轉自 FACEBOOK

!! 救救九隻可愛大白兔,
兩星期內無人領養,就要人道毁滅
!!!

九兔為實驗用兔兔,但只打了一針抗生素針。已問明打針後沒有副作用,而且領養前會再去診所body check 。
另外,飲食健康,只餵食草及兔糧。四兔均是半歲,好乖

####################
請給小兔一個生存機會
####################

如有興趣領養者請電90584143 Dorothy

http://petkd.net/adopt.php?mod=view&id=736

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151312429112912&set=a.10150178976427912.314336.698782911&type=1

kwan104kwan 2013-2-2 09:16:55 PM
點可以咁咖!

點可以做實驗!

點可以人道毁滅!!!

all_loving_it 2013-2-4 10:29:31 PM

唉, 點解可以咁過份?

真係好傷心
雪比ma 2013-2-4 11:34:04 PM
估唔到會用兔仔做實驗!做完就唔要!過份
hh0 2013-2-4 11:36:24 PM
唉,痛心,9隻,點救?南丫島有個香草園,入面有兔兔,可否轉贈或請求接收
貓仔兔 2013-2-4 11:36:38 PM
而家有人養未?真係好慘呀
Hitan 2013-2-5 03:04:11 AM
其實有冇可能叫 Dorothy 親自出黎解說下
佢有得呢啲相好明顯佢係喺實驗室做野既人
通常實驗用既兔兔都會用作繁殖抗體
所以兔兔被打既針一定係某種抗原,而唔係上面所寫既抗生素
但如果真係打抗生素,咁呢啲兔之前應該受過其他 treatment (例如接觸過某種病菌,於是要測試抗生素既效用)...
而如果係打抗原,咁就要知道係邊種抗原,
同埋冇理由得一針咁少
加上打完抗原既兔一定被抽左好多血
所以要知道係咪真係冇副作用,同啲兔兔係咪真係適宜被人領養當寵物既話
最好都係搵當事人出黎解說一下
加上,上面既所謂去診所 body check
如果唔特別 request 既話
通常只會靠摸同睇,並唔會抽血檢查
所以,並不能代表之前實驗既 treatment 完全對兔兔健康唔成影響

Insomniahk 2013-2-5 09:42:20 AM
真係慘
美國一早已經有法案
不准用活動物做實驗
Hitan 2013-2-5 11:16:29 AM
Insomniahk 發表於 2013-2-5 09:42 AM
真係慘
美國一早已經有法案
不准用活動物做實驗

咁你就錯喇...
我係喺美國既一間醫院裡面做野架...
你點都唔會估到全美十大榜上既其中一間所謂好醫院, 啱啱上星期先有兩隻猴子做左實驗既犧牲品...
事實上, 呢邊用動物, 特別係兔仔, 黎做實驗相比起香港仲要多!
freeling820 2013-2-5 11:46:07 AM
任何生命都係好寶貴,係無價架
點解可以咁輕易就呃殺左佢地條命?

可惜我冇辦法接收佢地
唯有幫樓主你share出去
等有心人幫佢地
Insomniahk 2013-2-5 12:38:52 PM
Hitan 發表於 2013-2-5 11:16 AM
咁你就錯喇...
你點都唔會估到全美十大榜上既其中一間所謂好醫院, 啱 ...

點會咁?
咁啲法案通過咗有咩用?
Hitan 2013-2-5 01:06:07 PM
Insomniahk 發表於 2013-2-5 12:38 PM
點會咁?
咁啲法案通過咗有咩用?

實際情況就係法案係寫比外人睇, 等其他人覺得有保護動物條例...
但其實呢啲所謂法案同條例, 完全冇任何權力去阻止究研人員點樣對代實驗要用既動物...
最離譜係好多動物係嗰啲條例上根本並不視為 "動物"!!
你有興趣可以去睇下呢兩篇報導:http://www.releasechimps.org/laws/overview/awa
http://www.releasechimps.org/law ... f-humane-treatment/
你就會知道一啲所謂強調大國家實際裡面係幾黑暗

Insomniahk 2013-2-5 04:34:44 PM
Hitan 發表於 2013-2-5 01:06 PM
實際情況就係法案係寫比外人睇, 等其他人覺得有保護動物條例...
但其實呢啲所謂法案同條例, 完全冇任何權 ...

oh my god.

"voluntary compliance"
what the ...
warm_warm 2013-2-5 08:59:51 PM
人類真係好可怕......
WingBe 2013-2-7 12:12:53 AM
Hitan 發表於 2013-2-5 11:16 AM
咁你就錯喇...
你點都唔會估到全美十大榜上既其中一間所謂好醫院, 啱 ...

馬騮話哂人類近親....

唉..好陰公...

難怪你甘多學識...

快速發帖