19 OCT夜晚我見兩隻BABE D糧差唔多食晒.見9點幾仲早.於是同BABE爸去左屋企附近間Q-PXT.其實我自養鼠開始我就好唔鍾意呢間寵物店.一黎我個FD話D店員對D小動物好差.二黎我真係每次去到都見到佢地D鼠仔好多都受傷傷得好過份無人理!一隻BB小露寶個鼻仔腫到好似佢隻眼仔咁大.再唔係就成"鬥"鼠仔無乜幾隻無周身傷.我每次入去都特登企係門口望好耐D鼠仲大聲講:呢隻好傷.果隻流血.點知望番轉頭個SALE望下我又同佢個同事嘻嘻哈哈扮聽唔到囉.耐左就好憎果到d人.有時得閒都情願塔車去遠d買.係果晚我同babe爸一入去就見到有隻小露寶個鼻結晒血塊.係到係咁"wher"個箱.望真d佢其中一隻後腳無左差唔多半隻腳掌呀!:052: babe爸仲好大聲話:佢都無左腳仔咁濟d人唔理ge?d sale即係靜晒(一陣)又傾計.babe爸平時都無乜幾何去呢d地方.佢仲話佢咁得意不如我地養埋佢.果一刻我睇佢咁傷.好嬲又好驚帶左番屋企照顧唔到佢.於是買左糧就走.但係果晚番到去成晚都諗住隻小露寶.第二日一訓醒又諗.卒之忍唔到打左比我一個養鼠ge fd.佢都話帶隻鼠番黎好.最多大家輪住湊.於是就帶左"妹妹"番黎.我好嬲個女sale扮唔記得我.佢仲扮睇唔到妹妹d傷口!之後又扮野話:睇下.女仔黎ka.(望望下)佢隻腳仔好似...我即刻應佢我琴晚同埋我男朋友睇左好耐.一早睇到.你e+先睇到?無左半隻腳仔咁濟.一拎起手就睇到.我唔信佢睇佢男定女果陣睇唔到囉!佢仲懶係野咁問我:你真係咁錫佢?我即時想x@#^$%^$^%$.番到屋企睇真.其實妹妹4隻手腳都傷晒.有2隻手腳都無左1.2隻指.縮起無半隻腳掌隻腳行路.睇黎真係好痛.但係佢唔似一般小露寶咁怕人.仲上我手食野.係人睇到都會心痛.:004: 佢前一晚忍住痛都要比BABE爸見到佢.佢隻腳好痛都要離開果個地方.
個箱入面唔知仲有幾多流晒血ge鼠仔我睇唔到.我想係到請大家幫手去告法呢d不良商人.佢地唯利是圖.根本無人性.就算係一隻幾十蚊ge倉鼠佢地都有生命.有生存ge權利!今次我好彩可以帶到妹妹番屋企.但係仲有好多鼠仔住係果d集中營.各位愛鼠之人.我地雖然唔可以每隻鼠仔都救到.但係我地出多一分力去舉報呢d無良商人.社會先會聽到我地ge聲音.佢地先會覺得係問題!唔想成日去寵物店見到d鼠仔受傷係正常.重傷都無計.相信你地都希望有一日入到去大部份店都見到隻隻健康GE鼠寶寶等你帶佢番屋企.而唔係隻隻都有傷.而無良商人利用佢地呃D有愛心GE人而佢地眼中GE水魚!今次妹妹呢件事我一定會向佢地總公司投訴.還鼠仔生存的一點權利!
LUI1031 2008-10-21 11:56:26 AM
我想問下你個間Q-PXTS係邊?
我會去睇下,
其實告唔告得成,我唔知!
但有需要既,你可以出聲,我會幫手!
我睇完都好嬲!
但如果我地不停咁買受傷既鼠鼠
佢地就會無視呢個問題!
就會不停咁生更多鼠BB去賣...
下一步要點做..我都唔知
希望可以俾更多人知..一齊去諗個方法!
可能會成功,六有可能幫唔到佢地!

你講個地址出黎..我會快D去睇!

THX!
lamiaww0502 2008-10-21 01:47:33 PM

RE:LUI

係元朗果間.果到有2個年紀大既女人30~40到.最衰!!!!!睇到當睇唔到
wesky 2008-10-21 01:55:43 PM
元朗果間, 之前有個sales都幾好人
依家剩返果幾個麻麻地啦
對小動物好似無咩熱誠
lamiaww0502 2008-10-21 02:00:33 PM

re:lui補

詳細地址我要行開先望到路牌

其實我地唔贊成大家因為覺得鼠仔慘而買受傷ge鼠番屋企.只不過妹妹當時係咁"wher"令我地留意到.babe爸同我都唔捨得佢先帶佢番黎.

