我想問下兔仔腳倉點先可以令果個位生返D毛?
我上網睇話要買軟墊比佢跑多D先會好~
我已經睇左3次DR.MA啦
但吾知點解又流返血~
但已結左蕉 咁姐係仲有冇事?我已幫佢茶外用藥膏
籠到已有VETBED
求各位幫下手 好驚T_T
我已訂左玩樂墊 咁係咪真係有效T_T見到兔仔隻腳係咁震好痛咁 好心痛牙
因為我已經睇左3次醫生 D錢全部我出 因為我仲係學生,所以山窮水盡了~~~
wmkcnw 2013-3-25 12:20:03 PM
你個籠唔啱先生腳瘡. 要平底個D, 仲要舖木糠.
飯v3v 2013-3-25 12:22:46 PM
wmkcnw 發表於 2013-3-25 12:20 PM
你個籠唔啱先生腳瘡. 要平底個D, 仲要舖木糠.

我係平底仲有VETBED放底~~~VETBED上仲有木糠= =
wesky 2013-3-25 12:44:30 PM
軟墊要買,買埋圍欄,俾多啲地方佢走動,
有Vetbed就唔好用木槺,木槺唔夠Verbed軟,加左上去仲衰,腳瘡無毛好易刺傷
成日係個籠度,唔多運動,腳瘡好難好
除左地下硬,腳板與地面摩擦力大,運動太少亦係引致腳瘡的主要因素
飯v3v 2013-3-25 01:02:42 PM
wesky 發表於 2013-3-25 12:44 PM
軟墊要買,買埋圍欄,俾多啲地方佢走動,
有Vetbed就唔好用木槺,木槺唔夠Verbed軟,加左上去仲衰,腳瘡無 ...

我想知圍欄係邊到買?我搵唔到~
咁用環保紙果隻會唔會好D?
我原本係用環保紙果隻 但係牙爸買錯左成大包木槺返黎~
我買左ABC墊嫁~但兔協話其實ABC墊都幾硬 所以我已經訂左玩樂墊啦~
咁E+可以用D咩控制住個傷口?因為果D墊要星四先到
Suzanne 2013-3-25 01:53:29 PM
圍欄是但一間寵物店都有, $500 - $600左右。

唔知你兔兔腳瘡係幾多grade呢?
我個仔仔佢個腳枕差不多去到grade 2.

我圍左一個範圍俾佢24小時可以活動,
之餘,佢活動的範圍都用兩張疊住的玩樂墊鋪係地下。
佢籠度係鋪迷你墊。

當然每晚仲要搽藥膏。

前幾日去睇馬醫生,
佢話已經stable左啦~~

你而家可以做的是,
聽版主建議, 唔好鋪木糠係vetbed度,
真係會整親。

仲有,
兔協既玩樂墊有d貴。
我去出邊賣地墊果d鋪, 佢地賣o既布地墊,
其實同玩樂墊一樣,
一張都係一百三十幾蚊咋~~~

希望你兔兔快d穩定落黎啦!
wesky 2013-3-25 01:57:29 PM
飯v3v 發表於 2013-3-25 01:02 PM
我原本係用環保紙果隻 但係牙爸買錯左 ...

圍欄可以去旺角 Q 兔, 幾平
環保紙粒?? 紙粒比較硬, 都唔好用啦
梳鬆腳板既毛, 有ABC 墊就用住先, 到時先換返玩樂墊~
VeraC 2013-3-25 02:03:21 PM
飯v3v 發表於 2013-3-25 01:02 PM
我原本係用環保紙果隻 但係牙爸買錯左 ...

圍欄旺角Q兔都有, 好似200蚊左右
飯v3v 2013-3-25 02:15:31 PM
VeraC 發表於 2013-3-25 02:03 PM
圍欄旺角Q兔都有, 好似200蚊左右

旺角Q 兔200蚊有幾多個?
飯v3v 2013-3-25 02:21:20 PM
Suzanne 發表於 2013-3-25 01:53 PM
圍欄是但一間寵物店都有, $500 - $600左右。

唔知你兔兔腳瘡係幾多grade呢?

我兔仔GRADE 3啦 我超級擔心
但真係冇錢睇醫生t_t
呢2-3個月都洗成5千幾係兔仔到咁制
比屋企人小爆
我超級擔心牙t_t
遲下我仲要出國留學 呀媽陪我   我唔知牙爸會唔會唔理隻兔,特別係清籠呢1步........
raywong521 2013-3-25 02:23:35 PM
唔好用木糠喇~一般木槺會影響兔兔既呼吸系統,同埋d木糠都幾硬,兔兔腳瘡位巳經無毛,再比d利口野介親,又跟手發炎架喇~

幫兔兔梳返鬆腳底既毛毛,同埋睇下可唔可以用附近既毛毛,遮返住個腳枕位~

買個圍欄,我對兔兔都係用圍欄,要比多d空間兔兔,比d空間兔兔走動,越唔郁,越難好架~

玩樂墊,又或者出去買布墊,有好多種siza,你睇下自己要幾大張既,我有時就幾張細咁用,又或者用一整張大墊的,因為我其中一隻兔兔唔係咁生性,會尿係d墊到,我要日日洗,先夠衛生

飯v3v 2013-3-25 02:31:11 PM
raywong521 發表於 2013-3-25 02:23 PM
唔好用木糠喇~一般木槺會影響兔兔既呼吸系統,同埋d木糠都幾硬,兔兔腳瘡位巳經無毛,再比d利口野介親,又跟手 ...

點樣梳返鬆?
冇事果隻腳洗唔洗咁做嫁?
我好驚梳果陣整到佢傷口牙T_T點算t_t
Suzanne 2013-3-25 03:21:09 PM
你要留學幾耐架?

你爸爸係咪可以照顧到,
飲食上、起居上,
及至病了係咪識帶佢去睇醫生。

我有少少WORRY.

飯v3v 2013-3-25 06:50:58 PM
Suzanne 發表於 2013-3-25 03:21 PM
你要留學幾耐架?

你爸爸係咪可以照顧到,

我都唔知~
話唔定係移民
我諗住比兔協 但話排期要到9月
但我7月就要走....
ching` 2013-3-25 09:25:03 PM
.....又兔協.. 你去邊AR..?
唔可以考慮帶埋兔兔去...? 你明唔明有幾可憐..

快速發帖