我隻兔女女 1碎幾
我想糸佢健康既時候幫佢配種 haaaa
等佢有儿有女xd
有意留底電話/電郵
﹏s!u凝. 2012-8-25 09:46:29 PM
我隻仔冇病冇痛;我都想幫佢留下一代t_t
DomDomPig 2012-8-23 06:40:18 PM
E度全部都係愛兔之人
睇得出你年紀尚小,所以大家先解釋比你聽,小小既教誨,你亦唔需要唔開心呀,你而家知道就好啦。
其實養任何動物真係要諗清楚自己有冇能力照顧架,否則最後遺棄動物就變左係慘事
李雪雪 2012-8-23 05:44:13 PM
對五住也: ( 我想配種糸因為想隻兔兔可以有仔仔女女
真糸五知兔兔會辛苦! 至於報紙黎做墊材
糸我個朋友佢拎離墊 我後尾都有拎番報紙出離
同幫佢清潔 個籠唔細 糸二呎 仲有得比佢跳上跳落
兔兔已經搵到爰心人拎養 唔好意思搞到妳地甘嬲
愛糖糖 2012-8-20 10:19:09 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-20 09:33 PM
我只能夠講有好多野吾係親身經歷係好難有所體會, 正如有好多人都話豬腳薑既bb禁得意, 如果佢係我一定點都 ...

你也很努力了
兔兔們會明白的
all_loving_it 2012-8-20 09:33:32 PM
愛糖糖 發表於 2012-8-20 08:46 PM
我現在才知道兔媽媽會傷身
試問又有誰會不喜歡那些小小隻可愛的兔寶寶
但是小寶要的時間和金錢也不少

我只能夠講有好多野吾係親身經歷係好難有所體會, 正如有好多人都話豬腳薑既bb禁得意, 如果佢係我一定點都吾會比人領養, 自己養埋, 但如果好似我本身有禁多只有事既兔兔, 小天, 龍貓, 吾好話日常打開銷, 單係醫療費, 每日工餘時間都係比晒照顧佢地, 係能力上根本無法再好好照顧所有兔bb, 如果佢地有事, 我無足夠既經濟能力可以負擔, 亦未必可以細心注意同照顧佢地, 敢到時我去籌款?  借財務公司?  搵人幫手? 吾可以因為一時不捨, 而最後, 害苦了兔bb
愛糖糖 2012-8-20 08:46:59 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-20 07:16 PM
我個人只會認為其實同兔兔配種根本大可不必, 亦唔係值得鼓勵既事, 如果有時間有$有心機不如去領養更有意 ...

我現在才知道兔媽媽會傷身
試問又有誰會不喜歡那些小小隻可愛的兔寶寶
但是小寶要的時間和金錢也不少
真的有能力才好養
((成兔要的錢也很多>< mo仔D絕育$$也好貴=^=
all_loving_it 2012-8-20 07:16:07 PM
愛糖糖 發表於 2012-8-20 07:04 PM
我之前也有想過要為mo仔配種
但我又沒有時間和金錢
所以也打退了這個想法 ...

我個人只會認為其實同兔兔配種根本大可不必, 亦唔係值得鼓勵既事, 如果有時間有$有心機不如去領養更有意義, 有朋友話想養兔兔, 以我班兔BB為最先選擇, 但我都係勸佢不如去領養兔協/愛協既兔兔仲好
愛糖糖 2012-8-20 07:04:45 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-20 06:40 PM
最慘係兔媽媽真係好傷身, 而且有機會5照顧BB, 若果真係敢樣樓主係咪可以24小時依時依候, 可以半夜三更5訓 ...

我之前也有想過要為mo仔配種
但我又沒有時間和金錢
所以也打退了這個想法
愛糖糖 2012-8-20 07:03:51 PM
siutung 發表於 2012-8-20 06:31 PM
係牙 所以我一定唔會想佢呢d人配種

又不要指明~
只是希望他要明白這是一個重大的責任
all_loving_it 2012-8-20 06:41:59 PM
愛糖糖 發表於 2012-8-20 09:08 AM
已拒絕配種

是的, 我地做每個決定都係好重要
all_loving_it 2012-8-20 06:40:49 PM
愛糖糖 發表於 2012-8-20 06:19 PM
如果主人照顧不好
兔媽和bb也辛苦

最慘係兔媽媽真係好傷身, 而且有機會5照顧BB, 若果真係敢樣樓主係咪可以24小時依時依候, 可以半夜三更5訓覺5出街去照顧好BB

比兔兔繁殖5係為佢好, 只係滿足自己既希望每生一次, 就會增加佢生CANCER既機會

有某部份兔兔因為體質問題, 係生產過程中出現難產
siutung 2012-8-20 06:31:46 PM
愛糖糖 發表於 2012-8-20 06:19 PM
如果主人照顧不好
兔媽和bb也辛苦

係牙 所以我一定唔會想佢呢d人配種
愛糖糖 2012-8-20 06:19:54 PM
siutung 發表於 2012-8-20 12:05 PM
係牙 佢地生BB好辛苦嫁

如果主人照顧不好
兔媽和bb也辛苦
ccychoy 2012-8-20 04:25:18 PM
如果樓主甘愛兔不如去領養十隻八隻兔兔咪一樣
配種絕對5建議因為對兔媽既身體傷害好大

快速發帖