1P 幣

我隻獅子兔PANDA 2個月大,嚟咗我屋企幾日,第一日嚟到就已經有輕咬然後再大力咬我手指,我以為佢探索緊新環境,點知呢幾日都仲係咁,唔只手指,連我塊面都唔放過,會咬我個鼻同眉毛,總之可以咬嘅身體部位佢都會嘗試舔下,再輕咬,再大力咬,不過又未去到會出血嘅程度
我咩都無做,淨係想近距離睇下佢有無鼻水,又或者淨係坐喺度,佢就會好熱情咁舔-->輕咬-->大力咬(雖然都有幾次齋舔),但我明明對佢好溫柔架。。。
我之前養嗰隻兔仔都唔會咁,唔係比較,而係之前嗰隻會好正常咁,我抱佢/做D佢唔like嘅野先會輕咬,完全符合一般兔兔嘅行為,宜家PANDA就係唔係都輕咬,我上網search咗好耐都唔知點解,請問各位大大有無D咩想法/經驗可以分享下?

wesky 2013-6-27 12:02:26 PM
日子仲短,對你仲好陌生,先建立良好關係
yancyan520 2013-6-27 05:06:50 PM
兔兔仲細丫,對你認知又唔多,慢慢陪同佢成長啦~佢會知你鍚佢對佢好
舔/輕咬/大力咬佢想感覺下係咩,兔兔係好有性格的動物
好似我八妹呢..我訓向地下都會兜野踩落我個頭度過佢想去既地方=.=...
估佢唔到
Insomniahk 2014-9-5 04:19:03 PM
好似小朋友
用咬來試環境
要教呀!
大咗仲咬你會出血啦
Yuki78 2014-9-7 02:25:32 PM
要同他説這是不可以!以前我家妹妹都會周圍咬野,我會告訴他這是不可以及用手指輕輕的篤他的頭仔,講了幾次,他便不再犯,現在還很聽我說話!
Insomniahk 2014-9-8 05:59:33 PM
絶對認同

快速發帖