28/3/2013更新 :
係依度好多謝各位一直對兔bb同豬腳薑既關心, 向日葵同不倒翁已經搵到新家, 佢地會由同一個家庭領養, 地方好大, 今日同埋新主人同佢地去做左絕育, 手術非常成功, 係等接返佢地既期間, 我陪佢既媽媽去買晒需要既野, 之後佢亦同我返診所睇下依兩姐弟, 等佢地康復之後就可以接佢地返屋企

由豬腳薑所生既5只寶寶同朋友只賓尼女所生5只寶寶, 其中有兩只我自己養返, 另外, 有6只已係早前搵到合適新家繼續生活, 而家仲有兩只尚待領養, 分別係一仔一女, 都係豬腳薑既寶寶, 我已經係待領區post有關資料, 有興趣既朋友可以去睇睇
235749h49ljqwjjqg9u57j.jpg 235750652rrtcr22c2lrb5.jpg

此兔兔是由我家豬腳薑在20-7-2012所生

領養要求 :
1. 申請人必需年滿18歲, 尚未滿18歲的申請人需由家長或監護人代為申請

2. 家中沒有飼養任何貓, 狗, 鳥類, 蛇及爬蟲類的寵物

3. 需安排不少於兩次家訪, 以便了解居住環境是否適合及家庭成員是否同意飼養該兔兔

4. 必需為兔兔安排進行絕育手術, 有關所需費用由申請人負責, 并在絕育當天直接支付給診所
註 : 絕育手術可在毛國界 - Dr. Ma或大圍珍禽異獸 Dr. Tiger進行

5. 每天可提供不少於3小時給兔兔在籠外活動

6. 申請人需承諾可照顧兔兔終老, 即使日後任何原因真的不能繼續照顧兔兔, 需通知本人接回兔兔, 不可將兔兔隨意棄置及轉售

7. 係大家決定申請領養兔兔之前, 請審慎考慮有無足夠能力照顧善待兔兔終老, 兔兔壽命一般有7-10年, 有部份可以有13年, 之前我曾養過一只賓尼兔有13歲!
註 : 能力包括耐心, 愛心, 時間, 精神, 環境, 經濟 (兔兔平日洗費有限, 但若不幸生病, 醫療費方面最少一千幾百, 有部份情況更可能需要一萬幾千)

8. 每日需抽空陪伴兔兔, 了解并觀察佢既需要同健康狀況, 因為兔兔同人一樣有思想, 感情, 感受, 喜好同需要, 佢地一樣需要關懷同陪伴, 以保持身心健康

為左令寶寶儘早適應環境, 所以, 會隨寶寶免費送出用開既大兔籠, 廁所, 一星期份量既糧草

兔兔已在兩個月前係大圍珍禽做左body check同驗血, 報告結果身體健康良好

hh0 2013-3-19 09:48:46 PM
見親D bb都係咁可愛,希望2只快D搵到合適既新家
all_loving_it 2013-3-19 10:00:08 PM
hh0 發表於 2013-3-19 09:48 PM
見親D bb都係咁可愛,希望2只快D搵到合適既新家

係呀!  佢地好可愛!

向日葵佢性格好好, 完全唔怕人, 好純, 完全無脾氣

有d似總理
hh0 2013-3-19 10:02:24 PM
邊隻叫向日葵?咁另外一隻叫咩名?
all_loving_it 2013-3-19 10:10:33 PM
hh0 發表於 2013-3-19 10:02 PM
邊隻叫向日葵?咁另外一隻叫咩名?

向日葵係白色, 女仔, 即係返版豬腳薑

另一只啡白色, 係男仔, 叫不倒翁, 叫佢做不倒翁係因為佢就係比豬腳薑準備踼出籠果只, 但佢仍然好勁, 大左唔怕豬腳薑  佢好努力想打動豬腳薑, 但依然失敗
Hitan 2013-3-19 10:24:21 PM
唔好意思,呢個 comment 完全唔關領養事

因為我隻仔從來冇做過 blood test,普通 body check 又唔會專登幫你抽血...
但我好想幫佢每年做一次,起碼有起咩事上黎可以預早知道
所以想問關於 blood test 既問題:

1)大圍做 blood test 除左 test 肝腎功能仲會 test 啲乜?例如佢地會唔會驗埋某啲病毒既抗體,血液鈣含量,cancer markers 等
2)所謂肝腎功能實質佢地係驗邊幾隻 factor?
3)blood test 完幾耐之後先有 report? 佢地係 send 去外國 test 定點?
4)佢地會喺邊條血管抽血?需要麻醉嗎?

