我家小小D毛好黃呀,已經有成日幫佢用濕毛巾抺,但都好黃!
有咩方法令D毛唔黃呢?

hh0 2013-2-28 09:23:13 PM
黃左唔緊要,慢慢會白番
但是如果經常不停咁踩尿,係唔會好的
所以要先從改善環境入手,學識去廁所,用適當既墊材
勤D梳腳底毛
wesky 2013-2-28 09:50:22 PM
你仲用緊木糠??
raywong521 2013-2-28 10:17:50 PM
我隻囡對手就算唔踩尿都黃黃地,佢食完菜好鐘意禁住隻碟,lam菜汁.....整地黃黃地....

我會幫佢梳下手仔d毛毛,若果兔兔係踩尿變黃,要清潔乾淨個籠,同埋對手仔,之後就要等兔兔新陳代謝,換返d毛,梳下手仔腳仔d毛~

手,腳毛唔可以剪

除左踩尿要濕水清潔,之後要抹乾,其它時候都唔需要濕水抹,up住唔夠乾爽仲衰

若果仲用緊木糠就唔好用喇,轉墊材,一般木糠會影響兔兔健康
Bube 2013-3-1 03:48:25 PM
主要要先治本  -  墊材問題
有冇考慮先換墊材呢?

比如 木粒/  紙粒/  尿片之類.......
因為只用木槺 對小朋友既呼吸道唔係咁好
而且 可能會有木刺  吉到佢對腳腳架~

換一換吧
過陣子  佢對腳腳d 毛毛會變白雪雪了
Insomniahk 2013-3-1 03:56:40 PM
不論黃白都錫
慢慢啦
wmkcnw 2013-3-1 09:04:16 PM
佢地成日用個口LAM, 一定會黃, 只要無尿灼傷就OK.
菲菲 2013-3-1 11:31:48 PM
Bube 發表於 2013-3-1 03:48 PM
主要要先治本  -  墊材問題
有冇考慮先換墊材呢?

我有諗住換呀~~我已經冇用木槺放龍裡了~
每次柯完便便我都會整返落個厠所到,應該好小會踩到,
都唔知點解咁黃
菲菲 2013-3-1 11:33:02 PM
wmkcnw 發表於 2013-3-1 09:04 PM
佢地成日用個口LAM, 一定會黃, 只要無尿灼傷就OK.

小小識去厠所尿尿,所以唔會灼傷
FachuNNanab 2013-3-5 11:53:20 AM
黃正常系踩到尿先會黃, 咁佢點解識去到廁所都會踩到尿?

第一你要睇下會吾會自己個廁所太細,佢屎忽大左柯尿柯出界?
第二你個廁所係咩廁所?因為市面上有部份廁所梳尿一般,D尿會"浪"返起個廁所面
第三睇你大頭相個D木糠係細木糠,其實索尿效果一般
第四佢黃既位置在哪?腳內側?腳板底?肚腩?剩係PATPAT? 吾同位置黃都有原因

其實只要佢手腳有黃,姐系有惦過尿,都有機會灼傷嫁
菲菲 2013-3-6 05:01:42 PM
FachuNNanab 發表於 2013-3-5 11:53 AM
黃正常系踩到尿先會黃, 咁佢點解識去到廁所都會踩到尿?

第一你要睇下會吾會自己個廁所太細,佢屎忽大左柯尿 ...

小小識去厠所,應該唔會係踩到尿,
而家用緊木粒...
手同腳板低黃
rannes.qq 2013-3-8 07:23:59 PM
QQ 已經識去廁所都黃呀,,,
但因為佢只係識去左一排所以我都未知係廁所問題定係佢之前黃左未白返
但我都每日幫佢梳下手仔腳仔D毛...希望佢快D白返啦

快速發帖