我地e+要做ge野就係告法呢d人!
sodmichelle 2008-10-21 05:38:52 PM
都唔明點解d人咁冇愛心都去做寵物店, 要日日夜夜對住d自己唔鍾意o既野...
吃不到的蘋果 2008-10-21 11:35:24 PM
那些人純粹為糊口飯吃.....可能又在自家附近....才"屈就"自己吧!= =

元朗是巴士總站那邊的那店分店嗎@@?

他們這些商人~~只懂賺錢....要是愛護動物的人才做不長...

因為那些受傷的小寵沒人會提供個別的寵分開養...

但店主又要大量入貨....方便別人有得選....

這種惡性循環....沒完沒了啦= =|||

要是想捉人.....既然不能拍照...就錄影吧!

入去前預先開定...不過因為不能拿起來拍.....角度和質素就.....

影完送去報社啊.....電視台什麼的...吧@@?

由傳媒來說....宣染力大得多....不過前提是他們覺得有報導的價值!

久而久之.....隻隻都打得七傷八瘀.....想一下都心痛呢>"<
燒雞。﹏。 2008-10-22 12:33:26 AM
元朗個間真係超衰~上次我打算去買鼠糧..咁o岩佢地幫緊鼠鼠換木糠
跟住見到d好得人驚o既事....佢地一手揸住d鼠鼠(粗暴地)拋入另一個兜
望住d鼠鼠吱吱聲咁...一隻一隻好似毛球咁揸住拋:007:

d sales態度又勁差..我問佢有冇一款糧,佢就同我講呢度有咪有囉....

ps.30-40歲個個女人係唔係曲髮?
snowtiff 2008-10-22 10:37:52 AM
原帖由 吃不到的蘋果 於 2008-10-21 11:35 PM 發表
那些人純粹為糊口飯吃.....可能又在自家附近....才"屈就"自己吧!= =

元朗是巴士總站那邊的那店分店嗎@@?

他們這些商人~~只懂賺錢....要是愛護動物的人才做不長...

因為那些受傷的小寵沒人會提供個別的寵分開 ...

沒錯,是巴士總站那邊~
即是跟元朗廣場非常接近的那間分店~
8X兔見到鼠鼠病左受左傷都會分開佢啦... >~<"

我地今日帶妹妹(病左既鼠鼠)去睇醫生喇!
MOVE-LOVE 2008-10-22 02:07:58 PM
我剩係覺得巴士總站呢間野d人態度極惡劣
罷買佢啦
唔好再幫襯佢
但反而合x廣場10元店入面果間d人幾好
LUI1031 2008-10-22 08:47:24 PM
如果係..可唔可以記底佢地個名..再port上去總公司??
wesky 2008-10-22 08:48:29 PM
請著呢d sales 真係....
snowtiff 2008-10-22 11:49:51 PM
但如果直接去總公司投訴驚佢地毀滅證據~
所以諗住SEND左去愛協投訴先~
大家點睇?
lamiaww0502 2008-10-23 03:36:29 PM
原帖由 燒雞。﹏。 於 2008-10-22 12:33 AM 發表
元朗個間真係超衰~上次我打算去買鼠糧..咁o岩佢地幫緊鼠鼠換木糠
跟住見到d好得人驚o既事....佢地一手揸住d鼠鼠(粗暴地)拋入另一個兜
望住d鼠鼠吱吱聲咁...一隻一隻好似毛球咁揸住拋:007:

d sales ...

我唔記得佢係咪曲髮喇.....果2個女人都好似樣....佢扎馬尾無留意呀.....
不過有一個你幫襯佢.佢都口黑面黑.唔想做唔鐘意就咪做啦!自己辛苦又害到d鼠!:052:
傻小妹 2008-10-23 06:04:35 PM
去漁護署投訴啦!
我擒日先send左封左去!
我又係(記住-->係又啦!)旺角個間出晒名黑店龍xx園見到有隻鼠鼠,
隻眼仔比人打到開唔到又有血跡…
同個個死靚仔sales講…佢只係掛住sale我地買小天(我同朋友去睇小天!)
望都唔望一下…嬲到我返屋企即晚send左啦!
今日都收到回覆話會"不定期"去檢查…唔知漁護署係咪會去啦…

快速發帖