我不小心大意地剪了
瞢瞢的腳底毛現可怎樣?
㸱液下有一個一毫子大的位非常紅的並且無毛是皮膚病嗎?
要看E生嗎?
請經驗之人幫忙,我非常憂心!
syt174698 2013-5-10 07:27:23 PM
腳底有無流血?腳底既毛唔駛剪,剛買回來既兔搵獸醫做body check,有問題即刻知道,唔明都可以問獸醫
瞢瞢 2013-5-10 08:33:58 PM
無流血,約了下星期、剪了腳毛牠會生腳蒼嗎?
花芝媽 2013-5-10 08:47:47 PM
佢活動地方先放上ABC膠玩樂地'賤'         唔好比佢走硬地  等腳毛毛出返黎

皮膚睇醫生  當做身體檢查
瞢瞢 2013-5-10 09:40:58 PM
我已由牠全屋走那怎樣放abc膠板?
牠好像有點不開心(可能我剪了牠背及肚子的毛),
牠躲響梳化底下不彩我怎樣好?
瞢瞢 2013-5-10 09:42:54 PM
用地毯可以嗎?
all_loving_it 2013-5-10 10:27:06 PM

腳板毛而家唔剪都剪左, 都無辦法

你唯一可以做既就係兔兔活動既範圍一定要鋪上軟墊, 如果墊材係用紙粒, 木粒, 草粒就改用carefresh或用vet bed,  不過, 天氣好熱鋪vet bed就要開冷氣, 唔係兔兔會好辛苦

如有用廁所, 廁所同籠入面既網格一定要拎走, 唔好用

兔兔本身腳板皮膚好幼嫩, 佢地係靠腳板毛保護, 亦唔同貓狗有肉墊保護, 所以, 你一定要每日仔細檢查兔兔腳板有無整親紅腫之類, 并每日用濕左溫水既毛巾同兔兔清潔腳板同保持干爽

至於會唔會生腳蒼, 依樣好難講, 只可以話無毛比有毛既機會多好多, 總之小心照顧

另你提及兔兔液下有一個一毫子大無毛同真皮膚帶紅既問題, 應該係真菌性真皮膚感染, 係要去睇醫生

因為真菌性好感染係會蔓延, 位置會擴大, 而你下星期先同兔兔睇醫生, 而家天氣熱, 情況會惡化較快, 所以依幾日未睇到醫生既時候, 可以先用生理鹽水同兔兔清潔有問題既部份同用稀釋既碘油消毒用具

真菌性感染同居住環境有影響, 所以, 要注意衛生
瞢瞢 2013-5-11 02:16:09 AM
首先謝謝你詳盡解答,{:soso_e128:}瞢瞢我買了一星期多。係獅子兔女,
我非常勤清潔家居的放牠出來前必吸塵及拖地,但因過兩天放完大假要返工{:soso_e128:}了所以怕牠熱同佢剪了毛{:soso_e128:}我真的太大意沒看清楚就動手因我怕沒人在家牠會中暑!鐵盒又未有整不到冰箱給牠!我在籠裡放了墊(布)來的可以嗎?若廁所也拎開格網牠會弄污穢腳仔我又要返工到時會不會令腳仔因太長時間無人清潔而弄到好污穢?返了工我不敢開風扇給牠始終危險。

快速發帖