其實我冇諗到兔仔可以咁大力, 特別係撞門出黎果時

話說佢係咁周圍痾尿, 視我個廁所如無物

然後有日, 發現佢係會係近門口既角位度痾得多, 咁就將個廁所放個去

非常之WORK, 但就發現個問題, 唔知點解個廁所會移晒位

留意佢好耐, 見到原來佢係企係個廁所度撞個籠門, 所以個廁所會郁....

都冇乜野啦, 然後屋企人買左果D波波同空心樹, 入面放草果D

佢為左食草, 就超級暴力咁對待個波....

然後同佢換完廁所

佢仍然好想出黎, 佢一頂度門, 成度門前所未有咁大聲, 同埋撞到...=_= 又唔係話爛左, 只係鎖果條鐵成條向左上....

再之後, 佢企係個廁所上面頂度門, 一頂.....

成個廁所翻騰左一半.....企左係度=___= 好在我換左....唔係隻兔從此變黃....

咁我就將個廁所移到後面-_- 點知佢仍然係返個角位度痾尿.....

真係唔知點做, 而家我放返個廁所係前面, 但又驚佢又整到個廁所企係度果時, 我就真係企左係度....

點解可咁百厭嫁LOL

平時只會係個籠度便便, 而家佢一跳出黎第一時間就係一粒便係佢門口-_-    點丫....

唔識教.....   頭都痕.....   其實我只係想佢識去廁所....   因為我唔係成日係香港, 屋企人對住佢又冇咩耐性   咁搞法我好淆底
syt174698 2013-3-7 08:04:55 AM
你隻兔兔幾大,返左屋企幾耐?你經常唔係香港,咁兔兔邊個照顧?新兔唔好咁快放出嚟,要困住一兩日等佢適應新環境再慢慢教去厠所。
Yuki78 2013-3-7 09:13:53 AM
我隻都好不了多少,係籠時他識去厠所,但都會有些在其他位置!一放出來就行到邊大便到邊,小便更是係櫃邊附近位置去,每次他入回籠便用醋及清潔制洗地下,但第二日又是附近,有次將廁所搬了出來給他,他都只會臭下,之後又在過D位置小便,
Hitan 2013-3-7 09:40:23 AM

其實你不如試下用陶瓷既厠所啦...
重過普通膠廁所好多, 咁佢就冇咁易可以將佢搬黎搬去...

至於撞籠, 既然佢咁想出黎...
你咪由得佢出黎行囉!
初頭係會周圍大小二便架, 因為佢地想將地方私有化...
我個隻初初放佢出籠玩仲大鑊
二話不說就跳上我張床痾尿...
開頭我都好頭痕...
但最後我決定投降, 由得佢...
兼且增加佢既自由度到比佢大半日時間可以自由行
結果, 如事者痾左幾次, 換左我幾張床單之後...
佢發覺佢奸計得呈, 就冇再亂痾 lu...
而家佢已經係 24 小時自由行既兔兔...
而且從來冇喺廁所以外既地方大小便!
只會間唔時我唔理佢, 佢唔高興既時候, 佢就會放一粒硬既便便喺我床尾以示不滿...
其實兔兔真係超醒目...佢地唔係百厭或者同你作對...
只係因為佢地有訴求

freeling820 2013-3-7 10:08:20 AM
你淆底既意思唔會係想唔要佢ma???
教兔兔係要俾d耐性
通常佢地百厭都係想引主人注意
我隻兔兔成日都會曳曳百厭
哄下佢就冇事
當然唔係次次都哄
佢曳得濟我都會俾懲罰佢
就係"坐監"30分鐘
lucass 2013-3-7 10:33:29 AM
乜有陶瓷廁所既咩?
hh0 2013-3-7 10:39:46 AM 來自手機
可以試下用扣固定個廁所位置,防止反厠

raywong521 2013-3-7 12:51:39 PM
兔兔咁好精力,就緊係好想出黎玩啦~有時亂咁痾都係一種訴求
MonicaWong 2013-3-7 01:55:03 PM
既為主人,你有無企係兔仔角度諗點解佢咁百厭、咁瘋癲 ?  試問自己有無做好主人本份 ?  佢撞門,好可能因為你放佢出黎玩0既時間唔夠多,你陪佢時間太少。

雖然佢地係寵物兔,但都有大自然兔仔本性,佢暴力對待個波波,可能佢出於牙痕 或者覺得受威脅所以先破壞佢。你應該俾多d耐性教佢,或者改變你0既做法。例如,我控制唔到佢地咬電線,我咪唯有將電線卷好或者用豬腸包住,防止佢再咬;佢地唔去得0既地方咪用圍欄或者閂房門,總有方法。

你已係佢地0既爸爸,記住要有責任心,等同教一個真正小朋友,耐性+愛心係好緊要,何況兔仔智商等於人0既3 years old~

加油!
sgjkevin 2013-3-7 01:57:46 PM
syt174698 發表於 2013-3-7 08:04 AM
你隻兔兔幾大,返左屋企幾耐?你經常唔係香港,咁兔兔邊個照顧?新兔唔好咁快放出嚟,要困住一兩日等佢適應 ...

而家5個月喇, 佢兩個月果時我玲佢返黎, 平時屋企人照顧開, 但都係幾日, 我就黎要去兩三個星期...=_=

果時我困左佢成個月 ....
sgjkevin 2013-3-7 01:58:31 PM
Yuki78 發表於 2013-3-7 09:13 AM
我隻都好不了多少,係籠時他識去厠所,但都會有些在其他位置!一放出來就行到邊大便到邊,小便更是係櫃邊附 ...

嘩~ 你果隻仲勍張呀><

BTW 張相好似小狗=V=  我果隻都係
sgjkevin 2013-3-7 02:00:39 PM
Hitan 發表於 2013-3-7 09:40 AM
其實你不如試下用陶瓷既厠所啦...
重過普通膠廁所好多, 咁佢就冇咁易可以將佢搬黎搬去...

明白....   只係佢太細隻我未放到佢出黎咁耐, 雖然我都執到同清潔到佢行到既地方都乾淨, 但佢隻野仲可以捐到D地方我係意想不到=_=    ...
sgjkevin 2013-3-7 02:02:38 PM
freeling820 發表於 2013-3-7 10:08 AM
你淆底既意思唔會係想唔要佢ma???
教兔兔係要俾d耐性
通常佢地百厭都係想引主人注意

唔知-_- 未諗到, 又唔會既, 其實我驚冇人理佢會令到佢病

我都想放佢出黎咁耐呀....但我媽試過差D踩左落去, 又因為避佢而差D成個人掛底....好在有個櫃扶住...我幾驚丫果下...

同埋可能因為佢同地板D色一樣= = 都係白色...
sgjkevin 2013-3-7 02:03:17 PM
lucass 發表於 2013-3-7 10:33 AM
乜有陶瓷廁所既咩?

有嫁~~~~~~~~
sgjkevin 2013-3-7 02:04:06 PM
hh0 發表於 2013-3-7 10:39 AM
可以試下用扣固定個廁所位置,防止反厠

就係扣左, 佢都整先西利= =

快速發帖