諗住去Dr. Hugh 同仔仔絕育
想問下絕完育有冇咩特別注意?餵藥難嗎?
我怕自己一個搞佢唔掂……
有朋友建議我帶佢去pet's cafe度由佢帶阿仔去絕育同照顧佢幾日……我又唔知咁好唔好
hh0 2013-3-18 09:00:30 PM
仔仔簡單同康復快D,食藥用針筒餵的,唔難既,眼明手快就得喇,基本上手術後當天籠內提供草、菜、水、少許糧,籠底舖層草俾兔兔安靜地休息下就好了。

打算幾時做啊,我幾個月前都搵左dr.hugh幫2隻仔絶育。
wesky 2013-3-18 09:22:27 PM
千萬唔好聽你朋友講.....
kwan104kwan 2013-3-18 09:37:44 PM

做完手術,係咪應該俾佢留係屋企,有番安全感…

all_loving_it 2013-3-18 09:38:23 PM
正常黎講, 照顧絕完育唔會有太大困難, 你主要係觀察佢既傷口有無紅腫發炎, 飲食同便便正唔正常

兔兔係比較緊張既小動物, 如果你擺佢去寵物店照顧, 佢又一邊要康復又一邊適應新環境, 反而令兔兔仲辛苦, 影響心情
raywong521 2013-3-19 12:03:01 AM
隻寵物係自己架啵~緊係自己照顧啦!!今次係有計劃既照顧,唔係突發事件,可以先做定功課,學習如何照顧兔兔,始終兔兔第時病都要餵草粉,要學會照顧兔兔,論壇應該有文章可以比你參考~

wmkcnw 2013-3-19 09:58:48 PM
你朋友講果間係出名黑店. 我帶過BABY去一次, 有蚤. D野QUALITY又差, 又唔平. 仔仔絶育2日己復完, 藥都唔洗食. 女女就要食藥, 1 星期完全好返.
小黑與我 2013-3-19 11:54:33 PM
我阿仔都係喺dr hugh度絕育,返到屋企一個鐘到已正常走動+狂食狂屙,我覺得仔會康復得快過囡,自己睇返ok架喇〜
斑斑媽 2013-3-20 08:36:39 AM

結果book左Dr Hugh下星期六同阿仔去絕育
DomDomPig 2013-3-21 11:53:01 PM
兔兔絕育後係需要你既悉心照料架,相信其他寵物店唔會淨係照顧你隻兔兔囉。而且環境未必乾淨,萬一傷口感染有菌點算呢
建議你請一兩日假照顧兔兔,餵草、草粉、比兔兔飲水都好重要,唔好假手於人呀。

我隻卒卒想當年絕育後帶住個大喇叭,成日想lam自己但又lam唔到,隻手仔click 左起個大喇叭入面呀,又拎唔返出黎,幾陰公呀,好彩我放假睇住佢,發現到咋。

當然,隻隻兔兔唔同啦
斑斑媽 2013-3-30 10:26:44 AM
今天帶左阿仔去絕育……擔心
丫芷^0^ 2013-3-30 12:52:00 PM
加油加油!冇事的!
hh0 2013-3-30 06:51:56 PM
斑斑媽 發表於 2013-3-30 10:26 AM
今天帶左阿仔去絕育……擔心

仔仔應該返左屋企啦,依家好嗎?
斑斑媽 2013-3-30 11:09:18 PM
返去接佢時Dr. Hugh 話佢唔多開心....(兔爸話俾人奄....梗係唔開心)
返到屋企就入籠躲埋一角.....我專程買左d果樹草混俾佢食.....見佢坐左係度....好似嬲左我咁.....
岩岩好辛苦餵左佢食藥
想餵草粉佢就死都唔食.....好彩俾左幾條果樹草佢都肯食....抱番佢入籠已經有黃金出黎.....
但現在仲未見佢飲水.....

快速發帖