在三個星期之前, 我曾經多番思量, 排除萬難, 傾盡自己的一切錢財... 去買&帶我這心愛的兔兔回家~

我不明白如何養兔 所以我不斷的四出探討, 亦在不同的 forum 爬文/出 post 請教養兔之道...
本以為我和兔兔可以好 happy 的一起生活, 好好共處... 然而一切卻事與願違

因為經過三個星期的相處後發覺兔兔不太喜歡我, 不但對我不揪不睬 還經常咬我
是我不夠耐心嗎? 還是我在哪一處出了錯而惹怒他呢?  

為此, 我內心受到了嚴重的打擊... 感覺尤如給好友背叛一樣的痛苦~

我很愛我的兔兔, 但情况何以如此?  
兔兔仍然對我存有戒心嗎?  仍然不認同我是他的伙伴嗎?
syt174698 2012-10-24 07:52:11 AM
兔兔性格不一樣,你只養了三星期,仲要比多D耐性同愛心,經常同兔兔傾計,摸下頭仔,日子長左,對你戒心亦會少左。我家三只兔兔,其中兩只養了三年,有時見到佢哋攤抖,諗住同佢哋玩,誰不知即刻逃跑,但之後又會望住你,呢樣嘢好奇怪。樓主,你唔使擔心,兔兔始終會感受到你既愛
hh0 2012-10-24 09:25:11 AM 來自手機
或者你未了解你兔兔既性格,可能佢覺得被騷擾,唔係被愛。咩情況下咬你?狠狠咬同雞啄咬都唔同,你養左好短時間,唔使咁灰心,多D了解兔兔喜愛什麽,例如愛被摸頭仔,你可以隔住籠摸佢頭仔,唔好伸手入籠或強行抱,兔兔對你無戒心自然就唔怕你,到認得你仲會走近籠邊等你俾糧俾草,到時你就心都甜曬啦,唔好氣餒呀。
奶茶媽 2012-10-24 10:28:09 AM
係咪你成日抱佢呀
大部份兔都唔鐘意比人抱架
siudao0831 2012-10-24 10:31:59 AM
你好,我都係新手養兔仔嘅~ 我兔兔係响兔協領養,大概係我屋企住左一個多月啦~ 初時覺得佢好乖,好快學識去廁所,只係有時會頑皮,咬籠,咬圍欄。但佢好唔鐘意人抱,最近加上係換毛季節,我見佢成日"lam"自己,好怕好怕佢食毛毛落肚仔,就好想勤啲同佢梳毛。

我知道我一直都抱唔到佢,每次我伸手想抱佢,佢一感覺到我指頭掂到佢肚仔,佢就一支箭走咗去。我試過夾硬抱佢,只係換嚟比佢咬到我手損腳瘀。最後,我打電話比兔協嘅義工,佢哋比我補堂再學抱學梳毛學指甲。星期日,我就同兔兔去上堂,返到去,我好比心機去學,佢都好合作,比我試,本以為之後都可以好好照顧佢。

點知當晚返到屋企,我同佢講: "你今日好叻,可以比我抱你,不如我地依家再試下?" 點知換來佢轉頭一口咬落我手,又咕我><"

平時佢一有咩唔滿意,佢已經又咬又咕又撲,每次佢反抗,我都會按佢係地同佢講唔好,同佢講咁做係唔啱。但點知係兔協上完堂返屋企之後,佢變本加厲咗。我好嬲,我放大喉嚨鬧咗佢兩日,又無再好似之前咁摸佢同錫佢頭仔......

其實,我依家真係好唔開心,好想喊,我唔知道佢係唔係已經唔鐘意我。我唔想做一個寵壞小朋友嘅主人,但我依家真係唔識做..... 希望各位可以指教,Thanks~
Suzanne 2012-10-24 11:16:12 AM
我自己隻兔兔都係兔協領養,快一個半月。真係隻隻兔兔o既性格、脾氣都不一樣, 但始終係自己小朋友, 無論佢地脾氣幾差同難捉摸都好, 請繼續忍耐和堅持下去。這種事情真的需要時間。以我家的兔兔來說, 個個都讚佢超乖,超級友善及好相處。但兔仔始終有其天性, 再好相處的兔多都有咬人和扭計的時候。

我初初養佢時都好心急,又見到佢好得意,成日都想抱佢。真係唔誇張, 我兩隻手臂好多傷口, 流血試過, 瘀到發黑都試過。可能真係我地人類太一廂情願吧....  我甚至覺得佢只當我係一個food supplier.  直至後來, 佢受傷整親,我帶佢出去睇醫生, 估唔到佢全程扭我抱抱, 雙眼係咁望住我。  我當時明白到,佢已把我當成一個信任對象。我真的好感動。

我也觀察到, 原來抱兔兔姿勢也是關鍵。如果你抱佢的姿勢錯誤,令佢地覺得唔舒服,佢地都會咬人。同埋, 夜晚係佢地活躍時候,佢地好想自己玩, 如果你抱佢,佢咪嬲囉…

一個月都未夠,時間尚短,千萬不要說這些沮喪的說話,加油!!!

