我隻兔兔食開Oxbow 但我發覺佢鍾意食草多過莖
有無兔媽爸會俾兔b只係食2nd Hay?
對健康,同牙齒會唔會都無咁好?
愛糖糖 2012-9-2 12:54:10 AM
D人話五係咁好
因為多葉
mo仔係食1st cut
syt174698 2012-9-2 12:57:48 AM
食慣2就好難轉返1, 我果兩個仔都係咁,寧願絕食,都唔肯食1, 唉
syt174698 2012-9-2 12:59:43 AM
肯食1CUT當然無問題,不過食2CUT無話唔好,一樣可以磨牙仔,提供有足夠草草比兔兔就得
WingBe 2012-9-2 01:14:24 AM
我都有留意b仔...都系中意食葉多...

apd 1st cut佢會揀左d花食先囉....又5會特別5食莖

系餵菜方面畀返d生菜佢當補償...
wesky 2012-9-2 02:38:05 AM
Momi 2nd cut 唔一定多葉, 好多時都有好多枝, 多葉少枝只係某些月份先係~
yinyin19940 2012-9-2 04:47:48 AM
如果佢唔食莖 應該點
kwan104kwan 2012-9-2 10:23:54 AM
wesky 發表於 2012-9-2 02:38 AM
Momi 2nd cut 唔一定多葉, 好多時都有好多枝, 多葉少枝只係某些月份先係~

我兩隻兔咪只食葉…

籠內永遠剩晒D枝…

D枝量多到…大過兔兔

AliceWong 2012-9-2 10:43:05 AM
kwan104kwan 發表於 2012-9-2 10:23 AM
我兩隻兔咪只食葉…

籠內永遠剩晒D枝…

唔好理佢地!等佢地食禁D先加草
Suzanne 2012-9-2 11:14:21 AM
月野兔仲衰!!!  佢勁喜愛食花花....!!!!!!!!!!!!!!!   草係其次,莖係唔會睇一眼。成地都係莖, 真俾佢吹漲!!!
WingBe 2012-9-2 11:43:40 AM
Suzanne 發表於 2012-9-2 11:14 AM
月野兔仲衰!!!  佢勁喜愛食花花....!!!!!!!!!!!!!!!   草係其次,莖係唔會睇一眼。成地都係莖, 真俾佢吹漲!! ...

b仔都係中2食花
好彩佢5係挑食得太勁
甘你開支咪好大?淨食花
Suzanne 2012-9-2 02:07:54 PM
幸好我不是它的主人, 佢主人之前去旅行托我湊左一個星期。真係好揀宅...... 但係另一方面,想到佢之前係流浪係山野間, 應該都吃左不少苦,而家嘆下世界都應該。
p.s :唔明佢點解之前可以流浪仲可以生存到。

kwan104kwan 2012-9-2 08:47:59 PM
AliceWong 發表於 2012-9-2 10:43 AM
唔好理佢地!等佢地食禁D先加草

佢地寧餓不屈…

讓步既…

一定係我!

all_loving_it 2012-9-2 08:53:11 PM
其實所講食2ND CUT係咪無1ST CUT禁好, 如果按比較當然係1CUT會比較好, 因為1CUT既千維含量係比2CUT高好多, 但實際上都要睇返兔兔個情況, 如果兔兔吾肯食1CUT 就算再好你比佢都無用

不過, 個人建議你依刻吾好就敢直接比2CUT佢食, 因為有時係口味問題, 而導致兔兔對某牌子既草只食佢既葉, 但比另一只牌子既草佢又照食枝莖, 所以樓主可以嘗試比其它牌子既T草佢食, 若發現兔兔仍然吾食枝莖先轉比2CUT會比較好
AliceWong 2012-9-2 10:39:17 PM
kwan104kwan 發表於 2012-9-2 08:47 PM
佢地寧餓不屈…

讓步既…

佢會好路唔甘心地食

快速發帖