Hello,我係Dor Dor媽,唔知大家仲記唔記得
因為唔記得login detail所以開左個新A/C

話說我家另一隻兔兔寶寶由買到body check幾次,都check到話係女仔
不過前排比我發現佢有蛋蛋係男仔黎嫁,宜家七個月倒,月尾去絕育喇!

絕育前呢排屋企日日簡直打扙咁濟,寶寶心情勁暴躁,半夜成日dum地
尿尿噴到四圍都係,尿橫遍野......

可能知道就快要公公,呢兩晚情況更加嚴重
一比新草無耐就即刻係草堆尿尿,換過再痾,痾完再換...... (係要有一篤係d草倒,其他廁所)

你地d兔兔未絕育前都會咁嗎?

wesky 2013-3-17 11:27:27 AM
尿橫遍野......

未絕育前會噴尿,  dump 地都有, 無你咁嚴重

忘記login 可以到:
http://petkd.net/plugin.php?id=la_contact_dzx:la_contact
Bo_Bo 2013-3-17 12:00:46 PM
wesky 發表於 2013-3-17 11:27 AM
尿橫遍野......

未絕育前會噴尿,  dump 地都有, 無你咁嚴重

係呀,因為佢係草埋尿尿,之後扯D草就會彈到D尿尿周圍都係......
幸運既就係寶寶唔會係籠外尿尿
Hitan 2013-3-17 12:37:56 PM
我衰仔絕育前後基本上冇分別...
亦唔覺佢有性情大變同嘖尿...
只係絕育之後佢嬲左我大半日, 每次見到我都用個屁股對住我, 又唔彩我...
直到我攞盆菜出黎
WingBe 2013-3-17 01:20:05 PM
其實系咪5中2你d草喳????
Bube 2013-3-17 01:31:07 PM
小朋友心 諗:   我痾左尿尿響草草度架喇
                         你地唔好搞我d草草架~!!!
                          d  草草係我既~

以上內容只係我既猜測    會唔會同霸地盤有關= =?
Bo_Bo 2013-3-17 01:40:14 PM
WingBe 發表於 2013-3-17 01:20 PM
其實系咪5中2你d草喳????

唔係呀,佢好鍾意食,有尿都照食......
Bo_Bo 2013-3-17 01:41:53 PM
Bube 發表於 2013-3-17 01:31 PM
小朋友心 諗:   我痾左尿尿響草草度架喇
                         你地唔好搞我d草草架~!!!
              ...

係呀係呀!我成日都覺得佢係咁諗
我同佢講,你D草鞋烚烚我唔至唔搶你
Bube 2013-3-17 01:46:53 PM
Bo_Bo 發表於 2013-3-17 01:41 PM
係呀係呀!我成日都覺得佢係咁諗
我同佢講,你D草鞋烚烚我唔至唔搶你 ...

哈哈哈
鞋烚烚都算啦
仲要有佢地d尿真係送比我都唔要

咁不如你用毛巾索一索d尿
唔好換草草  等佢地安心d?!

Bo_Bo 2013-3-17 02:50:10 PM
Bube 發表於 2013-3-17 01:46 PM
哈哈哈
鞋烚烚都算啦
仲要有佢地d尿真係送比我都唔要

我驚佢食左尿尿草會對身體唔好,所以都會換新比佢
話時話,兔兔如果飲返到自己尿尿會有問題嗎啡?
all_loving_it 2013-3-18 05:32:55 AM
Bo_Bo 發表於 2013-3-17 02:50 PM
我驚佢食左尿尿草會對身體唔好,所以都會換新比佢
話時話,兔兔如果飲返到自己尿尿會有問題嗎啡?{:3_100 ...

食返有尿尿既草, 對兔兔既健康黎講一定唔好, 會有影響, 因為兔兔係透過排尿將身體既毒素排出體外, 所以尿尿本身有細菌同一定既毒素, 再加上尿尿本身係有刺激性, 咁可想而知食返落肚係點一回事

你換個新既草係岩

如果你換極佢都係新草上尿尿, 你不如考慮用草架, 個架大細唔夠兔兔坐上去/企上去尿尿會較好

我只豬腳薑都係同你只新兔兔一樣, 唔係草堆上尿尿唔安樂, 有新草起碼要尿一次先滿足, 所以, 我後尾都用架裝草, 唔係佢食得尿草多, 就無益
all_loving_it 2013-3-18 05:36:20 AM

尿橫遍野

未必關有無絕育既事, 有某部份兔兔就算無絕育都唔會咁樣

有部份絕左育都會噴尿

只可以話因兔而異
Bube 2013-3-18 08:36:20 AM
我依家都用草架
不過買草架又要揀一d 佢跳唔倒上去痾果d

我都換左幾種草架先得

ps:   佢地有時會跳上草架偷偷尿尿
Bo_Bo 2013-3-18 10:41:40 AM
all_loving_it 發表於 2013-3-18 05:32 AM
食返有尿尿既草, 對兔兔既健康黎講一定唔好, 會有影響, 因為兔兔係透過排尿將身體既毒素排出體外, 所以尿 ...

其實寶寶都有用過草架,不過成日跳上去
我驚佢個kick到腳最後都係收起左
琴日岩岩又試左個新外置草架,觀察中
Bo_Bo 2013-3-18 10:43:46 AM
all_loving_it 發表於 2013-3-18 05:36 AM
尿橫遍野

未必關有無絕育既事, 有某部份兔兔就算無絕育都唔會咁樣

無錯,所以我宜家等緊睇下絕左育之後有係幫助先
如果都係咁就再諗辦法or認命了

快速發帖