麻煩晒
all_loving_it 2013-3-19 10:48:58 PM
Hitan 發表於 2013-3-19 10:24 PM

因為我隻仔從來冇做過 blood test,普通 body check 又唔會專登幫 ...

正常黎講如果就咁做body check係唔會有驗血, 其實, 平日新兔兔黎到, 我都係自己同佢check, 因為基本上檢查用既工具我本身都有, 都可以聽到佢腸聲, 檢查到佢耳道有無問題, 發現有問題, 先會同佢見醫生

事實上, 豬腳薑寶寶既年紀一般都唔會驗血, 但因為我係街執到, 佢有左, 我擔心佢係近親繁殖, 會有先天性問題, 所以先會同佢驗血

驗血之中可以驗好多野, 要驗咩項目可以選擇

而家寶寶方面我同佢地驗血常規, 血小板含量, 其中仲有 :
HCT
HGB
MCHC
WBC
GRANS
PLT
RETICS

血含鈣量, 肝腎功能, 有無貧血之類

有部份會係香港做, 如果係特定項目就要send去外國

你係香港?  其實你可以直接同大圍或當地獸醫了解, 因為唔同醫院佢地既做法有別
all_loving_it 2013-3-19 10:53:18 PM
Hitan 發表於 2013-3-19 10:24 PM

因為我隻仔從來冇做過 blood test,普通 body check 又唔會專登幫 ...

抽血絕大部份都係係耳仔到抽, 有少數會抽大脾, 唔需要麻醉
小黑與我 2013-3-19 11:52:14 PM
我鍾意左邊嗰隻呀〜 好想咀佢個咀咀
Twinklesin 2013-3-20 12:19:41 AM
兩隻都好可愛呀....兩隻都圓古碌禁....
希望可以嚴選新主人比佢地一個幸福既新屋企~
all_loving_it 2013-3-20 12:40:53 AM
Twinklesin 發表於 2013-3-20 12:19 AM
兩隻都好可愛呀....兩隻都圓古碌禁....
希望可以嚴選新主人比佢地一個幸福既新屋企~
...

係呀, 我會審慎領養家庭

之前都有人申請過, 不過, 我覺得唔係太合適!
raywong521 2013-3-20 01:00:15 AM
希望快d搵到適合既人選領養向日葵,不倒翁啦~
lucass 2013-3-20 02:55:02 AM
兩隻都好得意
Hitan 2013-3-20 06:17:10 AM
all_loving_it 發表於 2013-3-19 10:48 PM
正常黎講如果就咁做body check係唔會有驗血, 其實, 平日新兔兔黎到, 我都係自己同佢check, 因為基本上檢 ...

唔該晒呀!
其實我未番到香港...
只係想問定先 :p

我一直都想幫我隻仔做個全面啲既 body check...
因為之前喺香港, 喺美國做既 body check 基本上我自己喺屋企都全部可以幫佢 check 晒...
心諗既然比得錢出去比醫生 check, 點解唔索性做個全面啲, 自己喺屋企 check 唔到既野...
特別係我覺得最起碼都要喺兔兔健康既時候幫佢做一次 blood test...
咁樣第時有起咩事上黎都可以有多個參考指數 (因為呢啲指標實有 individual variation, 所以最好就係同一隻兔兔做比較)...
不過呢, 之前喺呢邊同佢個 vet 講開...
點知一口比佢拒絕左...
個 vet 同我講...
兔仔抽血要麻醉唔係幾好, 而且我個衰仔咁細個唔會有事喎 (其實佢都唔細, 都兩歲幾喇!)...
但我知道唔係所有地方都會麻醉兔仔去抽血...
技術好既醫生係應該可以喺手/腳/耳仔度抽而唔會 stress out 兔兔...
所以想打聽吓你去嗰間診所用咩方法幫你啲寶寶抽血...

P.S. 我點都諗住番到香港會帶佢去第一次醫生...
但打電話去 book Dr. Ma 既時侯個 receptionist 乜都答唔到我...
邊度抽血又唔知, 駛唔駛麻醉又唔知

Twinklesin 2013-3-20 11:39:43 AM
all_loving_it 發表於 2013-3-20 12:40 AM
係呀, 我會審慎領養家庭

之前都有人申請過, 不過, 我覺得唔係太合適!

因為我見其他果D想領養兔兔既人都有點奇怪....隻隻都話有興趣
果頭放D hamster 出離叫人養, 呢頭就去領養兔兔

快速發帖