1P 幣

琴日梳完今日籠入面又見到好多毛球,我好驚佢食得太多...但日日梳極都有..
有時d毛球同d草溝埋跟住兔兔就唔會再食..搞到要倒左佢..

日日如是,佢係咪換毛?
如果係屋企梳d毛飛得太勁,事後工作好麻煩..汁毛都汁到眼花.....
1.想問下大家兔仔換毛個時,大家會唔會帶佢出門口擺張台幫佢梳定直接拎去寵物店比人梳毛??
2.我有皮膚敏感同鼻敏感...所以每次都帶口罩先同佢梳毛..同要即刻食藥..呢個情況我係咪應該拎去寵物店比人梳毛??
3.依家係用日本ab小動物專用針梳,梳極都梳唔走哂D死毛其實係咪要用個D按摩梳??求推薦把梳死毛既梳...
4.兔仔條尾個到打哂結咁..估計係因為佢平時一去次所就整濕所以先打結..請問應點樣處理?

唔該哂大家..

wesky 2013-3-29 04:41:35 AM
1&2. 可以既話儘量係屋企完成, 始終去寵物店會有壓力, 兔仔一驚腸就郁得慢 = =
   著長袖衫,帶埋手套得唔得呢?有冇家人可以幫手?放上枱會定啲既
   你講到佢甩毛甩得咁勁,冇可能日日拎出去梳
3. 針梳加直梳都夠,順方向再反方向來回梳,天氣熱時同佢剪短啲毛(寵物剪毛機, 可控制剪剩長度)
 你屋企需要空氣淨化機,保持空氣流通,每日吸塵
4. 修一修剪就可以

兔兔食得毛多, 會令腸蠕動減慢, 所以要好勤梳先得
raywong521 2013-3-29 01:30:26 PM
有一隻梳,係專梳死毛的,d毛會黏住係把梳到,唔使飛到四圍都係~把梳淋淋地既
雪比ma 2013-3-29 07:05:08 PM
wesky 發表於 2013-3-29 04:41 AM
1&2. 可以既話儘量係屋企完成, 始終去寵物店會有壓力, 兔仔一驚腸就郁得慢 = =
   著長袖衫,帶埋手套 ...
D毛痴到成衫都係,通常點樣解決???係咪用痴塵碌??
直梳係咪專用除死毛個把??
用針梳梳全身,見到有結就用直梳???同埋軟毛刷/按摩刷有咩用?有無必要買?
雪比ma 2013-3-29 07:07:05 PM
raywong521 發表於 2013-3-29 01:30 PM
有一隻梳,係專梳死毛的,d毛會黏住係把梳到,唔使飛到四圍都係~把梳淋淋地既 ...

求圖OR名/牌子...係邊到可以買到ga???
wesky 2013-3-31 12:28:41 PM
雪比ma 發表於 2013-3-29 07:05 PM
D毛痴到成衫都係,通常點樣解決???係咪用痴塵碌??
直梳係咪專用除死毛個把??
用針梳梳全身,見到有結就用直梳 ...

用痴塵碌~
基本上針梳反覆梳都夠, 打結先用直梳
雪比ma 2013-3-31 06:14:13 PM
wesky 發表於 2013-3-31 12:28 PM
用痴塵碌~
基本上針梳反覆梳都夠, 打結先用直梳

好啦,咁我keep住同佢梳,睇下會唔會好d,但係始終肚仔佢都唔比我梳..
btw唔該哂你~~!!

快速發帖