不如大家分享下你養緊咩種類兔兔, 幾大同幾重丫

品種: 賓尼兔
年齡: 8個月大
體重: 2.56KG (唔知算唔算正常呢...)
wesky 2013-3-24 08:21:30 PM
佢個樣好傻啊
ching` 2013-3-24 08:35:25 PM
係lor XD 佢個樣好蠢
我忘了兔仔幾重..<----冇人性的AR MA...
freeling820 2013-3-24 08:40:38 PM

佢叫mo仔
雖然叫mo仔,不過其實佢係女仔黎架!
年齡: 1歲10個月
體重: 2.35KG
kittyz 2013-3-24 11:47:49 PM
勁勁勁得意呀
大大舊xd
Bo_Bo 2013-3-25 12:05:24 AM
wesky 發表於 2013-3-24 08:21 PM
佢個樣好傻啊

係呀, 佢個樣真係勁蠢, 又肥
Bo_Bo 2013-3-25 12:07:33 AM
freeling820 發表於 2013-3-24 08:40 PM
佢叫mo仔
雖然叫mo仔,不過其實佢係女仔黎架!

嘩嘩... 對比落原來我個隻咁大份...
raywong521 2013-3-25 12:46:47 AM
阿囡係侏儒妹,有1.5kkg,係診所磅既~屋企個磅壞左,遲d買返個磅先可以幫阿仔磅重呢~
happyyuki 2013-3-25 12:54:21 AM
忌廉賓
1歲5個月
賓尼
2.3KG

Bo_Bo 2013-3-25 09:59:55 AM
死啦...我隻寶寶係咪痴肥...同其他賓尼比較佢咁重既...
freeling820 2013-3-25 05:04:41 PM
Bo_Bo 發表於 2013-3-25 12:07 AM
嘩嘩... 對比落原來我個隻咁大份...

大份少少啫
食得是福
貓仔兔 2013-3-26 12:23:05 AM 來自手機
壞蛋兔係獅子兔有1.3x咁重
unik 2013-3-26 11:07:24 AM
乜兔仔有幾重都係參考下架姐
香港分辨兔種既方法比較少,  侏儒/貓貓/獅子/賓尼/家兔等等
比如話賓尼都有侏儒 (荷蘭) 種,  或者肥肥咁巨型既法國種
再加上混種比較普遍,  所以某D種既 "標準體重" 係唔岩用架

例如我屋企既ToJai,  曾經有1.5kg,  當時係Betty睇症,  話兔仔係純侏儒,  正常係1kg上下,  1.5有d偏肥
之後我就迫ToJai響屋企跑多D幫佢減磅
後黎上網查多左資料,  我有些少懷疑ToJai比起侏儒,  更加似係大一個圈既波蘭兔
只係香港分法傾向將波蘭兔歸入侏儒/迷你兔咁解

所以最緊要都係兔仔精精神神,  食得屙得,  體重唔好變化太大就得
raywong521 2013-3-26 12:53:16 PM
同埋而家我地養緊既兔兔,好多時都唔係純種~而家多數都係混種,好難用純種既標準體重來衡量~
KathyChan 2013-3-26 04:31:33 PM
呀b 係獅子mix 左少少賓尼,
2歲幾~1.65 kg

快速發帖