我去旺角某店鋪買左隻大約兩個幾月既兔兔,個sales話無限量供應T草比佢食.於是我買左一包jolly牌既T草,無買其他草.
但上網睇先知幼兔要以A草為主
我想問邊個講法先係岩?
同埋我想知咩牌子既A草好D~
WingBe 2012-12-8 12:22:26 PM
7成T草...3成A草...

A草份量 系你既1個拳頭.....
分早晚2餐畀....
WingBe 2012-12-8 12:23:39 PM
草既牌子你可以買oxbow...momi...apd...jolly...
哩幾隻比較有保證...你可以因荷包選擇....
l0ve0w0 2012-12-8 12:28:07 PM
好牙 一陣去金魚街買
wesky 2012-12-8 01:50:39 PM
A草含較高鈣質及蛋白質,對幼兔發育非常重要,鈣的吸收影響骨骼及牙齒成長
A草纖維量跟T草差不多
視乎兔兔多唔多軟便(有軟便唔代表有問題),高蛋白質係引致軟便的其中一個因素,
簡單黎講,以A草為主對兔兔的發育最好,加Timonthy可以減少因高蛋白引起的軟便,同埋第時轉草容易啲
hh0 2012-12-8 02:08:54 PM
我係以A草A糧為主,食到6個月先開始慢慢溝T草T糧,幼兔唔需要太早戒A,依家兔兔們已經6歲了,事實說明了幼時吸收足夠,成長後期體質較健康。
Insomniahk 2012-12-11 12:22:33 PM
hh0 發表於 2012-12-8 02:08 PM
我係以A草A糧為主,食到6個月先開始慢慢溝T草T糧,幼兔唔需要太早戒A,依家兔兔們已經6歲了,事實說明了幼 ...

同意
唔好咁早介BB草
Abbie 2012-12-11 05:29:55 PM
我而家一半一半
茶茶食得a草多便便好細粒.....

快速發帖