大家好本人想知道有關兔兔呼吸道感染的問題(例如康復情況,生活問題,食野方面)
我知道每隻兔兔嘅身體狀況都吾同,我只是想了解下,想各位兔媽兔爸可以分享下
萬分感激
Suzanne 2013-4-24 05:01:21 PM
我分享先啦。

我個女女天生怕凍,所以天氣轉,或者開冷氣都會不幸中招。

其實如果早D發現早D帶兔仔去睇,只要一星期左右就會完全康復。
唔知其他兔仔係咪咁,
我個女呼吸道感染時,除左打"乞痴"、鼻塞塞、有鼻涕之外,
食慾如常,
無咩大變化。
但係我見醫生開藥都會開一D幫助腸道蠕動o既藥,
以保萬全。

行為方面,
明顯地無咁活躍。

至於日常生活方面,
通常佢打完乞痴之後,可能因為有鼻水或者鼻涕,
佢會馬上洗面。
我會即刻用TISSUE幫佢抹個鼻仔,
唔好俾佢將鼻水鼻涕high到去耳仔度,
怕有感染。
另一方面,
我都將佢同另一隻兔兔隔離,
以防傳染。

我個女女兩次都係一星期左右就好返,
好返後生活如常,
無咩特別。

我想補充一點,
有感冒唔好拖,
醫生話感冒會引致側頭或者中耳炎架~~
MIA 2013-4-24 05:41:10 PM
在書中話通常要治癒已感染的兔子是不可能的,但是可用抗生素來穩定牠們的病情
我果隻都係食兩種抗生素同滴抗生素眼藥水
Suzanne 2013-4-24 05:45:00 PM
MIA 發表於 2013-4-24 05:41 PM
在書中話通常要治癒已感染的兔子是不可能的,但是可用抗生素來穩定牠們的病情
我果隻都係食兩種抗生素同滴 ...

下...............?!!!

眼藥水???
MIA 2013-4-24 06:09:25 PM
Suzanne 發表於 2013-4-24 05:01 PM
我分享先啦。

我個女女天生怕凍,所以天氣轉,或者開冷氣都會不幸中招。

嗯!見你話將另一隻兔兔格離?即係大家住係同一間屋?但另一隻就放佐係房?
MIA 2013-4-24 06:19:12 PM
Suzanne 發表於 2013-4-24 05:45 PM
下...............?!!!

眼藥水???

係牙,因為呼吸道感染眼睛帶點發炎
Suzanne 2013-4-24 06:21:10 PM
MIA 發表於 2013-4-24 06:09 PM
嗯!見你話將另一隻兔兔格離?即係大家住係同一間屋?但另一隻就放佐係房? ...

同住一間屋,一個係客廳一個係飯廳。格隔的意思是唔俾佢地接觸..

但我唔明點解話無得醫..........
貓仔兔 2013-4-24 06:27:54 PM
我都分享下,我懷疑買壞蛋返黎他已有上呼吸道感染,佢會間中打噴嚏,初頭以為係啲草碎整到佢,但有次成粒鼻涕噴左落地,立即帶佢睇dr.,但係好轉幾日又黎過,所以轉dr.ma,佢攞左兔兔啲鼻涕驗,發現佢本身有兩隻菌潛伏,有隻係會令佢側頭,所以我好擔心,結果佢睇左三次dr.至好返,精神ok,但輕左,我覺得天氣轉熱佢會病發,所以聽dr.話24度或以上都會開冷氣,亦睇情況開風扇同用冰種(個人意見),dr.提左如果鼻水笠痴痴就要留意佢係咪返發。
薬有抗生素,蠕腸藥,纖維膏同收鼻水薬水,不過無試眼藥水。
衰仔(00) 2013-4-25 10:46:19 AM
我家肥b都係一直有上呼吸道問題...一直睇開dr ma..曾經試過睇多個醫生,佢就會開隻抗生素眼藥水,
因為上呼吸道問題嚴重小小就會令到淚線塞左...所以就要滴抗生素眼藥水!
另外dr ma話肥b既上呼吸道問題係因為佢好容易緊張,天氣一轉,佢就會好容易打黑痴個d,
就好似人既鼻敏感甘...知道佢有鼻敏感之後我會買d對上呼吸道問題有幫助既食品俾佢.
如一d香草,好似薄荷葉&鼠尾草,呢d食物都可以幫助佢舒緩,
而馬馬都有講過肥b係未必會醫得好,,,就算醫好都會好容易番發...
所以我會盡樣用可以做既方法令佢冇甘辛苦,真係同人類既鼻敏感好似..
MIA 2013-4-26 01:19:28 AM
Suzanne 發表於 2013-4-24 06:21 PM
同住一間屋,一個係客廳一個係飯廳。格隔的意思是唔俾佢地接觸..

但我唔明點解話無得醫..........

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!Hx ... w--/article?mid=386
我都係係呢個網址參考兔兔呼吸道感染
MIA 2013-4-26 01:32:48 AM
衰仔(00) 發表於 2013-4-25 10:46 AM
我家肥b都係一直有上呼吸道問題...一直睇開dr ma..曾經試過睇多個醫生,佢就會開隻抗生素眼藥水,
因為 ...

嗯!甘你醫佐幾耐?
會吾會傳染到俾其他兔兔
MIA 2013-4-26 01:33:46 AM
貓仔兔 發表於 2013-4-24 06:27 PM
我都分享下,我懷疑買壞蛋返黎他已有上呼吸道感染,佢會間中打噴嚏,初頭以為係啲草碎整到佢,但有次成粒鼻 ...

嗯!甘你醫佐幾耐
sal 2013-4-26 12:22:54 PM

我有兩隻兔兔有呼吸道感染:
一隻食左半年抗生素好返
一隻食左抗生素就快一年都未好返曬,但佢食得玩得有增磅,試過食埋敏感葯都無用。
衰仔(00) 2013-4-27 10:00:51 AM
MIA 發表於 2013-4-26 01:32 AM
嗯!甘你醫佐幾耐?
會吾會傳染到俾其他兔兔

其實佢一直都未斷尾架....
不過好在佢係吾會傳染,其實上呼吸道病有好幾種!
有D會傳染,有D就吾會
MIA 2013-4-27 07:05:48 PM
衰仔(00) 發表於 2013-4-27 10:00 AM
其實佢一直都未斷尾架....
不過好在佢係吾會傳染,其實上呼吸道病有好幾種!
有D會傳染,有D就吾會 ...

其實我自己屋企都養緊一隻兔仔,前排係我男友屋企附近汁到隻兔仔,現在放係我男友家,(已經睇佐醫生有呼吸道感染)
都醫佐一段時間~我家人成日問我幾時可以帶隻兔兔返屋企,但我怕會傳染比另一隻兔兔
好多時我都想帶隻兔兔返屋企,因為我feel到男友家人吾多中2,怕兔兔0既菌會演變新菌,我男友話吾洗理佢屋企人,有咩事佢會頂,兔兔吾準搬走!
不過我係到諗將兩隻兔兔格離但係同一個空間生活,會吾會係空氣中傳染到比另一隻兔兔呢?
我又冇問過醫生,醫生知道有病0既兔兔放佐係我男友家而無拎返去自己屋企,無同屋企果隻兔兔接觸過,醫生只係話very good

快速發帖