兔兔唔很食草,都有幾個鍾了,仲有柯軟便!冇晒心機咁,整係扒係到。點算呀?
unik 2013-2-27 04:18:48 PM
自己試下做少少body check,  睇睇有冇整親,  例如係牙仔...  我兔仔都試過仆崩左隻牙,  又係唔肯食野冇心機 (因為痛)
有草粉就餵住先,  如果冇,  菜或者糧佢肯食就頂住肚

如果好似你所講幾個鐘都冇好轉,  最好今日內帶出去睇醫生  尤其趁而家診所未收工...  
raywong521 2013-2-27 04:43:40 PM
若果連續幾個鐘都唔肯食,就帶兔兔睇醫生,你隻兔兔有無去過獸醫度做body check?

d軟便,佢痾出黎之後唔肯食返?

你隻兔兔,上次話得3個月,有咩事都係帶兔兔去睇醫生

同埋留意下,你隻兔兔係訓覺唔想郁......定係唔舒服而唔想郁........
菲菲 2013-2-27 05:12:09 PM
raywong521 發表於 2013-2-27 04:43 PM
若果連續幾個鐘都唔肯食,就帶兔兔睇醫生,你隻兔兔有無去過獸醫度做body check?

d軟便,佢痾出黎之後唔肯食 ...

我冇帶過佢做body check呀!
佢冇食返D便便! 因為我一見佢柯左我就即刻整返走....
佢唔係訓緊攪架....
菲菲 2013-2-27 05:13:30 PM
unik 發表於 2013-2-27 04:18 PM
自己試下做少少body check,  睇睇有冇整親,  例如係牙仔...  我兔仔都試過仆崩左隻牙,  又係唔肯食野冇心機 ...

屋企冇草粉呀~
佢唔很食草...但比糧佢就食~
菲菲 2013-2-27 05:14:02 PM
unik 發表於 2013-2-27 04:18 PM
自己試下做少少body check,  睇睇有冇整親,  例如係牙仔...  我兔仔都試過仆崩左隻牙,  又係唔肯食野冇心機 ...

屋企冇草粉呀~
佢唔很食草...
但比糧佢就食~
Suzanne 2013-2-27 06:02:36 PM
唔好咁急住先。
點為之軟便先?  你要搞清楚呀~~

兔仔一日有幾小時會訓覺休息,佢唔食唔飲野架。如
菲菲 2013-2-27 07:12:43 PM
Suzanne 發表於 2013-2-27 06:02 PM
唔好咁急住先。
點為之軟便先?  你要搞清楚呀~~

佢D便便一PATPAT好淋好鬼臭,但間唔中先柯下,有時會柯返硬個D!
而家好似好返小小見佢有食草了,但係食好小好小!
Bube 2013-2-27 07:19:39 PM

立即 帶佢睇 醫生啦

會唔會係腸停 / 腸胃不適
記得留d便便比醫生睇~~~
all_loving_it 2013-2-27 08:16:11 PM

如果你兔兔既軟便係一PAD PAD, 仲要好臭, 又唔願意食野, 好可能細菌感染, 依類軟便兔兔係唔會食

兔兔會食既軟便係好細粒, 濕濕地, 綠綠地色既營養便

唔好再等啦, 同兔兔儘快去睇急症, 如果真係腸道細菌感染同肚all, 可以引致生命危險
wesky 2013-2-27 09:48:15 PM

今日多唔多硬既便便?? 今晚繼續留意, 如果成晚都無硬既便便, 或只有極少量細粒的硬便, 就要儘快睇醫生

補充:
蛋白質太高、粗纖纖吸收不足, 都係引致食剩軟便的因素, ( 呢度指既軟便不等於肚瀉), 不等於健康有問題
通常因為兔糧俾得太多或兔兔腸胃唔適合食太多 A草減少兔糧 & 增加 Timonthy 草的份量, 有助減少呢類情況可唔可以講下你依家飼緊咩糧草? 每日餵幾多? 有冇俾零食/生果

有關兔兔食剩軟便的詳細解說請參考醫學文章:
http://petkd.net/thread-17316-1-1.html

菲菲 2013-2-27 10:02:24 PM
wesky 發表於 2013-2-27 09:48 PM
今日多唔多硬既便便?? 今晚繼續留意, 如果成晚都無硬既便便, 或只有極少量細粒的硬便, 就要儘快睇醫生

補 ...

便便都算多~夜晚6點到開始就冇再有軟便既情況了,
我係比KAYTEE既草佢食, 早晚一次一個草球,但冇放爆個球,佢成日選草食,
一日2次糧,每次一個外買匙,冇零食冇生果,因為仲細所以冇比!
Insomniahk 2013-2-28 10:08:32 AM
菲菲 發表於 2013-2-27 10:02 PM
我係比KAYTEE既草佢食, 早晚一次一個草球,但冇放爆個球, ...

如果係幼兔
比啲幼兔草佢食呀!
Bube 2013-2-28 01:55:10 PM
菲菲 發表於 2013-2-27 10:02 PM
我係比KAYTEE既草佢食, 早晚一次一個草球,但冇放爆個球, ...

K牌 d 草草我本人覺得唔係幾好
因為總覺得摸落去好似濕濕地~

不如試下 Momi A草  ~
夠乾身  又唔貴

(ps :  請問你係咪冇比 T 草比小朋友食?!)

佢地要食 A + T 草架
菲菲 2013-2-28 08:37:56 PM
Insomniahk 發表於 2013-2-28 10:08 AM
如果係幼兔
比啲幼兔草佢食呀!

有呀~~我有比

Insomniahk  抵讚  2013-3-1 10:12:40 AM

快速發帖