 2012-8-13 07:14:08 PM
siutung 發表於 2012-8-13 04:00 PM
養寵物係要比多d耐性同時間 要當佢地係bb咁

呀, 你講得好arm

雖然5少人叫我比養兔經驗豐富既人領養, 亦話依個係最重要

有豐富經驗當然係好, 但我個人覺得心態, 價值觀更重要, 而經驗都係靠累積返黎
all_loving_it 2012-8-13 07:15:30 PM
siutung 發表於 2012-8-13 04:02 PM
細細隻好可愛

好得意架, 又容易打理
siutung 2012-8-13 07:26:12 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 07:14 PM
呀, 你講得好arm

雖然5少人叫我比養兔經驗豐富既人領養, 亦話依個係最重要

55 唔明就要問

快速發帖