兔仔尋晚開始唔食野,仲無便便,
今日帶佢睇醫生,但醫生話唔知咩事,要照x光先知
但因為兔兔情緒唔穩定咬人,所以照唔到,
要焗暈佢先照到,但有一定風險叫我地諗下照唔照
之後俾左啲藥叫我地俾兔兔食左先,照正常情況今晚會食反野,
但我好擔心呀
有無人試過甘既情況呀?
Admin 2013-2-6 02:46:45 PM
尋晚到依家有便未?
有冇餵草粉?睇邊位醫生?醫生開左咩藥?
唔食野無便可以係腸停或腸塞,處理不當會有生命危險
Huibi 2013-2-6 02:55:34 PM
未呀,
去左元朗城市獸醫睇呀,
藥因為唔係身所以唔知係咩藥
我知呀所以好擔心呀
Admin 2013-2-6 03:02:16 PM
http://petkd.net/yp.php?mod=view&id=381
去呢度搵 Dr Ma 睇急症,越快越好
Huibi 2013-2-6 09:28:23 PM
醫生開左而啲藥,唔知咩用呢?
wesky 2013-2-6 11:20:02 PM
Baytril 抗生素
Biolaps 益生菌
Petcam 止痛
Metoclopramide 腸蠕動藥

依家有便未?? 有冇餵草粉?
unik 2013-2-6 11:21:06 PM
Huibi 發表於 2013-2-6 09:28 PM
醫生開左而啲藥,唔知咩用呢?
其實醫生護士應該會解釋D藥,  冇你都應該要記得問... 聽日打過去問下啦

唔知兔仔而家食返野未?  如果未記得要定時餵草粉,  冇自己飲水就要餵埋水
冇便便要可以試下幫兔仔按摩肚仔,  但係腸停 / 塞兔仔係有機會肚痛,  唔肯俾你摸肚

今晚最好留意多些少,  情況冇改善要盡快帶埋D藥搵識醫兔既醫生,  有經驗果D唔照x光都知咩事

Huibi 2013-2-7 08:41:29 AM 來自手機
醫生無開草粉呀,尋日餵佢食左給條草有幾粒便便,但都仲扮緊雞仔呆呆地,木瓜丸而家都唔食呀!
wesky 2013-2-7 10:09:15 AM
Huibi 發表於 2013-2-7 08:41 AM
醫生無開草粉呀,尋日餵佢食左給條草有幾粒便便,但都仲扮緊雞仔呆呆地,木瓜丸而家都唔食呀! ...

佢唔食就一定要Force feed 草粉,個肚唔可以餓,詳情睇置頂腸停文
如有食開菜,都可以俾,粗纖維有助腸蠕動
腸停身體會缺水,要有水落肚
按摩下肚仔,睇下有冇肚脹,肚脹就好嚴重
最好去 Dr Ma 度睇多次,帶埋藥,24小時未有好轉情況令人憂心
Huibi 2013-2-7 12:48:30 PM 來自手機
我知呀,今晚打算帶佢去dr.gerry到睇呀,佢而家無食野但咀仔係甘郁!
Suzanne 2013-2-7 01:17:36 PM
Huibi 發表於 2013-2-7 12:48 PM
我知呀,今晚打算帶佢去dr.gerry到睇呀,佢而家無食野但咀仔係甘郁!

其實你真係可以帶你隻兔仔去睇dr.ma。

我估你應該都係住屯門元朗一帶, 如果你覺得dr.ma遠,你可以搭巴士到美孚轉的士,加加埋埋都不用$60。去DR.MA度可以一次過K.O問題,又免去你浪費更多錢~~~

考慮下吧!

Insomniahk  奧運站C4或C5出口 步行10分鐘可達  2013-2-7 04:45:06 PM
Admin  港鐵奧運站行過去都好快  2013-2-7 02:50:35 PM
lovin_gloria 2013-2-7 05:23:44 PM
Huibi 發表於 2013-2-7 12:48 PM

試下搵dr. ma睇丫, dr. ma好細心的
之前我隻實尼囡有腸停都係搵dr ma睇

相對來講...個人唔建議搵dr. gerry睇...
Huibi 2013-2-7 08:39:19 PM
但我要夜晚先可以帶到兔仔去睇醫生,最快都收7點過到地dr.ma都收左工,但dr.ma收8點 image.jpg 而家諗住餵左草粉先睇下初二有無機會去睇dr.ma啦
syt174698 2013-2-7 08:56:39 PM
年初二會開,十一點至五點,快D去BOOK
all_loving_it 2013-2-7 09:02:39 PM
Huibi 發表於 2013-2-7 08:39 PM
但我要夜晚先可以帶到兔仔去睇醫生,最快都收7點過到地dr.ma都收左工,但dr.ma收8點而家諗住餵左草 ...

兔兔情況如果無大起息, 絕對唔可以等年初二, 無便便同便秘可以引致體內中毒或脂肪肝死亡

年初二係2月11號, 今日先係2月7日, 即係仲要等多4-5日, 你拿拿聲把握黃金時間, 你抽唔到時間就搵屋企人幫手, 唔可以等囉

快速發帖