請問各位兔友, 以下嘅蔬菜 兔兔可以食嗎?

supermarket 買的袋裝粟米粒/青豆粒...
一盆盆吉的 "吉葉"...
青椒/青椒葉...
靑蘿白...
奇異果...

wesky 2013-1-21 06:58:17 PM
生果不宜多吃
你可以去兔協個網睇下有咩蔬菜食得
WingBe 2013-1-21 07:57:38 PM
印象中...好多都唔食得...

果2隻葉唔知食唔食得
Suzanne 2013-1-21 08:18:09 PM
其實你講咁多,應該都不宜食,特別係粟米粒同青豆粒。
豆類蛋白質豐富, 千萬唔好比兔仔食咁多, 馬醫生仲話連豆苗都唔好食。

你可以上兔協個網參考下睇下可以食乜。
不過你可以留意一點,莞茜其實鈣質都高,少食。

問過全港最權威可信的馬醫生,佢話兔仔可以食:西芹、菜心、小唐菜、油墨菜、唐生菜etc. 千萬唔好食死一種青菜,一星期最少食3-5種以補充不同營養需要。
如果去開高級少少o既SUPERMARKET,可以試下羅馬菜(Romaine Lettuce), or 番茜(parsley)~~~
Insomniahk 2013-1-22 11:03:36 AM
一般菜心和生菜最穩當
貓仔兔 2013-2-2 11:43:00 PM
咁皇帝菜食得?我想同兔兔轉個囗味,我見樓下超市有呢

快速發帖