1P 幣
話說早2~3日前我出左街,,我屋企人見QQ冇糧食就比左幾匙糧比QQ食,,,
(我屋企人事後比我話左好耐)
之後由尋日開始就見到有肓腸便啦,,佢又唔係完全唔食嘅,,只係食小小!!
除左冇食肓腸便之外飲食同屎屎都正常,,
我尋日比返小D糧佢,,,就發現小左D肓腸便,,,
咁我今日就比返正常份量嘅糧比佢啦,,,點知唔夠幾個鐘又發現D肓腸便多返,,
我應該點做呀,,,洗唔洗停一停佢D糧先呀??

同埋我每日都會出街幾個鐘,,
我一出街佢就會亂黎..搞到成個籠都又屎又尿..
但我係度果陣就好好多...點先可以令佢係我出街果陣乖D呀

Cwk 2013-3-7 08:42:24 PM

聽你形容,唔係盲腸便,盲腸便每日得好少
佢似係食得太多糧有軟便(類似腹瀉),尤其佢睇落好細個更加唔可以咁食法
要即刻停糧,如果軟便好多要快D睇醫生
同埋唔好俾零食佢,要食草

wesky 2013-3-7 09:11:32 PM

糧含蛋白質,俾得太多,會有呢種情況 Uneaten caecotrophs
詳細成因及解決辦法:http://petkd.net/thread-17316-1-1.html
健康區置頂文,獸醫醫書內的其中一篇文章

一般減糧,食返多啲草就會正常返
raywong521 2013-3-8 12:38:21 AM
食得太多糧會係咁,減糧就得~

若果可以既話,比兔兔多d時間出黎玩,玩到攰,再入返籠果陣,兔地會悶悶地訓返陣~

同埋都係要慢慢教
rannes.qq 2013-3-8 09:15:49 AM
Cwk 發表於 2013-3-7 08:42 PM
聽你形容,唔係盲腸便,盲腸便每日得好少
佢似係食得太多糧有軟便(類似腹瀉),尤其佢睇落好細個更加唔可以 ...

軟便係咪都好似肓腸便咁樣架???
佢D便便係好似提子咁一串串架
rannes.qq 2013-3-8 09:17:07 AM
wesky 發表於 2013-3-7 09:11 PM
糧含蛋白質,俾得太多,會有呢種情況 Uneaten caecotrophs
詳細成因及解決辦法:http://petkd.net/thread-1 ...

咁我比返小D糧佢食啦...佢除左糧同草之外係冇其他野食架
rannes.qq 2013-3-8 09:20:22 AM
raywong521 發表於 2013-3-8 12:38 AM
食得太多糧會係咁,減糧就得~

若果可以既話,比兔兔多d時間出黎玩,玩到攰,再入返籠果陣,兔地會悶悶地訓返陣~ ...

其實除左我出街,訓覺OR有其他人黎左之外其他時間都會放佢出黎玩架..
我訓覺果陣同有其他人黎左佢又冇事...但我一出完街返黎就會亂哂,,
就算我只係出1個鐘佢都係咁
Insomniahk 2013-3-8 04:55:09 PM
比機會佢獨立
rannes.qq 2013-3-8 07:02:02 PM
Insomniahk 發表於 2013-3-8 04:55 PM
比機會佢獨立

係咪姐係佢習慣左成日同我一齊...我一唔係度就會唔開心所以整亂哂D野呀??

Insomniahk  係呀! 我地屋企都有醋兔 但係要比佢地學習成長自處 依家三隻都唔會咁  2013-3-11 10:10:07 AM

快速發帖