問心果句, 唔好自欺欺人... 你哋真係咁鐘意兔仔?

單選投票, 共有 39 人參與投票
87.18% (34)
0.00% (0)
10.26% (4)
0.00% (0)
2.56% (1)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限
強國人 2012-11-14 10:54:20 AM
問者先答   

我其實唔係好鐘意兔仔, 只不過既然養佐佢就唯有撐下去
Suzanne 2012-11-14 11:04:15 AM
強國人 發表於 2012-11-14 10:54 AM
問者先答   

我其實唔係好鐘意兔仔, 只不過既然養佐佢就唯有撐下去 ...

唔好意思, 我雖然係新人,但我發現有心上得呢個論壇為兔兔所有事擔心及關心既兔友,都係真心喜歡兔仔。你呢個問題都好莫名其妙 !  而你次次都係上黎問問題都係博大家鬧。

我養兔仔係經過深思, 視兔仔為家人。 我唔明白你點解唔係咁喜歡兔仔,仲要養兔仔。你係咪一個識得諗o野既成年人? 定係你食得太飽無o野做??!

我唯一可以講的是, 祝福你家兔兔。

Insomniahk  人和人可以有唔同觀點  2013-2-19 11:01:48 AM
DomDomPig 2012-11-14 12:48:13 PM
Suzanne 發表於 2012-11-14 11:04 AM
唔好意思, 我雖然係新人,但我發現有心上得呢個論壇為兔兔所有事擔心及關心既兔友,都係真心喜歡兔仔。你呢 ...

GIVE ME FIVE!!!
fluffy 2012-11-14 06:03:48 PM
1.  我真係好鐘意兔仔, 係兔奴一個

樓主,  我總係覺得 你好似對小動物冇乜愛心咁~ 如果你唔係好鐘意兔兔咁點解你又養呢
freeling820 2012-11-14 06:20:56 PM
Suzanne 發表於 2012-11-14 11:04 AM
唔好意思, 我雖然係新人,但我發現有心上得呢個論壇為兔兔所有事擔心及關心既兔友,都係真心喜歡兔仔。你呢 ...

totally agree with you
god bless rabbit
wesky 2012-11-14 06:35:27 PM
可能佢年紀比較細吧
記住養動物係一生嘅承諾,有病痛主人一定要帶佢睇醫生,做個好主人,要養成儲錢嘅習慣
KathyChan 2012-11-14 08:27:12 PM

樓主,唔知點解我總係覺得你個腦有D問題.
總係覺得你搞事咁既?

wyman 2012-11-14 10:23:39 PM
我總係覺得兔兔1有事,佢係唔會帶兔兔去睇醫生果類人
次次開D Post都分明博人鬧咁,不知所謂
丫芷^0^ 2012-11-14 11:56:14 PM
請勿用懷疑的心態, 就算未做到愛別人的兔如自己兔, 但起碼一定係好中意自己養果隻先......
all_loving_it 2012-11-15 03:30:32 AM
fluffy 發表於 2012-11-14 06:03 PM
1.  我真係好鐘意兔仔, 係兔奴一個

樓主,  我總係覺得  你好似對小動物冇乜愛心咁~ 如果你唔係好 ...

鐘意系好重要, 但同時要有足夠能力去養同照顧

包括時間, 金錢, 精力同耐心

無足夠金錢, 有事醫藥費點算?  只系鐘意絕對吾足夠

強國人 2012-11-15 07:18:01 AM
wyman 發表於 2012-11-14 10:23 PM
我總係覺得兔兔1有事,佢係唔會帶兔兔去睇醫生果類人
次次開D Post都分明博人鬧咁,不知所謂 ...
次次開D Post都分明博人鬧咁,不知所謂

可能我同呢度大多數既人既point of view係有分別,不過我唔係開Post去博人鬧,
我只係想多d明白同多d了解各人既心態。 如果我既Post又或者係表達方式使你地咁不滿, 我say sorry.

我係個鎖匠即係"開鎖佬",兔仔係前女友買既--直頭係佢養開既,養佐三個月都未夠誰隊比我養,
咁我又可以點樣 @_@ 之後佢又走埋佬... 我唔識養先係呢度學去養,錢我又冇乜[要比前妻膳養費]我又可以點樣
Suzanne 2012-11-15 10:02:51 AM
強國人 發表於 2012-11-15 07:18 AM
可能我同呢度大多數既人既point of view係有分別,不過我唔係開Post去博人鬧,
我只係想多d明白同多d了解各 ...

首先, 你做調查的地方唔多妥當, 這是個FOR愛兔兔友的論壇, 問各位兔友是否真心喜歡兔仔這種行為有點愚蠢。再者, 你的表達方式當然令我們不滿, 不好意思,我個人就比較難接受你用一些粗俗以及不恰當的字眼來表達你的內心世界。這裡始終不是其他forum, 這裡的兔友都和溫和友善, 請你入鄉隨俗。

其次, 我們尊敬你的職業,也同情你的遭遇。我同時也明白到, 你每月要辛苦省下一些錢給兔兔。這一點難能可貴,我是欣賞的。

回到現實, 如果你不是真心喜歡兔兔,也怕哪天經濟上面不能負擔, 不如考慮給別人領養吧...
wesky 2012-11-15 10:21:27 AM
最重要係你問心自己係咪鍾意,想唔想繼續養
如果兩個都係否定,無論對自己或兔,交俾其它人可能會更好
可能用詞不太恰當,只要愛兔,希望大家能彼此包容體諒,平心討論
siudao0831 2012-11-15 11:59:28 AM

首先,希望樓主明白,不論你嘅兔兔嘅來歷是怎樣,最重要係你對兔兔嘅心意。當然金錢都係其中一項考慮因素。只要你了解清楚你兔兔起居飲食狀況,做一個小統計,相信花費不會太多。

另外,兔兔係敏感小動物,佢地唔同人,唔會開口講佢地對主人嘅感受,即使你自己本人嘅喜怒哀樂,佢哋都會有方法感覺到,所以,千萬唔好對兔兔發脾氣,講粗話,佢咃係知道的~ 我記得你講過你兔兔會周圍去廁所,係因為你比唔到安全感佢所致。不如將心比己,如果你係佢,一天到晚比人惡言相向,你都會唔開心同不安啦~  

如果你真心想繼續照顧兔兔,比多少少耐性同時間啦~ 就好似拍拖一樣,雙方都要時間去相處,所以千祈唔好再講洩氣說話啦~

我都係新手養兔兔,老實講,我都試過以為我家小朋友頑皮鬧咗佢兩日,但從一啲方法得知佢心意後,原來佢只係未適應環境而已。所以,加油啦~ 依個論壇有好多養兔兔好有經驗嘅人,虛心學習,互相交流啦~

記住,如果你捫心自問你重想同兔兔一齊生活,就唔好再問人係唔係:真係咁鐘意兔仔?"啦~~

快速發帖