昨晚毛啦啦本來好地地中槍瞓咗。
當我地熄燈,一瞓落床。
毛啦啦就發出前所未有咁大聲嘅dump地聲。
我同兔爸馬上起身,
毛啦啦好似好驚咁,行黎行去,又震震吓,
我就用布蓋所單邊籠,
佢都係好驚咁,我就熄埋抽濕機。
見佢無dump地,就打算起身返房。
一起身離開佢就dump。
我馬上坐返係到。
見佢只係聞草又唔食,我好擔心。唔知係咪唔舒服。
之後我拎咗塊草餅試吓,睇佢食唔食,佢又食wow。
跟住咬咗2吓草,又行黎行去,不過起碼願意食野就安心少少,就返房瞓。
唔夠5分鐘,又嚟過,又再睇多次。
過到去又無dump,又返房瞓。
10分鐘後再嚟,決定今次唔去睇佢。
我就一直瞓係床到聽住,擔心住。
斷斷續續,幾吓。直到4:00am終於安靜。
一早起來,馬上睇吓d草有無少到。
佢已經係到狂食草。
打算加d草俾佢,一聽到膠袋聲就興奮。
可能我拎得太慢,佢又dump一吓地。
唉....媽咪心血少呀。唔好再嚇媽咪啦~

Suzanne 2013-1-23 01:38:57 PM
哈哈~~可能無啦啦有聽到一D聲都唔定,唔使怕。不過都係好好o既經驗。佢飲食都正常就好啦!

我都成日俾我家公主吵醒,佢o既方法仲激烈。由於佢係24小時放風, 所以佢可以自由出入我地間房。如果果一造草唔靚,佢一晚跳上床N次吵醒我地,叫我地換草。心情好咪LAM醒我地,心情唔好,佢會狂掘我條頸。我成日都以為有冤魂索命~~
BonnieLee 2013-1-23 02:39:11 PM
Suzanne 發表於 2013-1-23 01:38 PM
哈哈~~可能無啦啦有聽到一D聲都唔定,唔使怕。不過都係好好o既經驗。佢飲食都正常就好啦!

我都成日俾我家公 ...

嘩~你家公主的確利害
其實我地都只求兔兔健健康康開開心心。
我地就心滿意足
Insomniahk 2013-1-23 03:10:28 PM
Suzanne 發表於 2013-1-23 01:38 PM

小朋友都係要比時間
同埋要慢慢教
太緊張
你會累
佢會不得其所
唔知比咩行為你先會讚?
Suzanne 2013-1-23 03:27:09 PM
Insomniahk 發表於 2013-1-23 03:10 PM
小朋友都係要比時間
同埋要慢慢教
太緊張

I don't understand you.

我又無話乜o野,從來都無因此嬲過,亦都唔會怪責一隻兔仔。
更何況,
我同我家兔仔相處得很好,佢都好乖。
Insomniahk 2013-1-23 03:31:52 PM
Suzanne 發表於 2013-1-23 03:27 PM

唔好誤會

可能按錯制
好係想安慰Bonnie
Bube 2013-1-23 05:23:06 PM
咁樣真係唔洗訓
擔心死
nixie 2013-1-23 09:04:38 PM

利害利害...果然係公主
DomDomPig 2013-1-23 11:41:21 PM

你家公主超可愛,笑屎我了
Suzanne 2013-1-24 12:36:15 AM
DomDomPig 發表於 2013-1-23 11:41 PM
你家公主超可愛,笑屎我了

我家公主同隻狗仔無異~~~  仲會幫我地梳毛LAM毛同拔毛…
BonnieLee 2013-1-24 12:36:36 AM
Suzanne 發表於 2013-1-23 03:27 PM

Suzanne, insomniahk tag 錯post咋。好明顯係我緊張到瞓唔到。
唉...毛啦啦隻右眼好似有d事,眼皮好似有少少腫,同埋不斷恰恰下。
明早如果沒改善就要帶佢去睇醫生。千祈唔好有事。
Suzanne 2013-1-24 12:38:13 AM
nixie 發表於 2013-1-23 09:04 PM
利害利害...果然係公主

YES!! 兔協好多姐姐都知道公主的公主脾氣
Suzanne 2013-1-24 01:01:53 AM
BonnieLee 發表於 2013-1-24 12:36 AM
Suzanne, insomniahk tag 錯post咋。好明顯係我緊張到瞓唔到。
唉...毛啦啦隻右眼好似有d事,眼皮好似有 ...

眼皮腫呀? 咁有無紅到呀?  可能比草整到, 唔好太擔心。無改善就BOOK定期睇醫生~

我家公主星期一帶去比馬醫生睇, 診斷有初期腸慢, 而家都努力食藥康復中。唔好太擔心!  問題發現得早, 及早治療係好事黎架!
BonnieLee 2013-1-24 09:21:59 AM
Suzanne 發表於 2013-1-24 01:01 AM
眼皮腫呀? 咁有無紅到呀?  可能比草整到, 唔好太擔心。無改善就BOOK定期睇醫生~

我家公主星期一帶去比馬 ...

無紅呀,今朝無腫呀,其實都唔知係咪腫,我見佢右眼眼皮dup
同埋經常合右眼,好似想瞓咁,但左眼明明好精靈。
你係留意到公主有唔多妥先帶去睇DR MA,定本身去做bodycheck發現?
我一早都book了2/2去dr ma到做bodycheck,順便睇下腳枕嚴唔嚴重。
Insomniahk 2013-1-24 09:28:49 AM
BonnieLee 發表於 2013-1-24 09:21 AM
無紅呀,今朝無腫呀,其實都唔知係咪腫,我見佢右眼眼皮dup
同埋經常合右眼,好似想瞓咁,但左眼明明好精 ...

真係失手Tag錯
好彩你地明白

比心機
慢慢照顧
有些兔兔到新家要耐先適應到衣食住行呀!

快速發帖