兔兔有胃氣腸慢

Sylvie_Law 發表於 2012-08-18 01:06|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我ar媽成日襯我返左工就關風扇我已經買左時間制都係要關,話左好多次唔可以關佢都仲係咁做
屋企位小朋友終於搞到胃有氣
前日sd左個inbox比Dr. Ma知道兔兔肚仔有d硬,Dr. Ma叫我要帶佢去check下。
無奈地第二朝10:00即時打去Book Dr. Ma都係full到爆...星期三先有位。
焗住book第二位Dr. 但都要星期六先有得睇,我唯有inbox Dr. Ma報告下la,
之後冇耐診所打黎話Dr. Ma想見下兔兔,仲要係即日。我即時請半日假帶兔兔見佢。
只能夠講Dr. Ma真係一個好好好好好gei vet!!!!!
好彩琴日可以見Dr. Ma如果唔係兔兔條命凍過水。
今日兔兔病情好轉變返平時咁瘋狂飄移,不過d便便仲係好細
經過今次之後我ar媽就唔敢再隨便關我冷氣同風扇了。
不過天氣咁熱各位都要小心家中小朋友
DomDomPig 2012-8-18 01:11:00 AM
請問,係未即係熱得制,就會令兔兔有胃氣?
Sylvie_Law 2012-8-18 04:20:26 PM
係呀,同埋呢段時間係佢地換毛期好易出事
all_loving_it 2012-8-20 12:18:59 AM
DomDomPig 發表於 2012-8-18 01:11 AM
請問,係未即係熱得制,就會令兔兔有胃氣?

兔兔熱得滯, 消化系統會郁得慢, 亦會影響胃口, 食量減少, 所以消化系統既排空時間有影響, 因而出現胃氣, 嚴重可以引致腹脤

小心天熱下降溫措施, 以免兔兔不慎中暑
DomDomPig 2012-8-21 12:43:18 PM
請問, 如果幫兔仔按摩下個肚仔, 會唔會幫忙消化既呢?
因為我都唔記得起邊度聽返黎, 話唔可以掂兔仔個肚, 會痾爛屎呢
貓仔兔 2012-9-3 11:15:39 AM 來自手機
請問點樣inbox dr.ma呢?我的兔兔情況也不太好,想早些可以睇dr.ma,可惜最早只有星期四....pls help..

快速發帖