因為我現在只是摸摸毛啦啦~
但又唔知幾時先開始抱抱佢好~
因為之後想自己幫佢梳毛剪甲~
怕佢唔慣我抱會更大掙扎。
如果真係搞唔掂就去兔協。但d期超full
所以想了解吓大家同兔仔相處咗幾耐才嘗試抱佢?

單選投票, 共有 49 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
Insomniahk 2013-1-14 11:19:25 AM
其實都無所為多少日
都係互信和經驗
其實佢唔係太年長
可以早點開始
習慣了便成
BonnieLee 2013-1-14 11:50:37 AM
Insomniahk 發表於 2013-1-14 11:19 AM
其實都無所為多少日
都係互信和經驗
其實佢唔係太年長

今晚就試試先~
掙扎都唔俾佢走有用嗎?
Hitan 2013-1-14 12:12:59 PM
BonnieLee 發表於 2013-1-14 11:50 AM
今晚就試試先~
掙扎都唔俾佢走有用嗎?

毛啦啦幾多歲呀?
想當年我個寶仲係 1.5 個月大既時候我都係夾硬抱佢架
仲要喺床上面搵被包住, 等佢冇得走...
不過成年左既兔好有佢地既性格, 會比較難啲架喇
BonnieLee 2013-1-14 01:35:55 PM
Hitan 發表於 2013-1-14 12:12 PM
毛啦啦幾多歲呀?
想當年我個寶仲係 1.5 個月大既時候我都係夾硬抱佢架
仲要喺床上面搵被包住, 等佢冇得走 ...

因為佢年齡不詳
兔協姐姐估佢1歲
siudao0831 2013-1-14 04:03:59 PM
我小朋友係兔協領返咗屋企4個月我都未同佢剪到甲, 依家都係同佢返協會剪, 期一定好full,我每次預早book定2個月, 唔好期望book到星期六日或放咗工時間,因為長期都full的。

你兔兔返咗屋企唔係太長時間, 唔好咁快抱佢, 因為佢可能未熟晒環境, 比多少少時間佢。如果你夾硬抱, 佢會有戒心的。我小豆之前我唔會勉強抱佢,但佢有腳枕要搽藥膏就不得不抱, 佢都千萬個唔願意。

要記住, 佢地係大自然係被捕獵嘅一層, 如果佢唔願意的話, 唔好勉強,依個時間你要同佢建立互信。加油啦!

PS: 如果你真係有疑問, 打電話返協會搵義工幫手或查詢啦^^
BonnieLee 2013-1-14 04:49:16 PM
siudao0831 發表於 2013-1-14 04:03 PM
我小朋友係兔協領返咗屋企4個月我都未同佢剪到甲, 依家都係同佢返協會剪, 期一定好full,我每次預早book ...

毛啦啦都有腳枕。不過好咗vetbed佢舒服好多~
siudao0831 2013-1-14 05:22:32 PM
BonnieLee 發表於 2013-1-14 04:49 PM
毛啦啦都有腳枕。不過好咗vetbed佢舒服好多~

咁就好啦, 小豆因為咬vetbed的, 我用其他方法墊籠底比佢。其實腳枕無損, 間中用凡士林搽就ok啦
BonnieLee 2013-1-14 05:44:25 PM
siudao0831 發表於 2013-1-14 05:22 PM
咁就好啦, 小豆因為咬vetbed的, 我用其他方法墊籠底比佢。其實腳枕無損, 間中用凡士林搽就ok啦
...

我越睇POST越擔心。
今晚點都要抱佢梳吓腳底毛睇吓有無惡化。
fluffy 2013-1-14 05:56:37 PM
2.  相處1星期
WingBe 2013-1-14 08:05:20 PM
我B仔都算系領養...
1星期左右就試下抱佢....
當然好抗拒啦佢...剪甲都系搵人剪...
唔好抱太密....間中抱佢上大臂先習慣下....
宜家養左半年...佢終於肯畀我抱陣...(自願既)
小黑與我 2013-1-14 09:45:02 PM
一見面就抱
當時佢地都無反抗〜
阿女細個時已好嗲,到而家都仲成日要我抱住佢瞓
阿仔大大下就唔鍾意人抱,抱十秒八秒都好勉強
CheryleHK 2013-1-14 10:08:51 PM
毛啦啦好可爱啊,同我只Fluffie仔有D似tim
抱抱的话一周左右吧,我是第三四天的时候试着用手喂兔兔吃东西,让它尽快习惯我D味,
等它没有那么害怕就试试抱抱它。。。
Hitan 2013-1-15 12:28:21 AM
BonnieLee 發表於 2013-1-14 05:44 PM
我越睇POST越擔心。
今晚點都要抱佢梳吓腳底毛睇吓有無惡化。

你今晚抱佢抱成點呀?其實唔需要太擔心
只要你保持冷靜唔驚,兔兔係會感受到你冇敵意架
不過如果你自己都好驚,兔兔 sense 到唔對路,佢就一定走為上著
比啲時間同佢相處,同佢解釋你要對佢做啲咩,點解你要咁做等等,有時都會有用架
比心機呀!
久而久之,當佢地認定左你,咁你就做咩都得
BonnieLee 2013-1-15 09:59:19 AM
Hitan 發表於 2013-1-15 12:28 AM
你今晚抱佢抱成點呀?其實唔需要太擔心
只要你保持冷靜唔驚,兔兔係會感受到你冇敵意架
不過如果你自己都 ...

昨晚失敗
可能前一晚幫佢梳咗几下毛。
昨晚摸佢佢驚要梳毛,所以慢慢溜走。
今晚再試試。

快速發帖