我已經受夠了,就算我病阻,收夜十二點,返家都放佢陪佢
每月送禮物,新玩具,都試過用手餵糧,
佢只會係怕怕時(例如陌生環境,見到第二d兔)先只躲去我度
平時就會無啦啦衝來咬我,抱就唔駛講,必咬,我好生氣
為何我無私的付出換來這樣
我罸又罸過,忍又忍過
今天罸佢坐牢,還比男友話了一頓,吵架起來
ching` 2013-5-10 03:36:46 PM
樓主AR,冷靜D. 唔知你GE受夠姐係打算點,但其實你GE情況好普遍.我聽過有兔友比兔兔咬到要聯針都有。
要知隻隻兔GE性格都唔同,樓主唔好咁激氣LA 其實佢都係個小朋友來的
y22f 2013-5-10 04:07:09 PM
我既受夠都係唔理佢ja......我想搵人教佢,
在動物界,咬=攻擊 不是嗎?
我心灰意冷了,為何我以前的兔子都黏黏我...
今次卻禁討厭我呢?
y22f 2013-5-10 04:18:01 PM
其實我都好想搵傳心師,但又唔知邊個好
ching` 2013-5-10 04:21:43 PM
其實我家兔兔有時都會咬我..不過佢有時係想要求某D嘢OR 好心急
y22f 2013-5-10 07:28:10 PM
原來好心急都會咬,@@尋日比糧佢食佢又撞來咬我
hh0 2013-5-10 07:59:21 PM
只要做到包容,面對惡兔頑皮兔仍可享受到樂趣的
all_loving_it 2013-5-10 09:11:08 PM
y22f 發表於 2013-5-10 04:07 PM
我既受夠都係唔理佢ja......我想搵人教佢,
在動物界,咬=攻擊 不是嗎?
我心灰意冷了,為何我以前的兔子 ...

你點解要諗得咁負面?  係依個帖我感覺到你好大怨氣

對你而言, 兩年係好長時間, 但對兔兔而言未必如此, 兔兔同人一樣有唔同既性格, 有部份感情豐富既兔兔好鐘意黏人, 有部份好獨立, 有部份因為過去經歷或性格, 防衛心好強

兔兔雖然唔識講野, 但你個心諗咩佢會知道, 你唔應該將而家既兔兔同之前果只去比較, 你咁樣只會同佢距離越黎越遠, 你唔可以期望養既兔兔最終都可以成為你理想中既模樣同個性

你試諗一下如果你男友只會去比較你有咩唔及佢前女友, 你有咩唔好或者你父母認為你比唔上其它兄弟姐妹或其它人既仔女, 你又有咩感受?  你會唔會開心?  定係你會難過?

你兩年其實真係唔算係咩, 佢既行為亦只係好小兒科, 我以前有一只比佢更惡, 養6年都係咬我, 抓我, 我而家只手同腳仲有佢既印記, 仲經常dum籠, 同佢梳毛佢會all尿落我到, 半夜狂掉野堆野發脾氣, 仲有好多你諗唔到, 但我都一樣係咁, 亦仍然同佢玩, 佢咬就慢慢同佢講, 而唔係用懲罰去解決, 到左第7年佢最終於無再咁樣, 到9歲既時候經常坐黎我身, lam lam我

養任何小動物都要有足夠既包容, 唔好怪佢, 亦唔好去埋怨, 學懂包容, 耐心同接納, 亦唔可以要求佢跟你理想而去改變同唔理佢, 你只可以用真誠同耐心去打動佢

KinkiPang 2013-5-10 09:50:59 PM
珊珊,唔好嬲嬲,琴晚水水都咬我!你唔好嬲dumdum啦。佢雖然曳曳,但佢依然很可愛的!白雪雪。
wesky 2013-5-10 10:25:07 PM
嘗試從兔兔角度去諗〜
y22f 2013-5-10 10:30:19 PM
好啦,我原諒佢啦,我返去錫返佢
不過真係好傷心丫,{:soso_e101:}
DomDomPig 2013-5-10 10:56:55 PM
你隻兔兔好靚好可愛呀
我次次幫卒卒加糧,佢都會衝埋黎架,肉緊嘛,你嘗試加糧加草時用另一隻手襟住佢個頭仔啦,模模佢。你唔好嬲你隻兔兔啦。
y22f 2013-5-10 11:07:15 PM
DomDomPig 發表於 2013-5-10 10:56 PM
你隻兔兔好靚好可愛呀
我次次幫卒卒加糧,佢都會衝埋黎架,肉緊嘛,你嘗試加糧加草時用另一隻手襟 ...

咦咦?我隻兔和你兔兔名字一樣-domdom
y22f 2013-5-10 11:19:40 PM
all_loving_it 發表於 2013-5-10 09:11 PM
你點解要諗得咁負面?  係依個帖我感覺到你好大怨氣

對你而言, 兩年係好長時間, 但對兔兔而言未必如此,  ...

我明白啦!我會多d包容
不過希望佢唔好好似你之前隻兔免禁七年先like我啦
兔子生命短暫,想快d享受彼此相愛既時光
貓仔兔 2013-5-10 11:22:33 PM
兔地咬人,有時係同你玩,你餵糧,佢為食,心急咬你都係本性,其實兔兔好驚時會走去你身邊,已經代表兔兔好信任你,你唔好咁唔開心啦,兔兔唔識講人話,太興奮都會咬人,罰佢可能佢會好傷心(因為佢只係想親近你同你玩啫…

快速發帖