1P 幣
寶貝今日都有食草但突然見到兩次爛便,又抱唔到佢食草粉,唉…好擔心,係咪試吓除咗頭罩會好d...但又怕佢咬傷囗載唔返,各位我應該點做,我好心痛!
fluffy 2012-11-27 07:38:54 AM
又抱唔到佢食草粉,唉…好擔心

有冇call 番個獸醫問下/講番兔兔個情況呀?? 唔知用毛巾包住..再嚟抱起佢work唔work呢?
因為我媽咪係咁做先抱到兔兔
wesky 2012-11-27 08:20:28 AM
拆頭罩餵草粉易啲
可能只係盲腸便,其它便正常又有食草就唔駛太擔心
ElkeLau 2012-11-27 02:48:47 PM
由於頭先又見成寵便便,頭罩都有,好困難地餵咗药同草粉,放返入寵時頭罩鬆了,到依家都載唔返,又見佢不停洗潔自己真係好怕傷口會爆,我該點做?
hh0 2012-11-27 03:06:25 PM 來自手機
你識唔識分果D係唔係盲腸便? 佢戴住頭罩食唔返D盲腸便咪搞到周圍都係。其實你係度可以俾佢除一陣頭罩,仲有減少抱起佢,整親傷口機會少D
我以前兔兔絕育都唔使戴頭罩架,安靜舒服咁休息一下好快無事,
花芝媽 2012-11-27 09:33:24 PM
個d係米盲腸便黎嫁~  佢帶頭罩緊係食唔到啦@@
sukipuppy 2012-11-28 09:48:49 AM

真係搞傷口就要戴返頭罩了,手術後戴3-5日,兔仔盲腸便多數係朝早排出,你見到要執返比佢食呀〜

咕吱都係上星期絕左育,佢都好憎個頭罩,佢又係一抱就出飛腿,所以一除罩就難戴返,又唔鐘意比人隊支針筒係口,我都係好快咁抱佢去sofa再摸下佢按住頭仔餵藥,草粉除左第一日…之後都肯自己食了,佢又係有盲腸便係地下仲已經踩到周圍係,唯有日日幫佢抹同一見到就執返比佢食。佢琴日開始鐘意食藥,可能因為傷口唔痛心情好,針筒係口邊就自己食唔洗抱出黎打仗咁
你都試下留佢係籠度每次餵都試下比佢嗅下針筒d藥先,可能唔洗迫佢肯自己食呢,其實動物嘅藥嘅味道唔難食嫁,所以佢地多數都肯食
ElkeLau 2012-11-28 03:31:12 PM
尋日先以為佢傷囗爆咗又帶佢睇Dr.Ma,好彩冇事,換咗個輕d細d嘅頭罩,佢今日開心返lu
ElkeLau 2012-11-28 03:40:37 PM
好多謝大家寶貝已經正常食草飲水,尋日Dr.Ma 話佢一切正常!
我個女太醒了,sukipuppy你講既已經試過晒,佢一知係葯或草粉即刻fing頭同dun地,好大反應!
好感謝大家幫忙,我終於安心了!
sukipuppy 2012-11-29 02:29:28 PM
ElkeLau 發表於 2012-11-28 03:40 PM
好多謝大家寶貝已經正常食草飲水,尋日Dr.Ma 話佢一切正常!
我個女太醒了,sukipuppy你講既已經 ...

無事就好啦,乖豬過多兩日好返嫁喇〜 聽媽咪話乖乖食藥呀
DomDomPig 2012-11-29 06:38:09 PM
我既經驗同你一樣
初初以為兔兔肚痾,原來果d係盲腸便黎架
又以為兔兔爆左個傷口,好彩只係表面,冇傷到裡面
祝寶貝早日康復 (≧∇≦)

快速發帖