P.S:我個朋友大概一年前執左隻兔兔養,一年過去, 隻兔兔依然成日咕佢,咬佢地一家人,我個朋友依然好錫佢。有一樣事情好明顯,雖然兔兔咬家人, 但對外人態度更加不同。我想...大概每隻兔仔的表達方式都不一樣吧...
siudao0831 2012-10-24 11:38:13 AM
To: Suzanne,你兔兔都係兔協領養嗎? 佢叫咩名呀? 我兔兔係協會時叫Kitty,依家叫小豆啊~ ^^
VeraC 2012-10-24 11:40:52 AM
我都係新手,養左2個月左右.
我之前都同樓主一樣,為左兔兔睇左好多資料,準備左好多野.希望兔兔可以好 happy 的一起生活, 好好共處.
但事實係佢唔多show我,一摸就走,雖然無咬我,但係佢不揪不睬ge態度真係令我
不過我都接受左,唔係話我放棄同佢好好共處,而係我接受左兔兔性格可能就係咁,
佢唔係貓唔係狗,係兔仔,兔書都有講佢地係慢熱,好cool咁,
所以請樓主比多d時間,耐性,兔兔會知你係對佢好架!!
就好似早幾日我坐兔兔隔離佢lam我隻腳,真係心都融埋 (兔書講姐係向我示好,我信架!!佢開始鐘意我!!)

我而家都抱唔到兔兔架,不過我又無所謂,慢慢黎啦~比d時間大家!!
共勉之
Suzanne 2012-10-24 11:48:29 AM
siudao0831 發表於 2012-10-24 11:38 AM
To: Suzanne,你兔兔都係兔協領養嗎? 佢叫咩名呀? 我兔兔係協會時叫Kitty,依家叫小豆啊~ ^^ ...

我隻兔兔叫Della啊!!! 而家都係叫Della, 佢而家認得自己個名啦~~
siudao0831 2012-10-24 12:13:04 PM
Suzanne 發表於 2012-10-24 11:48 AM
我隻兔兔叫Della啊!!! 而家都係叫Della, 佢而家認得自己個名啦~~

Della? 賓尼兔Della嗎?  原來你係佢新主人,好開心識到你啊~ Della佢真係好乖,好鐘意比人摸頭仔ga~
Suzanne 2012-10-24 12:20:27 PM
siudao0831 發表於 2012-10-24 12:13 PM
Della? 賓尼兔Della嗎?  原來你係佢新主人,好開心識到你啊~ Della佢真係好乖,好鐘意比人摸頭仔ga~  ...

Great to meet you here too!!!!!!!佢真係好乖,偶爾任性。 我地一摸佢個頭,佢就會趴底, 之後要我地一連串按摩…  佢而家唔多會咬我啦....
siutung 2012-10-24 12:32:32 PM
Suzanne 發表於 2012-10-24 12:20 PM
Great to meet you here too!!!!!!!佢真係好乖,偶爾任性。 我地一摸佢個頭,佢就會趴底, 之後要我地一連串 ...

I SEE HER TOO
siudao0831 2012-10-24 12:42:50 PM
Suzanne 發表於 2012-10-24 12:20 PM
Great to meet you here too!!!!!!!佢真係好乖,偶爾任性。 我地一摸佢個頭,佢就會趴底, 之後要我地一連串 ...

如果小豆可以咁乖,唔咬我就好啦~ 嗚,好啦~ 經過你鼓勵後,我返屋企同小豆和好如初啦~ 新手主人嘅我真係有好多問題,識到你傾下真係好開心~
lovin_gloria 2012-10-24 12:44:10 PM
我家wego都係差不多...養左佢幾個月, 對我唔係好理會, 一摸佢就走(除非佢扒o係度休息緊), 不過我都抱住個心態係兔兔比較慢熱, 同埋我都同自己唔緊要, 俾多d耐性同愛心, 終有一日佢會感受到我既愛
WingBe 2012-10-24 12:50:15 PM
lovin_gloria 發表於 2012-10-24 12:44 PM
我家wego都係差不多...養左佢幾個月, 對我唔係好理會, 一摸佢就走(除非佢扒o係度休息緊), 不過我都抱住個心 ...

B仔既態度同WEGO都系1樣
唔系休息緊都唔會畀我摸//
有時佢走尼撩我..抱佢OR摸佢都會走
唔知佢想點

見佢D便便好多毛..想幫佢梳毛又唔俾

快速發帖