小白差唔多走左一年..
其實我想養一隻兔 仔仔好耐

可以陪朱朱,唔洗咁寂寞
而且放大假既時候,我要返鄉下

以前由細細個小白同朱朱会係一齊去人地屋企寄養
但係..
小白已經唔係到,,
當我返大陸既时候..
唔知点好..
朱朱又咁細膽.突然去一个陌生既地方.又無人陪,,
諗起都好擔心

但係養左既话...
當其中一隻兔兔死左   我又驚兔兔接受唔到
兔爸兔媽..你地覺得我應該養唔養好..

Bube 2013-3-17 04:15:34 AM
如果你偶爾要返鄉下
我就建議你不如買個公仔比佢仲好啦

一來要花時間夾兔   
二來如果2個小朋友夾唔到   咁點搞

我屋企果2個仔  花左好耐時間都夾唔倒
依家佢地分籠住   每個都有一個公仔陪就搞掂晒

WingBe 2013-3-17 01:17:31 PM
5養好D啦...

我覺得真系未必夾到...

如果你陪佢既時間夠既...5洗要多隻都得
貓仔兔 2013-3-17 03:07:14 PM
唔好意思,我記得你!我諗你大個啲至養啦,咁可以更有能力照顧兔兔!多啲陪朱朱就得,好多人都係養一隻(如我),不用太擔心,只要時間分配得好,佢地都唔會悶,加油!
mimkey5566 2013-3-17 11:27:36 PM
Bube 發表於 2013-3-17 04:15 AM
如果你偶爾要返鄉下

佢地唔會咬公仔架??
mimkey5566 2013-3-17 11:37:28 PM
貓仔兔 發表於 2013-3-17 03:07 PM
唔好意思,我記得你!我諗你大個啲至養啦,咁可以更有能力照顧兔兔!多啲陪朱朱就得,好多人都係養一隻(如 ...

我唔知點解我會咁啦...
我死去果隻係仔仔黎

唔知點解我形住想養多隻仔仔..
同埋 唔知係咪我一開始就養左兩隻
突然得返一隻 覺得好空..

唉.. 死啦  我都唔知自己想點..
又想養 但又怕再面對死亡 又驚兔兔可能會接受唔到.

唔知想點
係咪因為我仲係未忘記到死去果隻..
mimkey5566 2013-3-17 11:39:30 PM
如果你偶爾要返鄉下

佢地唔會咬公仔架咩
mimkey5566 2013-3-17 11:39:58 PM
如果你偶爾要返鄉下

佢地唔會咬公仔架咩
mimkey5566 2013-3-17 11:46:56 PM
如果你偶爾要返鄉下

SOR
我以為復唔到
於是再復多次..
點知..

樣衰左..
Bube 2013-3-17 11:55:26 PM
mimkey5566 發表於 2013-3-17 11:46 PM
SOR
我以為復唔到
於是再復多次..

咬係會咬架
所以要搵d 安全既質地
例如芭比 (有膠 頭髮可以食落肚既就唔好喇)
如果兔兔比較暴力
咁要買實淨d 既布公仔都可以

不過記得剪左公仔果個牌 (即係 made in XXX 或連成份果d牌仔)
貓仔兔 2013-3-18 12:12:42 AM
mimkey5566 發表於 2013-3-17 11:37 PM
我唔知點解我會咁啦...
我死去果隻係仔仔黎

可能仲未習慣兔兔離開左,我都有試過,返到屋企,下意識就望下周圍,睇下佢係邊度....之後醒起...佢已經...唉...一切係時間問題...雖然諗起都好傷感
深紅蒼月 2013-3-18 12:22:47 AM
唔好 我當時就是怕大女悶先養多隻 結果一回來就打架雖然後來很辛苦先夾到 但如果知後果就一定唔會 如果夾唔到 你等如要花2陪心血來照顧  我現在夾到都唔可以一起往 只可以一起出來玩 平時都是一隻各自各 千萬唔好用人思想覺得她們會悶
wesky 2013-3-18 12:23:56 AM
我同你差唔多, 暫時都唔諗住養多隻, 唔想因為純粹想搵多隻黎陪波波而養
一切隨緣~~ 有時間陪佢多啲~
mimkey5566 2013-3-18 12:24:20 AM
貓仔兔 發表於 2013-3-18 12:12 AM
可能仲未習慣兔兔離開左,我都有試過,返到屋企,下意識就望下周圍,睇下佢係邊度....之後醒起...佢已經... ...

OK...
唯有再嘗試用時間黎淡忘啦...
可能唔會再有咁既諗法..
raywong521 2013-3-18 01:24:19 AM
我巳前養左兩隻,一隻走左,另外果隻傷心過度,跟住走埋........之後我又再養過一對兔兔,重新夾過,但我係養之前,巳經諗定,若果夾唔到,唔好勀強,同埋,我做定心理準備,要花大量既時間夾兔,唔可以心急~

若果夾唔到,就要分開兩個籠,樣樣都要做兩份.........仲要睇到實,夾唔到既話,佢地唔妥對方,一見面就會打交........

若果有時返鄉下,行開行埋,無咁多時間,真係可以試下搵公仔陪下兔兔,兔兔都會揀公仔,有d公仔佢地會比較鐘意,有d佢地會唔鐘意,要揀配件比較小既,果d太細既膠眼,膠鼻都唔得,驚兔兔吞落肚

快速發帖